Ενιαία τιμή βιβλίου: μείον 25% αλλά οι «μικροί» ανησυχούν

Ενιαία τιμή βιβλίου: μείον 25% αλλά οι «μικροί» ανησυχούν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο ίσχυε η Ενιαία Τιμή στον χώρο του βιβλίου, τα πράγματα λειτουργούσαν ως εξής: όλα τα βιβλία, σε όλες τις κατηγορίες, τα δύο πρώτα χρόνια από την έκδοσή τους δεν μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση από 10% σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Μετά τα δύο χρόνια, οι βιβλιοπώλες και οι εκδότες ήταν ελεύθεροι να κάνουν όποια έκπτωση ήθελαν. Πριν από περίπου ένα χρόνο, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ, η Ενιαία Τιμή καταργήθηκε, και έπειτα από πολλές πιέσεις των εκδοτών ισχύει μόνο για την πρώτη έκδοση και όχι για όλες τις κατηγορίες βιβλίων, αλλά για αρκετές.

Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, επί υπουργίας του οποίου είχε καταργηθεί η Ενιαία Τιμή, κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Σ’ αυτή την ερώτηση ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «σε όλες τις κατηγορίες (που έχει καταργηθεί η Ενιαία Τιμή) η μέση έκπτωση που καταγράφεται στους νέους τίτλους βιβλίων και στα ευπώλητα είναι 25% (έναντι του υποχρεωτικού 10% της Ενιαίας Τιμής). Ειδικά στην κατηγορία δοκίμια-ιστορικά-βιογραφίες, ο μέσος όρος της έκπτωσης για νέους τίτλους και ευπώλητα είναι 30%. Σημαντικοί τίτλοι που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2010-2012 προσφέρονται και με εκπτώσεις 40% έως 50%. Στα λογοτεχνικά βιβλία, που ισχύει η ενιαία τιμή, μόλις ολοκληρωθεί η διετία οι τιμές μειώνονται στο 30%. Είναι όμως σημαντικό ότι νέοι τίτλοι λογοτεχνικών βιβλίων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπώλητων προσφέρονται στους αναγνώστες με μέση έκπτωση 30% νωρίτερα από τη διετία, εφόσον εξαντλήσουν την 1η έκδοση».

Στη Βουλή

Στη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Σταθάκης είπε ότι υπάρχει στην κυβέρνηση η σκέψη να επανέλθει η Ενιαία Τιμή και είπε ότι, σύμφωνα με μελέτες της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στις τιμές των βιβλίων δεν υπερβαίνει το 2%. Και κάπου εκεί παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και είπε ότι «με την ιδιότητα του συγγραφέα μπορώ να σας πω ότι η μείωση των τιμών είναι μεγαλύτερη από 2%».

Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση και χαρακτηρίζοντας τον Κωστή Χατζηδάκη «εχθρό του ελληνικού βιβλίου και του ελληνικού πολιτισμού» (!) παρενέβη η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ). Και λέει ανάμεσα σε άλλα: «…αμφισβητούμε ευθέως τα στοιχεία που παραθέτετε, καθώς δεν υπάρχει οργανισμός που μπορεί να εγγυηθεί την ορθότητά τους. Πιθανότατα αντλήσατε τα στοιχεία σας από κάποια “μεγάλα” βιβλιοπωλεία και μάλλον αναφέρεσθε σε ευπώλητους τίτλους, οι οποίοι λόγω του όγκου των πωλήσεων είναι φυσικό να πωλούνται φθηνότερα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναστάτωση, ανισότητα

Το βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» στο Παγκράτι, του Αλκη Τεμπονέρα, άνοιξε πριν από δύο χρόνια, στην καρδιά της Αθήνας και είναι ήδη από τα πιο αγαπητά στην πόλη. Ο Αλκης Τεμπονέρας με το ερώτημά μου εκφράζει όλη την αγωνία των μικρών βιβλιοπωλών: «Αυτό που έχει γίνει με την κατάργηση της Ε.Τ. δύσκολα το φαντάζεται κανείς. Υπάρχουν δυο-τρία μεγάλα βιβλιοπωλεία που κάνουν ασύλληπτες εκπτώσεις, τις οποίες αποσπούν από τους εκδότες. Και είναι μια κατάσταση που έχει αναστατώσει όχι μόνο τους μικρούς βιβλιοπώλες, αλλά και τους μεγάλους εκδότες. Πάμε για ένα απίστευτο ολιγοπώλιο με 5-6 εκδότες και τρεις βιβλιοπώλες και πιστεύω ότι τότε ο εκδότης θα μετακυλίει την έκπτωση που του ζητάει ο μεγάλος βιβλιοπώλης στην τιμή του βιβλίου. Το ξέρετε ότι με θεωρούν απατεώνα οι πελάτες μου και μου δείχνουν τις ιλιγγιώδεις εκπτώσεις που κάνουν κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία; Εγώ πώς να κάνω 40% έκπτωση όταν τόση είναι η έκπτωση που μου δίνει ο εκδότης; Αναρωτιέμαι, είναι ηλίθιοι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι που έχουν Ενιαία Τιμή; Απορρυθμίστηκε μια αγορά που πήγαινε καλά», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή