Νορμανδία, 1944: εις το όνομα του πατρός

Νορμανδία, 1944: εις το όνομα του πατρός

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κ​​ανονικά θα έπρεπε τούτο το σημείωμα να είχε δημοσιευθεί το προηγούμενο Σάββατο, 6 Ιουνίου, στην 71η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία (6 Ιουνίου 1944), μα δεν πειράζει. Ο λόγος λοιπόν για ένα γαλλικό βιβλίο, που όμως διάβασα στα αγγλικά. Τίτλος του «Ο Αμερικανός. Ενα χρονικό» (The American: A Memoir) και συγγραφέας του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρανζ-Ολιβιέ Γκίσμπερτ ή Γκισμπέρ επί το γαλλικότερον (Franz-Olivier Giesbert), με θητεία στη Le Figaro και στο Le Point, γνωστός επίσης ως σεναριογράφος ντοκιμαντέρ με θέμα τη φιλία του με τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γκισμπέρ δημοσίευσε τον «Αμερικανό» το 2004, έγινε μπεστ σέλερ και μεταφράστηκε γρήγορα στα αγγλικά επειδή, προφανώς, ενδιέφερε και το αμερικανικό κοινό. Γεννημένος το 1949 στο Ντέλαγουερ της Αμερικής, από Γαλλίδα μητέρα και Αμερικανό πατέρα, μεγάλωσε στη Νορμανδία από όπου καταγόταν η μητέρα του.

Ο «Αμερικανός» του τίτλου ήταν ο πατέρας του: είκοσι μόλις χρόνων ο Φρέντερικ Γκίσμπερτ ήταν μέσα στα πρώτα αποβατικά κύματα των Αμερικανών που έφτασαν στην ακτή Ομαχα της Νορμανδίας (το μακελειό της οποίας απαθανάτισε στο πρώτο ημίωρο του «Στρατιώτη Ράιαν» ο Σπίλμπεργκ – οπότε έχετε εικόνα), επέζησε του σφαγείου και των φονικών μαχών που ακολούθησαν στο εσωτερικό της Νορμανδίας – σε μια ανάπαυλα των επιχειρήσεων μάλιστα γνώρισε και μια Γαλλιδούλα, την ερωτεύτηκε και μετά τον πόλεμο την έφερε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σικάγο, παντρεύτηκαν και έκαναν οικογένεια. Λίγο μετά τη γέννηση του Φρανζ-Ολιβιέ, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Νορμανδία – ο «Αμερικανός» ήταν ζωγράφος και όπως όλοι οι Αμερικανοί ζωγράφοι εκείνη την εποχή ήθελε να ζήσει, αν όχι στο Παρίσι, τότε σίγουρα στη Γαλλία.

Η εγκατάσταση στη Νορμανδία, όμως, ξύπνησε παλαιούς εφιάλτες και στο σύντομο μα πυκνό χρονικό του ο γιος του περιγράφει πόσο πολύ ήθελε να σκοτώσει τον πατέρα του. Βάναυσος τόσο με τη γυναίκα όσο και με το παιδί του, ο «Αμερικανός» μεταλλάχθηκε στην κυριολεξία, για άγνωστο λόγο, στο νεαρό αγόρι που μεγάλωνε φοβισμένο. Χρειάστηκε να γίνει ο κατοπινός συγγραφέας για να προσεγγίσει την πατρική φιγούρα με την οποία παρέμεινε αποξενωμένος και να καταλάβει το βαθύ τραύμα στην ψυχή του Φρέντερικ απ’ όσα είδε κι έκανε το 1944-45 στη Γαλλία, ένα τραύμα που αφυπνίστηκε βίαια καθώς τα χρόνια περνούσαν.

Ο «Αμερικανός» διαβάζεται όπως ένα πικρό οικογενειακό χρονικό και σαν έρευνα ενός γιου να ανακαλύψει εκ των υστέρων ποιος πραγματικά ήταν ο πατέρας του, τι έκρυβε μέσα του και γιατί τον φοβόταν τόσο πολύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή