Το βλέμμα του λογοτέχνη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν όλο αυτό το project θα μπορούσε να είναι πολιτιστικός τουρισμός, είμαι σίγουρη όμως ότι θα έπρεπε να αφορά πρώτα πρώτα τους γηγενείς. Εξηγούμαι: το Public Συντάγματος, σε συνεργασία την Discover Greek Culture, διοργανώνει λογοτεχνικούς περιπάτους. Δηλαδή, ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία στην πόλη, που συνδέθηκαν ή εξακολουθούν να συνδέονται με τη ζωή σημαντικών λογοτεχνών αυτής της χώρας.

«Λογοτεχνικός περίπατος» είναι ο τίτλος αυτής της πρωτοβουλίας και, μέχρι σήμερα, άνθρωποι που αγαπούν τον Γιώργο Σεφέρη, τον Κώστα Ταχτσή ή τον Μάριο Πλωρίτη ακολούθησαν τα σημεία όπου έζησαν, όπου δημιούργησαν, όπου εξέδωσαν το έργο τους.

Για το ερχόμενο Σάββατο, 23 Μαΐου, είναι η σειρά του ακαδημαϊκού και συγγραφέα Θανάση Βαλτινού να ξεναγήσει τους αναγνώστες στα σημεία της πόλης που αγαπά περισσότερο.

Σκεφτόμουν ότι είναι απείρως πιο σημαντικό να ακολουθείς τον ίδιο τον συγγραφέα, τον Θανάση Βαλτινό στην προκειμένη περίπτωση, να σου διηγείται ο ίδιος γιατί αγαπά, π.χ., το εστιατόριο «Φιλίππου» στο Κολωνάκι. Ή γιατί του αρέσει το καφενεδάκι του μπαρμπα-Γιάννη στη Δεξαμενή. Ή πώς συνδέονται οι λογοτεχνικές και οι προσωπικές του μνήμες με το σημείο της οδού Σόλωνος, που για χρόνια στέγαζε το Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Νομίζω ότι η προσωπική παρουσία του λογοτέχνη, που ξεναγεί ο ίδιος στα σημεία που αγαπά ή που έγιναν στέκι του ή που συνήθισε να περνά, είναι και μια διαφορετική όψη της πόλης. Αφού το βλέμμα του λογοτέχνη (του Θανάση Βαλτινού ειδικά, και του κάθε λογοτέχνη γενικά) είναι ικανό να φωτίσει σημεία της πόλης που σίγουρα έχουν περάσει, αλλά έχουμε προσπεράσει.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα των Public, σκεφτόμουν, όμως, ότι ίσως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπάρχει η προσωπική παρουσία του λογοτέχνη. Τότε θα είναι σίγουρα μια διαφορετική ξενάγηση, τότε αυτή η διαδικασία δεν θα είναι μόνο event, αλλά ουσιαστικό γεγονός. Μια προφορική λογοτεχνική αφήγηση για διαδρομές της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή