Αντιτρομοκρατία και ανελευθερία

Αντιτρομοκρατία και ανελευθερία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αλάα αλ-Ασουάνι τον είχαμε γνωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, το 2007, χάρις στις εκδόσεις Πόλις και τη μετάφραση του μυθιστορήματός του «Μέγαρο Γιακουμπιάν» από τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Εκτοτε, ο Αιγύπτιος συγγραφέας και οδοντίατρος κατέκτησε τα παγκόσμια γράμματα, ενώ στη χώρα του συμμετείχε σε διαλέξεις, σεμινάρια και ομιλίες. Οξύ πνεύμα και ανατόμος της αιγυπτιακής κοινωνίας και Ιστορίας. Οταν το 2011 ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είχε νικήσει, στα γνωστά γεγονότα, την Αδελφότητα των Μουσουλμάνων, ο Αλ-Ασουάνι δεν είχε διστάσει να τον υποστηρίξει. Μέχρι εκεί όμως. Εκτοτε, δεν του χαρίστηκε· καυτηρίαζε, με τον γνωστό του τρόπο, δημοσίως την προεδρία του Αλ-Σίσι. Ηρθε, όμως, η στιγμή να πληρώσει. Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα L’ Humanité, είχε πει ότι πλέον «μπορώ να εκδίδω οπουδήποτε στον κόσμο εκτός από τη χώρα μου». Δεν σταμάτησε εκεί: «Υποστηρίζω ακόμα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη δικτατορία, τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι ήταν με τον Μουμπάρακ». Το αιγυπτιακό καθεστώς, ωστόσο, συνεχίζει… Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Αλ-Ασουάνι πληροφορήθηκε ότι μία δημόσια ομιλία του στο Ιησουιτικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αλεξάνδρειας απαγορεύθηκε από το κράτος, ενώ ήδη από το καλοκαίρι τού είχε αφαιρεθεί η δυνατότητα να εμφανίζεται στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και να διατηρεί τη στήλη του στην καθημερινή εφημερίδα Al Masry Al Youm. Και δεν είναι ο μόνος φυσικά. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, 32 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια. Μέσα σ’ όλα, τον περασμένο Μάιο, η Αίγυπτος ανέστειλε την κυκλοφορία βιβλίου που περιέγραφε την πολιτική κατάσταση στη χώρα από τα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ και ένθεν.

Επιστρέφω στη δήλωση του Αλ-Ασουάνι: «Υποστηρίζω ακόμα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη δικτατορία». Είναι απολύτως απαραίτητη η μάχη κατά του ISIS, είναι σημαντικά τα ενεργειακά της περιοχής και η ΑΟΖ, αλλά ας μην ξεχνάμε τι ακριβώς κρύβεται από τα χαμόγελα και τις θερμές χειραψίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή