«Αιγόκερως 1» και «Εναλλακτική Λύση 3» στον Κόκκινο Πλανήτη

«Αιγόκερως 1» και «Εναλλακτική Λύση 3» στον Κόκκινο Πλανήτη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Δεν πήγαμε ποτέ στη Σελήνη. Αυτό δεν ισχυρίζονται ακόμα και σοβαροί –υποτίθεται– άνθρωποι; Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν πήγαμε στον πλανήτη Αρη. Αν και εφόσον το καταφέρουμε θα προκύψει μια νέα, ολοστρόγγυλη θεωρία συνωμοσίας πολύ παρόμοια με εκείνη της προσελήνωσης του 1969.

Ωστόσο, για λίγο, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι πήγαμε στον Αρη: κοινή αποστολή Αμερικανών και Σοβιετικών το… 1962. Εξηγούμαι: στις 20 Ιουνίου του 1977, η βρετανική τηλεόραση μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ που έφερε τον τίτλο «Εναλλακτική Λύση 3» (Alternative 3), σύμφωνα με το οποίο λαμπρά μυαλά ανά τον κόσμο εξαφανίζονται μυστηριωδώς, διότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών, προ του φάσματος της οικολογικής καταστροφής, σχεδιάζουν μια «κιβωτό» που θα ταξιδέψει στα άστρα προκειμένου να γλιτώσουν οι λίγοι εκλεκτοί (αυτή ήταν η τρίτη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της καταστροφής του πλανήτη).

Το ντοκιμαντέρ περιλάμβανε έγχρωμα στιγμιότυπα από την αποστολή των ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στον Αρη το 1962 – όπου ανακαλύπτεται και άγνωστη μορφή ζωής να έρπει κάτω από την κόκκινη άμμο του πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ χάλασε κόσμο, έγινε και βιβλίο (το βρήκα στα ελληνικά μέσα στη δεκαετία του ’80), πλην όμως οι δημιουργοί του ομολογούν στους τίτλους του τέλους ότι είναι εξ ολοκλήρου σκηνοθετημένο, προϊόν μυθοπλασίας, με ηθοποιούς κτλ., «σερβιρισμένο» ως σοβαρό, δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ. Θα το βρείτε εύκολα στο YouTube ως Alternative 3 (οι σκηνές με την προσεδάφιση στον Αρη είναι αρκετά πειστικές). Το ντοκιμαντέρ είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί την Πρωταπριλιά του 1977 (λογικό), για τεχνικούς λόγους όμως καθυστέρησε λίγους μήνες.

Συμπτωματικά, εκείνη τη χρονιά, το 1977, στην Αμερική, η Ουόρνερ γύρισε την ταινία μυθοπλασίας «Αιγόκερως 1» που προβλήθηκε το 1978: η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη είναι γεγονός – ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι μια καλά στημένη συνωμοσία από υψηλό αξιωματούχο της NASA. Τα πάντα γίνονται μέσα σε ένα στούντιο με τη δυσφορία των τριών αστροναυτών – οι οποίοι και θα πληρώσουν τη νύφη προκειμένου να μη μιλήσουν στον κόσμο.

Καλά γυρισμένο θρίλερ του Πίτερ Χάιαμς (το βρίσκετε εύκολα στο YouTube ως Capricorn One) με τους Ελιοτ Γκουλντ, Τζέιμς Μπρολίν, Σαμ Ουότερστουν, Ο. Τζ. Σίμπσον κ.ά., εμπνευσμένη από τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προσελήνωση.

Σήμερα, μετά την ανακάλυψη τρεχούμενου αλμυρού νερού στον Αρη, οι συνωμοσίες θεριεύουν και πάλι και σύντομα θα έχουμε νέα «επεισόδια». Δεν πειράζει όμως. Ας τρέχει το νερό στον Αρη κι ας κραυγάζουν οι ουφολόγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή