Νέες εκδόσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Ν. Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μεταπολεμικά νεανικά περιοδικά

προλ.: Σταύρος Ζουμπουλάκης

εκδ. Αντίποδες

Προς μεγάλη έκπληξη, θρησκευτικά, προσκοπικά και άλλα θεσμικά παιδικά περιοδικά που εκδόθηκαν πριν και μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου δεν πλημμύριζαν αναγκαστικά ούτε από ακατάσχετο αντικομμουνισμό ούτε από ανεξέλεγκτη εθνικοφροσύνη. Η μαρτυρία προέρχεται τόσο από τη γοητευτική γραφίδα ενός φανατικού αναγνώστη τους, από τον αφοσιωμένο φιλόλογο – εκδότη του Παπαδιαμάντη, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, σε 12 γλαφυρά κείμενα που γράφει 50 έτη αργότερα, από το 2003 και μετά, όσο και από τον πολύ κατατοπιστικό πρόλογο του έγκυρου Σταύρου Ζουμπουλάκη, αποτρέποντάς μας από τη θανάσιμη παγίδα του μαύρου-άσπρου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΙΣΕΛ ΟΥΕΛΜΠΕΚ

Υποταγή

μτφρ.: Λίνα Σιπητάνου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Οχι, δεν έχουν δίκιο όσοι μέμφονται τον Μισέλ Ουελμπέκ ως εχθρό του Διαφωτισμού και αντιφεμινιστή αντιευρωπαίο. Οπως και τα προηγούμενα μυθιστορήματά του, έτσι και η «Υποταγή», θέτει μέσω του παρωδιακού ύφους του ύψιστα ηθικά ζητήματα. Με το μελλοντολογικό μυθιστορηματικό σενάριο της ομαλής εκλογικής επικράτησης των Μουσουλμάνων Αδελφών στην προεδρία της Γαλλίας, ο προκλητικός Ουελμπέκ δεν παύει να εξεικονίζει με την αξιοθαύμαστη σαρκαστική τεχνική του το σύγχρονο τραύμα του ευρωπαϊκού εκφυλισμού – τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και από άποψη αξιών.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΚΟΜΙΚΣ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΕΦΑΔΟΥΡΟΣ

OMG, Zombie! #2

εκδ. Welbcomics

Η ολιγοσέλιδη κόμικ ιστορία έχει ζόμπι, χαρακτήρες και σπλάτερ χιούμορ. Και αναφορές τόσο στην τηλεοπτική σειρά «The Walking Dead» όσο και στις θρυλικές ταινίες του Ρομέρο. Ο βασικός ήρωας είναι ένα θρησκευόμενο και ομοφυλόφιλο ζόμπι, που μπορεί να μιλάει και να σκέπτεται. Μαζί του μια ομάδα από εκκεντρικούς «ζωντανούς» ξεκινούν μια μικρή πορεία και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους «ζωντανούς-νεκρούς». Καρτουνίστικοι σχεδιασμοί με έντονα χρώματα που έρχονται σε αντίθεση με τη «μαύρη» θεματολογία, απλό σενάριο για να πατήσουν τα αστεία, και αν συγκρίνουμε με το πρώτο «OMG, Zombie», θα δούμε ένα δημιουργό που έχει εξελιχθεί αισθητά. Αλλά που έχει δρόμο ακόμη.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΙΗΣΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Ενα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου

εκδ. Πόλις

Αφηγηματικού τύπου ποιήματα, με υπερρεαλιστικές εικόνες, περιλαμβάνονται στο πρόσφατο πόνημα του Δ. Αγγελή. Εικόνες ζωγραφικών πινάκων συνομιλούν με ονειρικές απεικονίσεις, με τολμηρές, παράδοξες συνδέσεις δυστοπίας και ευτοπίας. Προδοσίες μικρές και μεγάλες, προσωπικές και συλλογικές, φόβοι για όσα δεν ελέγχουμε και δεν υποψιαζόμαστε, μόνοι και ανίσχυροι στην κοινή μοίρα, που δεν επιλέξαμε, υποταγμένοι στον χρόνο, στο παράλογο και στη μοναξιά, στη ρευστότητα των πάντων, κι ας μην το νιώθουν αυτό όλοι. Πρόσωπα και προσωπεία παρελαύνουν, δυσδιάκριτες ταυτότητες και ομιχλώδη όρια του υγιούς και του νοσηρού.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΖΙΛΙΑΝ ΦΛΙΝ

Το χέρι που κινεί τα νήματα

μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη

εκδ. Μεταίχμιο

Αυτή η συγγραφέας έχει τη μοναδική ικανότητα να εισχωρεί στο μυαλό μου και να το πολτοποιεί. Με το χιούμορ της, την ειρωνεία, τις σκοτεινές ατμόσφαιρες μου κλείνει το μάτι και μου χαμογελά στραβά με τις ζοφερές της ιστορίες. Αλλη μία, λοιπόν, πρόσφατη. Γράφοντας απλά ξεμπροστιάζει τον σύνθετο, μπουρδουκλωμένο τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου και δικαίως τον περιπαίζει, βγάζοντας στην επιφάνεια όλη του τη νοσηρότητα. Περιμένω τη στροφή της στη γλύκα και στο καλό. Πλησιάζει.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΚΑΛΙΔΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή