Η δηµοκρατία έγινε κόµικ

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αποχή από τις κάλπες, άνοδος της ακροδεξιάς, υπέρµετροι φόροι, διάχυτη απογοήτευση ανάµεσα στους πολίτες: η δηµοκρατία κλονίζεται, και µάλιστα στη χώρα όπου γεννήθηκε! Η κυκλοφορία της «∆ηµοκρατίας», ενός graphic novel µ’ έναν σπασµένο αµφορέα στο εξώφυλλό του, έρχεται σε µια εποχή εξαιρετικά κρίσιµη… Το βιβλίο περιγράφει τη θεµελίωση του δηµοκρατικού πολιτεύµατος στην αρχαία Ελλάδα. ∆ηµιουργοί του είναι οι εικονογράφοι του «Logicomix» (των Απόστολου ∆οξιάδη και Χρίστου Παπαδηµητρίου): ο Αλέκος Παπαδάτος και η Ανι Ντι Ντόνα. 

Κεντρικός ήρωας είναι ο Λέανδρος, ένας νεαρός ζωγράφος που, έχοντας δει µε τα µάτια του τις φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων, προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του λίγο πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.), αφηγούµενος την ιστορία της γένεσης της δηµοκρατίας έτσι όπως την έζησε εκείνος. «Περιέργως, κανένα από τα µέσα της ποπ κουλτούρας δεν ασχολήθηκε ποτέ µε αυτή την ιστορία. Είτε γιατί είναι κάπως σύνθετη είτε γιατί το… χειροκρότηµα το κλέβουν πάντα µε τα επιτεύγµατά τους ο 5ος και ο 4ος αιώνας π.Χ. Θα άξιζε, λοιπόν, τον κόπο να την αφηγηθούµε. Βέβαια, πρόκειται για µια περίοδο σκοτεινή -στο τέλος του 6ου αι. π.Χ.-, υπάρχει ασάφεια στις ιστορικές πηγές. Οπου η έρευνα δεν µας διαφώτισε βάλαµε µπροστά τη φαντασία µας», µας λέει ο Αλέκος Παπαδάτος.

Την πλοκή του κόµικ συνυπογράφει ο Ελληνοαφρικανός συγγραφέας και θεωρητικός Αβραάµ Κάουα. «Ο Αβραάµ έχει το σπάνιο χάρισµα να πατάει σταθερά µε το ένα πόδι στην ανάλυση και µε το άλλο στη σύνθεση. Εχει ευρεία καλλιέργεια και είναι τρελός µε τα κόµικ και το σινεµά! Κι έχει αυτό το… εκνευριστικό πράγµα, να ξέρει σε ποιον τόµο και σε ποια σελίδα του “Sandman” του Neil Gaiman συµβαίνει καθετί ή πόσες ανατροπές περιέχει το τάδε τεύχος του “Μπάτµαν”. Πήρε το στόρι της “∆ηµοκρατίας” και το απογείωσε». Να σηµειώσουµε ότι η πρώτη έκδοση έγινε στα Αγγλικά από τον Bloomsbury, τον εκδοτικό οίκο του Χάρι Πότερ. «Αποφασίσαµε να γίνει έτσι, ώστε να αναµετρηθούµε πρώτα µε την αγγλοσαξονική αγορά». 

Για το βιβλίο έχουν γραφτεί διθυραµβικές κριτικές στον ξένο Τύπο. Το io9 (ιστοσελίδα για θέµατα κυρίως επιστηµονικής φαντασίας) το παρουσιάζει ως ένα από τα καλύτερα graphic novels της χρονιάς. «Ποτέ δεν έχω διαβάσει κάτι τόσο έξυπνο, που να συµπυκνώνει τέλεια το παράδοξο της ανθρώπινης επιθυµίας -την ανάγκη να είναι κάποιος ελεύθερος, αλλά να νιώθει και ασφαλής- και πως ακόµη και οι ευγενείς ιδέες συχνά απαιτούν πονηριά, θάρρος, µέχρι και αιµατοχυσία για να υλοποιηθούν», γράφει ο κριτικός Rob Bricken. Από την άλλη, ο Boyd Tonkin υπογραµµίζει στον Independent: «Οπως το “Logicomix”, έτσι και η “∆ηµοκρατία” προσφέρει τόσο οπτική όσο και πνευµατική απόλαυση. Η εικονογράφησή του κινείται οµαλά µεταξύ σκηνών καθηµερινότητας, πολιτικών συζητήσεων και στιγµών τύπου Χόλιγουντ, µε τους θεούς του Ολύµπου να παρεµβαίνουν στην ιστορία».

«Η “∆ηµοκρατία” ακολουθεί τα χνάρια του “Logicomix”: Γνώση µέσα από αφήγηση», µας εξηγεί ο δηµιουργός του. Μαζί µε τους συνεργάτες του µελέτησαν από Ηρόδοτο, Θουκυδίδη και Αριστοτέλη µέχρι σύγχρονους ιστορικούς. Στη βιβλιογραφία τους, µάλιστα, αναφέρουν ότι τους ενέπνευσε ακόµη και η οµιλία του Ρόµπερτ Κένεντι µετά το θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968. «Επίσης, για τους ήρωες κάναµε κάτι σαν κάστινγκ ηθοποιών. Τον Λέανδρο τον εµπνευστήκαµε από τον Romain Duris, για τον Κλεισθένη σκεφτήκαµε τον Michael Caine, o Ισαγόρας βασίστηκε στον Mack Swain…»

Τελευταία γίνεται λόγος για το «θάνατο της δηµοκρατίας». Τι σηµαίνει για τον Αλέκο Παπαδάτο αυτό το πολίτευµα; Είναι µόνο το δικαίωµα της ψήφου; «∆ηµοκρατία είναι η προοδευτική εξέλιξη προς ένα κράτος δικαίου. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι τεχνικά µόνο η αρχή. Μπορεί αυτήν τη στιγµή στη χώρα µας και σε διεθνές επίπεδο η δηµοκρατία να εµφανίζει δυσάρεστες όψεις, αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσικό αν σκεφτούµε ότι ως σύστηµα διαρκώς εξελίσσεται. Λογικό είναι να… σκοντάφτει κάποιες φορές. Αν συνεχίσουµε να παραµελούµε την παιδεία, την επιστηµονική έρευνα και τις τέχνες, όπως κάνουµε εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν θα µπορέσουµε να απαλλαγούµε από το λαϊκισµό, την αµορφωσιά και τη διαφθορά, που καταστρέφουν τη δηµοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή