Νέες εκδόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΙΡΒΙΝ ΓΙΑΛΟΜ

Πλάσματα μιας μέρας και άλλες ιστορίες ψυχοθεραπείας

μετ.: Ευαγγελία Ανδριτσάνου, εκδ. Αγρα

Εσχάτως, παρουσιάζουν ιδιαίτερη επιτυχία ιστορίες που προκύπτουν από το «ντιβάνι» του ψυχαναλυτή. Ο αναγνώστης, κυρίως η αναγνώστρια, αναζητεί περιπτώσεις που θυμίζουν προσωπικές αγωνίες και ερμηνείες της συμπεριφοράς των άλλων, στην προσπάθεια να αυτοβελτιωθεί. Οι δέκα ιστορίες που αφηγείται ο Γιάλομ μπορούν να συνοψιστούν σε έναν από τους στοχασμούς του Μάρκου Αυρηλίου, ο οποίος δίνει και το στίγμα της συλλογής, μιας και χρησιμοποιείται ως μότο: «Είμαστε όλοι πλάσματα μιας μέρας· και εκείνος που θυμάται κάτι, και αυτό το κάτι. Παν εφήμερον, και το μνημονεύον και το μνημονευόμενον… Να στοχάζεσαι πάντοτε ότι σε λίγο θα είσαι ο καθένας στο πουθενά» .

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

MARTHA NUSSBAUM

Η θεραπεία της επιθυμίας

μετ.: Γιάννης Αβραμίδης, Μυρτώ Πανταζή

εκδ. Θύραθεν, σελ. 660

Οι Επικούρειοι, οι Σκεπτικοί και οι Στωικοί έβλεπαν τον φιλόσοφο σαν έναν συμπονετικό γιατρό, που με την τέχνη του μπορεί να γιατρέψει πολλές μορφές της διάχυτης ανθρώπινης δυστυχίας. Ασκούσαν τη φιλοσοφία όχι σαν μια αποστασιοποιημένη διανοητική ενασχόληση που αποσκοπεί στην επίδειξη πνεύματος. Εστίασαν έτσι την προσοχή τους σε καθημερινά ζητήματα. Η Martha Nussbaum αντιμετωπίζει κριτικά τις θέσεις του Λουκρήτιου για τον θυμό και την επιθετικότητα, τον θάνατο και τη θεραπεία από τον έρωτα, τις απόψεις των Στωικών για το ξερίζωμα των παθών, του Σενέκα για την οργή στον δημόσιο βίο, του Επίκουρου για την ταραχή της ψυχής που έχει συνδεθεί με «κενές» επιθυμίες.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Στο μάτι του ταύρου

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 230

Ενας αστυνόμος στην τελευταία του αποστολή προτού υποβάλει την παραίτησή του και μια διαφορετική υπόθεση ανθρωποκτονίας, που τον οδηγεί… είκοσι χρόνια πίσω στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας φοιτητής ψυχολογίας βοηθάει μια κοπέλα να ξεφύγει από τον μανιακό διώκτη της. Στο πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Δώρος Αντωνιάδης φτιάχνει ένα συναρπαστικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους, δυνατή ατμόσφαιρα και καταιγιστικό ρυθμό, όπου το παρόν εναλλάσσεται με το παρελθόν και οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΚΛΑΣΙΚΟ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ

Περί βάθους

Μια πραγματεία του Μαρτίνους Σκρίμπλερους

Για την τέχνη της βύθισης στην ποίηση

μετ.: Θ. Δρίτσας, Κ. Σπαθαράκης

εκδ. Αντίποδες, σελ. 158

Παρωδώντας την κλασική πραγματεία «Περί ύψους» του Λογγίνου, ο μεγάλος σατιρικός του 18ου αιώνα Αλεξάντερ Πόουπ λοιδορεί τους ανέμπνευστους δημιουργούς και την ψεύτικη εμβρίθειά τους. Αντιστρέφοντας την λογγίνεια έννοια του ύψους και απομιμούμενος τον επιχειρηματολογικό ρυθμό της περίφημης μελέτης του 1ου μ.Χ. αιώνα, ο Πόουπ κοροϊδεύει το ασαφές, το γελοίο, το κενό, το ευτελές, την υπερβολή, την εκζήτηση, το ψευδοπνευματώδες, προσφεύγοντας σε παραδείγματα αντλημένα από το έργο νεότερων ποιητών.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

Στο Μυστρά με πανσέληνο

εκδ. Εν πλω, σελ. 208

Τρεις μαθητές του Δημοτικού, ο Οδυσσέας, η Ραλλού και ο Θωμάς, είναι οι ήρωες της περιπέτειας «Στο Μυστρά με πανσέληνο», ένα βιβλίο που αφηγείται την καλοκαιρινή τους εκδρομή στο σπίτι του θείου τους. Εξαρχής το στοιχείο του μυστηρίου είναι έντονο και τα παιδιά μέσω γρίφων, μυστικών αποστολών, απρόσμενων συναντήσεων και κωδικοποιημένων μηνυμάτων καλούνται να χαλαρώσουν τους δεσμούς τους με την πραγματικότητα, να πιστέψουν στον μύθο και να γλιστρήσουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και στην ιστορία. Για πρώτη φορά βρίσκονται σε διακοπές χωρίς τους γονείς τους και μένουν σε έναν πύργο με μυστικά δωμάτια. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή