Πολύτιμα κείμενα σε χαρτί και Διαδίκτυο

Πολύτιμα κείμενα σε χαρτί και Διαδίκτυο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διαδίκτυο στην υπηρεσία της έρευνας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας δεν είναι κάτι νέο. Οταν όμως εξαπλώνεται και σε περιοχές που είναι ταυτισμένος με τη μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, τότε αποκτά άλλη διάσταση.

Ο ιστορικός Ηλίας Ηλιού είχε ξεκινήσει χρόνια πριν να συμπληρώνει την Ελληνική Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, ιδρύοντας το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» (ΒΕΦΗ). Το τιτάνιο αυτό έργο συνέχισαν οι μαθητές του αείμνηστου ιστορικού, στεγαζόμενοι στην «αγκαλιά» του Μουσείου Μπενάκη. Ο Ηλεκτρονικός Κατάλογος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα είναι ήδη στον δικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη (www. benaki.gr/biliology) και προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στη βάση δεδομένων του ΒΕΦΗ. Ηδη αυτός ο κατάλογος εμπλουτίστηκε με τη συνοπτική αναγραφή 7.524 βιβλιογραφημένων ελληνόγλωσσων μονόφυλλων-δίφυλλων και χαρτών από το 1800 ώς το 1863 καθώς και με το ευρετήριο του Αρχείου του Φίλιππου Ηλιού που είναι κατατεθειμένο στο ΒΕΦΗ.

Εν τω μεταξύ, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών κυκλοφόρησε, σε έντυπη μορφή, η νέα έκδοση σε μονοτονικό, των ιστορικών εκδόσεων της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» που είχαν υπογράψει ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ιωάννης Κακριδής το 1955 και το 1965 αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο μεταφράσεις που θεωρήθηκαν σταθμός στη νεοελληνική γραμματεία και κέρδισαν την εκτίμηση των φιλολόγων και των αναγνωστών από τότε.

Εν τω μεταξύ σημαντικοί φιλόλογοι έχουν μεταφράσει εκ νέου τα σπουδαία αυτά έργα λόγου της ελληνικής γραμματείας. Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών θεωρεί πως «ορισμένες μεταφράσεις, καταξιωμένες για την πιστότητα, την ποιότητα και το ήθος τους, γίνονται με τη σειρά τους κλασικά κείμενα», και αποκτούν διαχρονική αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή