Το θαύμα της κλασικής περιόδου χωρίς δέος

Το θαύμα της κλασικής περιόδου χωρίς δέος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Το νέο βιβλίο του καθηγητή στο Στάνφορντ Josiah Ober, «The Rise and Fall of Classical Greece», κυκλοφόρησε από το Princeton University Press και έρχεται να συμβάλει στη διεπιστημονική συζήτηση πολιτικής ανάλυσης της κοινωνικής ιστορίας.

Ο Ober είναι κάτοχος της έδρας Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες και Κλασικές Σπουδές. Η ματιά του, βαθιά αναλυτική, ανατέμνει τις δομές της κλασικής Ελλάδας και εξετάζει το οικονομικό μοντέλο και την κοινωνική συμπεριφορά μέσα από οπτικές κατανάλωσης, μέσου γούστου και αισθητικής.

Η προσέγγισή του αποδέχεται τον γραμμικό και νομοτελειακό κύκλο της ιστορικής αναγκαιότητας περί ανόδου και πτώσεως. Ολοι οι πολιτισμοί που ήκμασαν επί δεκαετίες ή επί αιώνες είχαν ο καθένας ένα ειδικό γενετικό υλικό, την ίδια στιγμή που όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτισμοί που ήκμασαν έφεραν κοινούς κώδικες σποράς ευημερίας και κοινές μαύρες τρύπες σφαλμάτων και αρνητικών συγκυριών. Ο Ober προσπαθεί να προσεγγίσει την Ελλάδα υπό το πρίσμα της μοναδικότητας χάρη στη γεωγραφική πύκνωση, τη μεγάλη διάρκεια και το εύρος της επιρροής, διαπολιτισμικά και διαχρονικά. Για τον σκοπό αυτό επιλέγει τη μέθοδο της ιστορικής διαστολής, υποδέχεται, δηλαδή, ιστορικές παραλλήλους από μεταγενέστερες περιόδους, ούτως ώστε να υποστηρίξει τη διαχρονία του αέναου κύκλου.

Εστιάζει, όμως, στο θαύμα της κλασικής περιόδου, το οποίο ανατέμνει χωρίς δέος. Το αποστερεί δηλαδή από το υπερρεαλιστικό, μυστικιστικό και ιερό στοιχείο της ανωτερότητας και της εγγενούς λάμψης, και το παραδίδει ως κοινωνικό φαινόμενο με σαφή αιτιολόγηση και ως πολιτική συγκυρία ορισμένου χρόνου.

Ο Ober, με το αφηγηματικό του ύφος, έχει κατά νου τον σύγχρονο αναγνώστη, αλλά το βιβλίο του είναι κατ’ εξοχήν αρχαιολογικό, διευρυμένης, όμως, στόχευσης. Προσθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σε μια μακρά συζήτηση.

​​Josiah Ober, «The Rise and Fall of Classical Greece», Princeton University Press, 2015, σελ. 416

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή