ΒΙΒΛΙΟ

Η Σκύρος τιμά τον Ρούπερτ Μπρουκ με θέατρο και μελωδίες

i-skyros-tima-ton-roypert-mproyk-me-theatro-kai-melodies-2093360

Με μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του, αλλά και με μια συναυλία μνήμης συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Σκύρου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Αγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ και τον ενταφιασμό του στο νησί. Γραμμένο από τον συγγραφέα και σεναριογράφο Γιάννη Σκαραγκά, το έργο «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Ιουλίου στο Θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς, πολύ κοντά στο άγαλμα του Μπρουκ και της Αιώνιας Ποίησης. Το επόμενο βράδυ, στον ίδιο χώρο, ορχήστρα δωματίου υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Λεμπέση θα ερμηνεύσει συνθέσεις που σχετίζονται με τον ποιητή και την εποχή του. Στο μεταξύ, στο δημοτικό σχολείο Σκύρου συνεχίζεται, έως την 1η Σεπτεμβρίου, η οπτικοακουστική έκθεση «Ρούπερτ Μπρουκ στη Σκύρο», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική πρεσβεία και εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου, ανήμερα της επετείου του θανάτου του ποιητή.

Σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Μπρουκ κατάφερε να κερδίσει μια μορφή αθανασίας – αν όχι εξαιτίας της ποίησής του, τότε σίγουρα χάρη στον ρομαντικό ενθουσιασμό του, που του επέτρεπε να εξιδανικεύει τον πόλεμο, ακόμα και όταν προαισθανόταν το επικείμενο τέλος του. Ο χρόνος και ο τόπος του θανάτου του, σε ένα πλωτό γαλλικό νοσοκομείο κοντά στις ακτές της Σκύρου, λίγο πριν το πλοίο του αναχωρήσει με προορισμό την Καλλίπολη, για μία από τις πιο αποτυχημένες εκστρατείες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναμφίβολα συνέβαλαν στη δημιουργία του μύθου γύρω από το πρόσωπό του. Πριν, ωστόσο, μετατραπεί σε σύμβολο, ο Ρούπερτ Μπρουκ ήταν μια σύνθετη, συχνά αντιφατική προσωπικότητα, συναισθηματικός όσο και εγωιστής, ένας γοητευτικός νέος με κατακτήσεις και στα δύο φύλα, γόνος συντηρητικής οικογένειας, που ριζοσπαστικοποιήθηκε και έγινε μέλος του Κύκλου του Μπλούμσμπερι κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Κέμπριτζ, μόνο για να «αποκηρύξει» τους καινούργιους του συντρόφους λίγα χρόνια αργότερα.

Από τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα του Ρούπερτ, από τον επεισοδιακό βίο του, την εθελοντική κατάταξή του στο Βρετανικό Ναυτικό και τον πρόωρο θάνατό του, εμπνεύστηκε ο Γιάννης Σκαραγκάς το έργο «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα», ανταποκρινόμενος στο αίτημα του δήμου Σκύρου. Η παράσταση, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα και μουσική Θεόδωρου Λεμπέση, συνδυάζει την πρόζα με την όπερα και την ορχηστρική μουσική. Οι ήρωές της είναι υπαρκτά και φανταστικά πρόσωπα, τα οποία μιλούν στο κοινό για τη σχέση τους με τον ποιητή, εραστή, φίλο, γιο και στρατιώτη Μπρουκ. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή και Χριστόδουλος Στυλιανού, καθώς και η υψίφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου.

«Η μουσική γεωγραφία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είναι ο τίτλος της συναυλίας (διευθ. Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης) που θα δοθεί στις 29 Ιουλίου, με τη συμμετοχή της σοπράνο Βασιλικής Καραγιάννη και του αφηγητή Βαγγέλη Κρανιώτη. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει την «Ελεγεία στη μνήμη του Ρούπερτ Μπρουκ» του F.S. Kelly, συσστρατιώτη και συνταξιδιώτη του Μπρουκ, όπως επίσης και επιλογή συνθέσεων γραμμένων λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσά τους, η «Εύθυμη Χήρα» του Φραντς Λέχαρ, το «Vocalise» του Ραχμάνινοφ, το τραγούδι «Und was bekam des soldaten weib» του Κουρτ Βάιλ και έργα των Ελλήνων συνθετών Μανώλη Καλομοίρη, Διονυσίου Λαυράγκα και Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Ωρα έναρξης εκδηλώσεων 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.