ΒΙΒΛΙΟ

Tο λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ στον Ματίας Ενάρ

0a7d11875ee2341e7b0b5144cc408db5

Το βραβείο Γκονκούρ, το πιο σημαντικό βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, απονεμήθηκε σήμερα στο Παρίσι στον Ματίας Ενάρ για το μυθιστόρημά του "Boussole" ("Πυξίδα", εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

Γάλλος συγγραφέας, λάτρης της Ανατολής, ο Ματία Ενάρ, 43 ετών, ήταν ένα από τα φαβορί για το Γκονκούρ. Έλαβε έξι ψήφους σε σύνολο δέκα μελών της κριτικής επιτροπής της ακαδημίας Γκονκούρ. "Το βιβλίο έχει τη ζωή του έξω από εμάς και μερικές φορές αυτή η ζωή προλαβαίνει τον συγγραφέα όπως αυτή τη στιγμή", είπε ο Ενάρ, που δηλώνει "εξαιρετικά ευτυχισμένος" γι' αυτή τη διάκριση.

"Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης", πρόσθεσε αναφερόμενος στην "Πυξίδα". "Ήταν έκπληξη για μένα και είμαι πολύ ευτυχισμένος" είπε στους δημοσιογράφους εν μέσω μιας απερίγραπτης οχλαγωγίας. "Επιστρέφω από την Αλγερία, φανταστείτε, και από τη Βηρυτό", πρόσθεσε ο συγγραφέας της "Πυξίδας". "Και ίσως το γούρι του σεΐχη Αμπντεραχμάν, προστάτη του Αλγερίου, και του Αγίου Γεωργίου της Βηρυτού το έκαναν αυτό και είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος".

Φιλόδοξο μυθιστόρημα, το βιβλίο του προσπαθεί να αποκαταστήσει την Ανατολή απέναντι στα στερεότυπα της Δύσης. Παθιασμένο, μοιάζει μερικές φορές με ποίημα. Οι αναρίθμητες πολιτισμικές αναφορές το κάνουν επίσης μερικές φορές να κλίνει προς το εμπεριστατωμένο δοκίμιο.

Οι περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή ήταν το κεντρικό θέμα των τεσσάρων μυθιστορημάτων που έφθασαν μέχρι την τελική επιλογή για το βραβείο Γκονκούρ φέτος. Ο Ματιάς Ενάρ ήταν ένα από τα δύο φαβορί μαζί με τον γαλλοτυνήσιο συγγραφέα Εντί Καντούρ και το μυθιστόρημά του "Les prépondérants" (εκδόσεις Gallimard). [Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Καντούρ "Βάλτενμπεργκ" από τις εκδόσεις Πατάκη, 2008).] Οι άλλοι δύο φιναλίστ ήταν ο Τομπί Νατάν για το "Ce pays qui te ressemble" (εκδόσεις Stock) και η Ναταλί Αζουλάι, μοναδική γυναίκα, με το"Titus n'aimait pas Bérénice" (εκδόσεις POL).

Ο μεγάλος απών από την τελική επιλογή ήταν ο Αλγερινός Μπουάλεμ Σανσάλ, συγγραφέας του "2084" (εκδόσεις Gallimard), ενός βιβλίου που αποκαλύπτει έναν κόσμο παραδομένο σε ένα φανατικό θρησκευτικό κράτος. [Στα ελληνικά κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Σανσάλ "Ο Γερμανός μουτζαχεντίν ή Το ημερολόγιο των αδελφών Σίλλερ" από τις εκδόσεις Πόλις, 2010).]Ο Σανσάλ πήρε την περασμένη εβδομάδα το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας από κοινού με τον Εντί Καντούρ.

Ο νικητής του Γκονκούρ θα λάβει μια επιταγή… δέκα ευρώ. Όμως το διακύβευμα είναι αλλού: ένα μυθιστόρημα που έχει τιμηθεί με το βραβείο Γκονκούρ πουλάει κατά μέσο όρο 400.000 αντίτυπα. Το βραβείο Ρενοντό απονεμήθηκε σήμερα στην Ντελφίν ντε Βιγκάν, τη μόνη γυναίκα από τους υποψήφιους της τελικής λίστας, για το βιβλίο της "D'après une histoire vraie" ("Με βάση μια αληθινή ιστορία", εκδόσεις JC Lattès).