Το Atlantis Books της Οίας ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης

Το Atlantis Books της Οίας ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου αναζητά ένα εκατομμύριο ευρώ, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτής της ιστορίας, η οποία ξεκίνησε κάπως έτσι: Οταν διάβασαν όλα τα βιβλία που είχαν κουβαλήσει μαζί στις διακοπές τους, οι δύο φίλοι, Γκρεγκ και Ολιβερ, άνοιξαν μια φιάλη κρασί, ίσως γνωρίζοντας αυτό που είχε πει κάποτε ο Λουί Παστέρ: «Ενα μπουκάλι κρασί περιέχει περισσότερη φιλοσοφία από όλα τα βιβλία του κόσμου». To κενό φυσικά δεν καλύφθηκε, οπότε αποφάσισαν κάτι πιο δραστικό.

Βρισκόμαστε στη Σαντορίνη, το 2002, και το συγκεκριμένο, πραγματικό περιστατικό ήταν η στιγμή που στους δύο φίλους μπήκε η τρελή ιδέα να ανοίξουν ένα βιβλιοπωλείο στην Οία. Το κατάφεραν την άνοιξη του 2004, και έτσι γεννήθηκε το πανέμορφο Atlantis Books, για το οποίο έχουν γράψει εφημερίδες όπως οι New York Times, οι Times of London και ο Guardian, ενώ έχει φιγουράρει και σε λίστες με τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Στα ράφια του μπορεί να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία βιβλίων, φυσικά πάρα πολλά ξενόγλωσσα, πολλές σπάνιες και πρώτες εκδόσεις, ακόμη και χάρτες.

Η δημιουργία του βιβλιοπωλείου δεν ήταν, όπως τους είχε πει ένας ντόπιος, «πολύ εύκολη υπόθεση, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια ταμειακή μηχανή», αλλά τα κατάφεραν, οι ντόπιοι αγκάλιασαν την προσπάθεια, στήριξαν και στηρίζουν όσο μπορούν το μοναδικό βιβλιοπωλείο της Οίας. Σήμερα, το Atlantis Books βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη πρόκληση, καθώς ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έγινε αποδέκτης πρότασης να το πουλήσει, και με τη σειρά του έδωσε στον Γκρεγκ Γουόλζερ, μοναδικό σήμερα ιδιοκτήτη μετά την αποχώρηση του Ολιβερ, τη δυνατότητα αντιπροσφοράς. Τι θα γίνει δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι ο Γκρεγκ Γουόλζερ θέλει το Atlantis Books να συνεχίσει να υπάρχει, ονειρεύεται τη δημιουργία ενός ξενώνα καλλιτεχνών και συγγραφέων στη Σαντορίνη, και αυτές τις μέρες με την ομάδα του «τρέχει» το 4ο Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρας που διοργανώνει το Atlantis Books και το οποίο στηρίζει η τοπική κοινωνία, ο πατέρας Νικόλαος της ενορίας της Οίας αλλά και το Ιδρυμα Ωνάση που είναι φέτος βασικός χορηγός.

Το πρώτο φεστιβάλ έγινε το 2011, με καλεσμένο τον Ευγένιο Τριβιζά, ο οποίος όχι μόνο μίλησε για την παιδική λογοτεχνία αλλά επισκέφθηκε και δημοτικά σχολεία του νησιού. Φέτος, καλεσμένοι είναι οι Nτέιβιντ Σεντάρις, Μπίλι Κόλινς, Σώτη Τριανταφύλλου, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αύγουστος Κορτώ κ.ά., θα γίνουν, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, αναγνώσεις ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη καθώς και προβολές. Στόχος ήταν και παραμένει η προώθηση της λογοτεχνίας και της τέχνης αλλά και η εμπέδωση αυτής της πολύ όμορφης αίσθησης της κοινότητας που συναντιέται και επικοινωνεί με αφορμή το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή