ΒΙΒΛΙΟ

Νέες εκδόσεις

ekdoseis--4

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Οι εγκλωβισμένοι
εκδ. Ικαρος

Νέο βιβλίο του Δ. Οικονόμου, αυτήν τη φορά μυθιστόρημα και νέος εκδοτικός οίκος. Εχοντας πάντα ως έμπνευσή του τον παρόντα χρόνο, σ’ αυτό το βιβλίο ήρωές του είναι δύο μοναχικοί άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στη σιωπή και στις απώλειες μιας ζωής που δεν έζησαν. Ωσπου οι δρόμοι τους διασταυρώνονται. Την ίδια περίοδο, ένας έφηβος μετανάστης παλεύει για τα όνειρά του, ένας ανθοπώλης θάβει λουλούδια, ένα φωτοτυπικό μηχάνημα συνομιλεί με το αφεντικό του κι ένας σκύλος προκαλεί με τις βραδινές βόλτες του. Σε αυτή την αλλόκοτη συντροφιά, η ματαίωση και ο κατά παραγγελία θάνατος μεταλλάσσονται σε πρόκληση για μια αργοπορημένη ενηλικίωση.
ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

ΚΟΜΙΚ
UBERMENSCH!
σεν.: Αβραάμ Κάουα
σχ.: Βαγγέλης Ματζίρης
εκδ.: Jemma Press

Ο Αβραάμ Κάουα  και ο Β. Ματζίρης, ακολουθώντας μια οικονομημένη σχεδιαστικά και αφηγηματικά φόρμα με φουτουριστικές εικόνες και περιεκτικό λόγο, διασκευάζουν σε κόμικ το διήγημα του Kim Newman, «Ubermensch!». Ενα διήγημα που αναρωτιέται για το τι θα συνέβαινε αν το διαστημόπλοιο που έφερε τον Σούπερμαν στη Γη παρέκκλινε και, αντί στην Αμερική, κατέληγε στη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Τότε, ο υπεράνθρωπος, αντί για το «S», θα φορούσε τη σβάστικα, θα συμμετείχε στο Ολοκαύτωμα, θα ήταν ο φόβος και ο τρόμος των συμμάχων.
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ
Μια φωνή τη νύχτα
μτφρ.: Φωτεινή Ζερβού
εκδ.: Πατάκης

Ο Αντρέα Καμιλλέρι δείχνει να έχει καλή διάθεση σε μιαν ακόμα περιπέτεια του επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Με χιούμορ διαγράφεται η συνειδητοποίηση του ήρωα ότι βρίσκεται στο κατώφλι των γηρατειών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις με συναδέλφους. Η προσωπική του ζωή είναι σε τέλμα, με συνεχή αντιπαράθεσή του με την αγαπημένη του, νευρικός και ανήσυχος. Η κλοπή σ’ ένα σούπερ μάρκετ θα παρασύρει τον ήρωα μακριά από την καθημερινότητα. Φόβος, οργανωμένο έγκλημα, σχέσεις πολιτικού προσωπικού με τον υπόκοσμο και τη Μαφία δίνουν το περίγραμμα.ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΖΕΝΗ ΦΟΝ ΒΕΣΤΦΑΛΕΝ-ΜΑΡΞ
Λατρεμένε μου Καρλ
μτφρ.: Γιούλη Τσίρου
εκδ.: Ποικίλη Στοά

Τι θα ήταν ο Μαρξ εάν δεν υπήρχε πλάι του η σύζυγός του Τζένη; Πίσω από έναν σπουδαίο άνδρα κρύβεται μια πιο σπουδαία γυναίκα, αλλά στην περίπτωση του Μαρξ αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μετά τον θάνατο της προσφιλούς του συζύγου, ο εμπνευστής του «Κεφαλαίου» κατέρρευσε και άντεξε μόνον άλλα δύο έτη στη ζωή. Σ’ αυτό το βιβλίο, μέσα από 54 επιστολές που γράφει η Τζένη, από το 1839 έως το 1869, ανακαλύπτουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του ο Μαρξ, ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της ευρωπαϊκής και όχι μόνον κοσμοθεωρίας.
ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΛΑΝΑΓΚΑΝ
Το μονοπάτι για τα βάθη του Βορρά
μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας
εκδ.: Ψυχογιός

Η εξάντληση, η πείνα, η χολέρα και η ματωμένη σάρκα ορίζουν το 24ωρο του γιατρού Ντορίγκο Εβανς στο γιαπωνέζικο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με την ανάμνηση ενός έρωτα, επίμονου, ανεπίτρεπτου, αξέχαστου, ένοχου, θεσπέσιου και οδυνηρού. Η αποφασιστικότητα και η απελπισία του πρωταγωνιστή, τα ασαφή όρια ανάμεσα στην ιδέα του αυθεντικού χαρακτήρα και στην αίσθηση της κάλπικης στάσης καθώς και ο επικός τόνος και η λυρική διάθεση του έργου συνθέτουν την ταυτότητα του τιμημένου με το Βραβείο Μπούκερ 2014 μυθιστορήματος του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν.
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ