Οι «Αόρατες Πόλεις» σε όλες τις διαστάσεις

Οι «Αόρατες Πόλεις» σε όλες τις διαστάσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν πριν από έναν χρόνο όταν η αίθουσα Τέχνης Ιανός παρουσίασε ομαδική εικαστική έκθεση με αναφορά στις «Αόρατες Πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο. Τώρα το αφήγημα του Ιταλού πεζογράφου, δοκιμιογράφου και δημοσιογράφου δίνει αφορμή για μια ενδιαφέρουσα διεπιστημονική και καλλιτεχνική συνάντηση στην Αθήνα. Με την ευκαιρία μάλιστα της συμπλήρωσης των 30 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα, στις 23 και 24 του μηνός οργανώνεται επετειακή διημερίδα από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου (Πατησίων 47).

Οι «Αόρατες Πόλεις», ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που έθεσε το ζήτημα των πόλεων με τρόπο πρωτοποριακό, αφορά, πέρα από τη λογοτεχνία και τη φιλολογία, επιστήμες όπως η αρχιτεκτονική, η γλωσσολογία, η πολεοδομία, η λαογραφία, η τεχνολογία, η φιλοσοφία, ενώ το περιεχόμενό του δίνει έναυσμα στην τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των σύγχρονων μέσων αφήγησης και performance. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συγκεντρωθεί και να αναδειχθεί αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση του έργου.

Το έργο, γραμμένο το 1972, πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας (1982), σε μετάφραση Ε. Γ. Ασλανίδη και Σάσας Καπογιαννοπούλου, και στη συνέχεια από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη. Στο διήμερο, τον κύκλο ομιλιών θα ανοίξει ο Βασίλης Βασιλικός, ανασύροντας μνήμες από την προσωπική του φιλία με τον Ιταλο Καλβίνο, ενώ ειδική μνεία θα γίνει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη από τον Γιώργο Μπράμο και από τον Σταύρο Πετσόπουλο. Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι: Σταύρος Πετσόπουλος, Γεράσιμος Ζούρας, Στυλιάνα Γκαλινίκη, Μυρτώ Ρήγου, Βασιλική Πέτσα, Σταύρος Σταυρίδης, Δημήτρης Χαρίτος, Ελλη Φιλοκύπρου κ.ά.

Στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου εκπρόσωποι της νέας γενιάς θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή των «Αόρατων Πόλεων», με έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης, ενώ στα εργαστήρια, εικαστικοί, αρχιτέκτονες και τεχνολόγοι χρησιμοποιούν την Αθήνα σαν μία ακόμη αόρατη πόλη και μας προσκαλούν να την ανακαλύψουμε.

http://invisibleathens.tumblr.com/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή