H καταπάτηση του αυτονόητου

H καταπάτηση του αυτονόητου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβαζα τις προάλλες στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι η σουηδική κυβέρνηση πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση: όλοι οι 16χρονοι και οι 16χρονες της χώρας θα λάβουν από ένα αντίτυπο του «We Should All Be Feminists», της Chimamanda Ngozi Adichie. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της σπουδαίας ομιλίας της συγγραφέως στο ομώνυμο TED Talk. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης της Σουηδίας ήρθε με την πρόταση και την προώθηση του Λόμπι Γυναικών της Σουηδίας και του εκδότη Albert Bonniers. Ελπίδα των υποστηρικτών αυτής της καμπάνιας είναι να αρχίσει η μεγάλη, απαραίτητη κουβέντα για την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και, ακόμη πιο πλατιά και ακόμη αναγκαιότερα, για το κοινωνικό φύλο.

Oσο εμείς συζητάμε –και κυρίως κουτσομπολεύουμε– για το αν ο κ. Φαλελάκης έχει δικαιώματα έναντι του επί εικοσιπενταετία συντρόφου του Μηνά Χατζησάββα, η Σκανδιναβία επεκτείνει το, πολύπαθο στα καθ’ ημάς, αυτονόητο: ξεκινάει την κουβέντα περί ισότητας από το σχολείο, δίχως να θεωρεί ότι μόνο στους καθηγητές και τους γονείς επαφίεται η κοινωνική παιδεία των νέων. Από το 2007, οπότε και το ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου, ετοίμασε ένα, κατά τ’ άλλα απολύτως τεκμηριωμένο, σχέδιο νόμου για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που ποτέ δεν κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή φυσικά, εμείς ακόμη παλεύουμε για και με τα αυτονόητα. Oταν, βέβαια, η πρώτη και δεύτερη φορά λαϊκή Αριστερά και Δεξιά έφτασε στο πολυπόθητο πόστο της εξουσίας, έκανε το απαράδεκτο, το αντιανθρωπιστικό, το γελοίο: έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, άκουσον άκουσον, την επέκταση του περίφημου συμφώνου. Η Αριστερά της πάλαι ποτέ προόδου και νυν κοινωνικής συντήρησης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα βασικά, τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σουηδική κυβέρνηση εισάγει στα σχολεία ένα βιβλίο για την ισότητα των φύλων. Η ελληνική κυβέρνηση εισάγει στην κοινωνία τη Βίβλο της καταπάτησης του αυτονόητου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή