Για όσους δεν ανήκουν πουθενά

Για όσους δεν ανήκουν πουθενά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιγέν Λι

«Αντίδοτο στη μοναξιά»

εκδ. Καστανιώτη

μτφρ.: Τόνια Κοβαλένκο

«Η μοναξιά είναι μια πίστη στην ορθότητα του κόσμου εξίσου παραπλανητική όσο και η αγάπη: επιλέγοντας να νιώσει μόνος, όπως και όταν επιλέγει να αγαπήσει, λαξεύει κανείς μια θέση δίπλα του για να έρθει κάποιος να την καλύψει – ένας φίλος, ένας εραστής, ένα σκυλάκι, ένας βιολιστής στο ραδιόφωνο». Μια υποβλητική μελαγχολία ξεχειλίζει από τις σελίδες του δεύτερου μυθιστορήματος της Γιγέν Λι, όμως η υποβόσκουσα ένταση ποτέ δεν εκτονώνεται με εκρήξεις ή κατά μέτωπο αναμετρήσεις. Αποφεύγοντας τις συναισθηματικές εξάρσεις, η ταλαντούχα Κινεζοαμερικανίδα συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία για τη μοναξιά, την πάντοτε επιλεκτική μνήμη και την αδυναμία διαφυγής από το παρελθόν.

Οι ήρωες του βιβλίου έχουν συνειδητά επιλέξει τη μοναχικότητα γιατί εκεί αισθάνονται πιο ασφαλείς. Υστερα από ένα τραγικό γεγονός που σημάδεψε την εφηβεία τους, έχουν κόψει κάθε επαφή μεταξύ τους, ενώ δυσκολεύονται να ανοιχτούν συναισθηματικά ή να δεθούν ουσιαστικά ακόμα και με όσους τους είναι απόλυτα αφοσιωμένοι. Η Μοράν και η Ρουγιού, που κάποτε θα μπορούσαν να είχαν γίνει φίλες, κατοικούν σε διαφορετικές αμερικανικές πολιτείες κρατώντας καλά κρυμμένα τα μυστικά της προηγούμενης ζωής τους. Ο Μπογιάνγκ εξακολουθεί να ζει στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο Πεκίνο, αλλά έχει εξαλείψει από την καθημερινότητά του οτιδήποτε παραπέμπει στα νεανικά του χρόνια με εξαίρεση τις τυπικές, πλέον, επισκέψεις στο πατρικό σπίτι της Σαοάι, η οποία δηλητηριάστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για απόπειρα αυτοκτονίας, δολοφονίας ή ατύχημα. Ο επί δύο δεκαετίες καθυστερημένος θάνατός της διαταράσσει εύθραυστες ισορροπίες και αναγκάζει τους τρεις τους να έρθουν αντιμέτωποι με τα τραύματά τους.

Συγχρόνως, το «Αντίδοτο στη μοναξιά» είναι μια ιστορία για τους ανθρώπους με δύο πατρίδες και δύο ταυτότητες, που συχνά διακατέχονται από το αίσθημα ότι δεν ανήκουν πουθενά. Η συγγραφέας εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να ταξιδέψει νοητά από την Αμερική τού σήμερα στο Πεκίνο των παιδικών της χρόνων, το οποίο αποκαλύπτεται ως μαγικός τόπος γεμάτος έντονα χρώματα, μυρωδιές και ήχους.

Παρά τη φτώχεια και τις αντιξοότητες, παρά την πρόσφατη εξέγερση της  πλατείας Τιενανμέν  και τις πολιτικές διώξεις, τίποτα δεν επισκιάζει τη χαρά του Μπογιάνγκ και της Μοράν καθώς εξερευνούν την πόλη με τα ποδήλατά τους. Ούτε καν τα κυνικά σχόλια της μόνιμα οργισμένης Σαοάι, η οποία περιμένει να μάθει αν θα την αποβάλουν από το πανεπιστήμιο ως τιμωρία για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις, δεν καταφέρνουν να τους χαλάσουν τη διάθεση. Ωσπου η άφιξη της Ρουγιού, ορφανής και μεγαλωμένης σχεδόν στην απόλυτη σιωπή από τις θρησκόληπτες «θείες» της, θα πυροδοτήσει μια αλληλουχία εξελίξεων που θα αλλάξουν τα πάντα.

Βραβευμένη με το διεθνές βραβείο «Frank O’ Connor» για τη συλλογή διηγημάτων «Χίλια χρόνια καλές προσευχές» (εκδ. Καστανιώτη), η Γιγέν Λι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πεκίνο, αλλά ζει μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1996 και γράφει τα βιβλία της στην αγγλική γλώσσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή