Μια ανεπαίσθητη μελαγχολία, ανάλαφρη σαν ομίχλη που γρήγορα διαλύεται από το φως, ένιωσα να με περικυκλώνει διαβάζοντας τις «Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν», σειρά διηγημάτων του Βασίλη Χουλιαρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι. Οι ιστορίες σαν να ταξίδευα σε μια θάλασσα που άλλαζε χρώματα με πήγαιναν από το φως στο σκοτάδι της ψυχής του συγγραφέα ή της δικής μου, αφού ο Βασίλης Χουλιαράς γράφει με άμεση γραφή που κάνει τον αναγνώστη του όχι κρυφό παρατηρητή των αισθημάτων του αλλά φίλο, έναν οικείο συνομιλητή του.
Στις «Ιστορίες από το αρχιπέλαγος Φουάν» τίθενται ερωτήματα, κλονίζονται βεβαιότητες: στην αναμονή μιας συνάντησης, γωνία Ομήρου και Σκουφά με τους Tindersticks στα ακουστικά, στην απάντηση ενός φυλακισμένου κυκλωμένου από τα αόρατα κάγκελα του ορίζοντα, στην αίρεση των νεμοϊστών και την αέναη διαδικασία μύησης, στη συγκατάβαση του Σισύφου μπροστά στο δυσβάστακτο μαρτύριό του, στο κέρμα που επιστρέφει παραδομένο στη βαρύτητα μπροστά στο δίλημμα ενός τρίστρατου, στο μοναδικό λογοτεχνικό πόνημα του Γάλλου Αυγούστου Ρεϊμόν Le prophete.
Θα σταθώ στο πρώτο κείμενο με τίτλο: «Ολοι γνωρίζουμε», που αναφέρεται στην ανυπαρξία του Θεού. «Θα μπορούσα να βγω απόψε, να του το σφυρίξω και να τον εξαφανίσω. Μα τα βήματά του εκεί έξω είναι κάποια βράδια που μου κρατάνε συντροφιά», γράφει ο συγγραφέας καθώς στη συνέχεια μας παίρνει από το χέρι σε μια κρύα νύχτα στη Σκουφά και Ομήρου. Πνευματικότητα, ευαισθησία, χιούμορ, προβληματισμοί, υπαρξιακά ερωτήματα. Στη «Συγχώρεση», ένας άνθρωπος λίγο πριν πεθάνει ζητάει από τον εξομολογητή του την άδεια να συγχωρέσει τον Θεό για όλα όσα του έχουν συμβεί. Στο «Αρχιπέλαγος Φουάν» ο συγγραφέας μάς βυθίζει στην απόλυτη απόγνωση που μπορεί κάποιος να νιώσει. Κι ύστερα, όταν ανακαλύπτει ότι στο παλαιοπωλείο του Παρισιού βρήκε έναν μικρό θησαυρό, σαν να ξεπροβάλλει ο ήλιος. Με «Μια σφαίρα στον κάμπο» κλείνουν οι ιστορίες του Βασίλη Χουλιαρά και μια γυναίκα σε ένα άλογο να του προτάσσει το χέρι καθώς η άβυσσος διαλύεται…