Νέες εκδόσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Βιογραφία, Ποιήματα 1974-2014

εκδ. Κέδρος

Ενας πίνακας του Αλ. Ισαρη κοσμεί το εξώφυλλο της συγκεντρωτικής έκδοσης ποιημάτων που έγραψε ο καθηγητής Ν. Βαγενάς από το 1974 ώς το 2014, ήτοι σε διάστημα 40 ετών. Και είναι ο τρίτος τόμος των Απάντων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος» (έχουν προηγηθεί του Κ. Βάρναλη και του Μ. Σαχτούρη). Χωρίς πρόλογο, χωρίς επίμετρο, με τους στίχους καθαρούς να ταξιδεύουν από τότε που γράφτηκαν έως σήμερα. Ο τόμος κλείνει με το ποίημα «Ο Γιώργος Σεφέρης ανάμεσα στα αγάλματα», έναν ποιητή που μελέτησε πολύ ο Ν. Βαγενάς: «…Στις μέρες σου τίποτε δεν έκρυβε/ το τίποτε. Το μαύρο έσταζε φως./ Ομως οι νύχτες τώρα είναι γεμάτες τρύπες/που φέρνουν μυρωδιά από σκουπίδια./…».

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΑΜΙΛΑ ΛΕΚΜΠΕΡΓ

Ο θηριοδαμαστής

μετ.: Γρηγόρης Κονδύλης

εκδ. Μεταίχμιο

Η Καμίλα Λέκμπεργ γράφει το πιο δυνατό μυθιστόρημά της, με ήρωες τον Πάτρικ και την Ερίκα. Ενα ατύχημα αποκαλύπτει ότι το θύμα, μια νεαρή γυναίκα που είχε εξαφανιστεί, υπέστη βασανιστήρια. Πιθανώς δεν είναι η μόνη περίπτωση αγνοουμένης η οποία αιχμαλωτίζεται και κακοποιείται, ενώ εντείνονται οι υποψίες περί ύπαρξης ενός σίριαλ κίλερ. Παράλληλα, η Ερίκα ερευνά την υπόθεση μιας οικογενειακής τραγωδίας, στην οποία εμπλέκεται η σύζυγος του δολοφονημένου άνδρα. Η σκιά του παρελθόντος πέφτει στα γεγονότα που σημάδεψαν την οικογένεια, ενώ το κλειδί του μυστηρίου κρύβεται στα μυστικά.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Οι επιστήμες με απλά λόγια

μετ.: Κώστας Καρανικολός

εκδ. Κλειδάριθμος

Ο αναγνώστης παρακολουθεί την επιστήμη από το 600 π.Χ. έως σήμερα, συμμετέχει στον περίπλου που ξεκινά από τον Θαλή, καταλήγει στην επιστημονική επανάσταση της περιόδου 1400-1700 και στους διευρυμένους ορίζοντες που εκτείνονται από το 1700 ώς το 1800. Επεται ο 19ος αιώνας, για να φτάσουμε στην επιστημονική επανάσταση μεταξύ 1900 έως 1945 και στους θεμελιώδεις λίθους που συνεχίζουν από το ’45 έως σήμερα. Οσοι αγαπούν τις αναζητήσεις θα μάθουν από τι είμαστε φτιαγμένοι, ότι η ζωή δεν προήλθε από θαύμα, ότι η συμβίωση υπάρχει παντού, ότι το κενό δεν είναι ακριβώς τίποτε.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ποιητικοί Διάλογοι, Μονόλογοι

εκδ. Γκοβόστης

Ο ποιητής και κριτικός Κ. Παπαγεωργίου συνομιλεί, μέσω κριτικών σημειωμάτων που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο στα τέλη του ’90 και από το 2000 και εξής, με ομοτέχνους του. Σχολιάζει ποιήματα που τον συγκίνησαν και τον παρακίνησαν να επιμείνει στην ανάγνωση και να ανακαλύψει τις προθέσεις του δημιουργού, τις αισθητικές και υπαρξιακές στάσεις του. Τα κείμενά του διακρίνονται για τον προσωπικό τόνο και την αμεσότητα, την ανίχνευση των εσωτερικών διεργασιών, την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ποιητικού έργου, την ενάργεια στη σύνδεσή του με τη μορφή και το περιεχόμενο, με την ίδια την ποιητική τέχνη, αλλά και την εποχή.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΕΤΡΑΚΗ

Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά

εκδ. Παπαδόπουλος

Το νέο βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη έχει λίγα λόγια και πολλές εικόνες (της Ελίζας Βαβούρη) που συμπληρώνουν το κείμενο σ’ ένα φωτεινό φόντο αισιοδοξίας και ενσυναίσθησης. Οι ήρωες της ιστορίας είναι δυναμικοί, με τον δικό τους τρόπο. Ο μικρός Ανδρέας είναι ένα σκεπτόμενο παιδί που αναζητά και βρίσκει λύσεις μόνο του στα προβλήματά του, με πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που το περιτριγυρίζουν. Η εικονογράφος Ελίζα Βαβούρη δουλεύει τολμηρά στη διπλή παλέτα της φαντασίας και της πραγματικότητας, δημιουργώντας έναν δικό της χωρόχρονο. Ενα βιβλίο γραμμένο με απέραντη πίστη στην αγάπη των παιδικών ψυχών.

ΣΑΝΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή