Νέες εκδόσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΗΡΚΟΣ – ΣΤΑΝΤΗΣ Ρ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Μέγας Αλέξανδρος

Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών

εκδ. Gutenberg

Ο Ηρκος και ο Στάντης Ρ. Αποστολίδης, από τη δεκαετία του ’90, που, ως νέοι φιλόλογοι τότε συνέβαλαν ουσιαστικά –σύμφωνα με τις ποιοτικές απαιτήσεις και την όλη ευθύνη του Ρένου– στην «ανακαίνιση» του κλασικού τρίτομου έργου του Ντρόιζεν για τον Μέγα Αλέξανδρο, τους διαδόχους και τους επιγόνους του, έχουν ωριμάσει πνευματικά με την επίμοχθη επιστημονική διαδρομή τους στη θεματική του Μεγάλου Μακεδόνα. Τώρα, με τέταρτον και πλέον αιώνος εμπειρία, παραδίδουν τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών για τον Μέγα Αλέξανδρο, από τις Βασίλειες Εφημερίδες έως τον Ορθαγόρα με εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση και σχόλια. Τόμος 640 σελίδων με την ποιότητα των πανεπιστημιακών εκδόσεων Gutenberg.

ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΓΕΡΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ

JOHN C. CARR

Θωρηκτό Αβέρωφ

Κεραυνός στο Αιγαίο

εκδ. Ψυχογιός

Νικηφόρος ναυαρχίδα του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και πολεμικό συνοδείας στον Β΄ Π.Π., το υπεραιωνόβιο θωρηκτό Αβέρωφ αποτελεί το παλαιότερο θωρακισμένο καταδρομικό τύπου ντρέντνοτ που διασώζεται ακόμη εν πλω. Παιδιά επισκεφτήκαμε τα ντεκ του στον Πόρο έξω απ’ τη Σχολή Ναυτοπαίδων, σήμερα τα παιδιά μας το επισκέπτονται ως πλωτό ναυτικό μουσείο στο Φάληρο. Ο δημοσιογράφος John C. Carr παρέχει πληροφορίες για τη ναυπήγησή του στο Λιβόρνο, για την επιχειρησιακή του ιστορία ώς την επαύριο του πολέμου και λεπτομέρειες για τη μετατροπή του σε μουσείο.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ

ΑΛΕΞ

μετ. Κλαιρ Νεβέ

εκδ. ΜΙΝΩΑΣ

Ενα ανατρεπτικό, με υποδόριο τρόμο, θρίλερ που τα έχει όλα: μυστήριο, ανατροπές, χιούμορ. Η Αλέξ, καθώς τριγυρνά στους δρόμους, αντιλαμβάνεται ότι την παρακολουθούν. Η υποψία γίνεται βεβαιότητα όταν τη βάζουν με τη βία σ’ ένα βαν. Εξαφανίζεται, χωρίς να αφήσει ίχνη που θα βοηθήσουν την αστυνομία να εξιχνιάσει το μυστήριο απαγωγής της. Οταν ο αστυνόμος Βεροβέν ανακαλύπτει τον χώρο όπου κρατείτο, αυτή δεν βρίσκεται πια εκεί. Η έρευνα αποκαλύπτει σημεία της προσωπικότητας της κοπέλας, της οικογενειακής ιστορίας, ενώ τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος είναι δυσδιάκριτα. Η απειλή άραγε είναι πάντα ο άλλος;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

JINAN ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ THIERRY OBERLE 

Σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους 

μετ. Κρίστυ Κουνινιώτη

εκδ. Λιβάνη

Μέλος της κοινότητας των Γεζίντι του ιρακινού Κουρδιστάν, η νιόπαντρη Τζινάν αιχμαλωτίζεται από τους τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, πωλείται σκλάβα, βασανίζεται και χάρη σ’ ένα αναπάντεχο γύρισμα της τύχης και στο ριψοκίνδυνο πείσμα της κατορθώνει να διαφύγει. Οι έντεκα εβδομάδες αιχμαλωσίας, σημειώνει ο δημοσιογράφος της γαλλικής «Φιγκαρό», Τιερί Ομπερλέ, ο οποίος της δάνεισε τη γραφίδα του προκειμένου να μιλήσει, τη γέρασαν. Ηταν δεκαοκτώ κι έμοιαζε τριάντα πέντε. Το βιβλίο της Τζινάν αναπαριστά τα πάθη των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν με τρόμο τους τόπους τους.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΚΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ [1941-1944]

επιμ. Σοφία Ματθαίου

Σε αντίθεση με άλλα ημερολόγια της ίδιας εποχής, μας πληροφορεί η επιμελήτρια του έργου Σοφία Ματθαίου, η συγγραφέας του «Ημερολογίου Κατοχής» αποφεύγει επιμελώς να εκθέσει την προσωπική της ζωή, προσφέρει όμως μια γνήσια, πολύτιμη μαρτυρία για την κατανόηση της ταραγμένης τετραετίας της γερμανικής κατοχής. Μέλος της οικογένειας που ίδρυσε την οινοποιία Καμπά, η Μαρία Αντωνοπούλου ενημερώνεται από όλα τα νόμιμα και παράνομα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, ραδιοφωνικά δελτία, φυλλάδια, εφημερίδες) και αποτυπώνει στο χαρτί με επιμέλεια τα πολεμικά γεγονότα της περιόδου, ελληνικά και διεθνή, καθώς και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή