Ο ουρανός είναι το όριο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ​​κύριος Γκρι ξεχώρισε την περασμένη Κυριακή την αναφορά μου στους «Επικυρίαρχους», το κλασικό μυθιστόρημα του Αρθουρ Κλαρκ, στην παλιά έκδοση του Κάκτου. «Είχα πάρει κι εγώ εκείνο τον τόμο με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο: τεράστιοι ιπτάμενοι δίσκοι πάνω από πόλεις και έντρομους κατοίκους (σ.σ. λεπτομέρεια στη σημερινή φωτογραφία). Οντως, ήδη από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, οι μεγάλες πόλεις της Γης βρίσκονται ξαφνικά στη σκιά γιγαντιαίων εξωγήινων δίσκων. Οπως γράφει ο Κλαρκ, “οι άνθρωποι σχεδίαζαν να πάνε στα άστρα, μα τα άστρα είχαν έρθει αυτά πρώτα στους ανθρώπους”. Το έχω διαβάσει δύο ή τρεις φορές αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα, που, όπως πολλά του Κλαρκ, υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας».

Γραμμένοι το 1953, οι «Επικυρίαρχοι» γίνονται τώρα μίνι τηλεοπτική σειρά από το δίκτυο Syfy, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ως Λάνιστερ από το «Game of Thrones» Τσαρλς Ντανς (το σχετικό τρέιλερ στο Space.com και στο YouTube). «Ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος του βιβλίου δεν είναι “Οι επικυρίαρχοι”», σχολιάζει ο κύριος Γκρι. «“Επικυρίαρχοι” είναι η ονομασία που δίνει ένας από τους γήινους χαρακτήρες στους εξωγήινους που επισκέπτονται τη Γη, εξαλείφοντας τον πόλεμο και τη φτώχεια, την αρρώστια και τον πόνο, ελέγχοντας τις κυβερνήσεις παγκοσμίως ώστε να πάψει κάθε εχθροπραξία και καταστροφή του περιβάλλοντος, παραμένοντας όμως άφαντοι, μιλώντας στους πάντοτε καχύποπτους και ανασφαλείς ανθρώπους της Γης μέσα από “άβαταρ”. Ο αυθεντικός τίτλος του βιβλίου είναι “Το τέλος της παιδικής ηλικίας”,

Childhood’s End – που είναι και ο τίτλος της νέας ξένης τηλεοπτικής σειράς».

Υποτίθεται ότι η εξωγήινη εισβολή είναι ειρηνική. Για την ακρίβεια, οι επικυρίαρχοι είναι απλώς οι μεσάζοντες ανάμεσα στον άνθρωπο και σε έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό, ο οποίος θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε έναν νέο «χρυσό αιώνα» – φέρνοντας έτσι το «τέλος της παιδικής ηλικίας». «Οπως και στο “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος”, ένας εξωγήινος “πρεσβευτής ανώτερης νοημοσύνης” δημιουργεί τον υπερβατικό άνθρωπο με αντίληψη που ξεπερνά την ύλη και τον χωρόχρονο, όπως εκεί γεννά το “παιδί των άστρων”, έτσι και στους “Επικυρίαρχους”, κομβικό ρόλο παίζουν τα παιδιά της Γης – μέσα από αυτά επέρχεται ένα είδος συντέλειας και αναγέννησης του είδους. Διόλου τυχαία, αυτό το βιβλίο ήθελε αρχικά να κάνει ταινία ο Κιούμπρικ».

Ο ουρανός είναι το όριο· από τα αερόπλοια πάνω από το Λονδίνο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ενέπνευσαν στον Κλαρκ τον βασικό καμβά του μύθου του, σε μια ενατένιση και σύλληψη του κόσμου στην οποία η Γη είναι το λίκνο, η παιδική κούνια, προτού καν ο άνθρωπος μπορέσει να σταθεί στα δυο του πόδια και να ψελλίσει τις πρώτες του λέξεις. «Ο Κλαρκ έγραφε όλ’ αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ’50», λέει ο κύριος Γκρι, «όταν το επιστημονικό και φιλοσοφικό αυτό όραμα σπαρταρούσε. Μετά τη δεκαετία του ’90, και παρά τα άλματα της τεχνολογίας, λησμονήθηκε. Σήμερα είναι σαν να νοσταλγούμε το μέλλον, στην κούνια μας ακόμη», λέει ο κύριος Γκρι, δυναμώνοντας την ένταση: ο Κλαούντιο Αμπάντο οδηγεί τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο οργασμικό φορτίσιμο του «Ποιήματος της έκστασης» του Αλεξάντρ Σκριάμπιν.

Νιώθοντας τον διονυσιασμό της μουσικής, ο κύριος Γκρι χαμογελά. «Είτε μέσα μας είτε έξω μας, ο ουρανός δεν είναι το μοναδικό μας όριο;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή