Νέες εκδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΗ

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Νίκος Καζαντζάκης: Από τον Ομηρο στον Σαίξπηρ

εκδ. ΕΚΙΜ

Ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Πασχάλης, στον παρόντα τόμο, με τα τέσσερα μελετήματα, εξετάζει τις διακειμενικές σχέσεις των έργων του Καζαντζάκη, του «Αλέξη Ζορμπά» και του «Καπετάν Μιχάλη», με τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, τις τραγωδίες του Σαίξπηρ, αλλά και τα Ομηρικά έπη, καθώς και με έργα του Πλάτωνα. Αλλωστε, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ένας από τους λόγους που ο Καζαντζάκης έγινε επιτυχημένος μυθιστοριογράφος είναι η ενασχόλησή του με τον επικό και δραματικό λόγο που συναντιόνται, εξάλλου, στον «Καπετάν Μιχάλη», χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουν την ύπαρξή τους στην «Ιλιάδα» και στον «Οθέλλο».

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GIOVANNI SARTORI

Η δημοκρατία σε 30 μαθήματα

μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου

εκδ. Μελάνι

Οι ιδέες είναι ρευστές, οι έννοιες εξελίσσονται, οι απόψεις διίστανται. Ο παλαίμαχος Ιταλός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Giovanni Sartori εξηγεί σε 30 σύντομα μαθήματα κλασικές έννοιες που συνδέονται με το πολίτευμα της δημοκρατίας. Τι είναι λαός, τι είναι δήμος, ποια πολιτική ονομάζουμε ρεαλιστική, ποια είναι η σχέση της δημοκρατίας με το Ισλάμ, ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον πλουραλισμό και στην πολυπολιτισμικότητα. Φιλοδοξία του είναι, όπως εισαγωγικά ομολογεί, όχι κάτι λιγότερο από το να αλλάξει τους ανθρώπους. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Σελιδοδείκτες για την ανάγνωση της λογοτεχνίας

εκδ. Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Δεκαεννέα μελετητές επιδιώκουν να υποδείξουν στον καλλιεργημένο αναγνώστη μερικές από τις ποικίλες θεωρήσεις του λογοτεχνικού φαινομένου, αναλαμβάνουν να του προτείνουν ερμηνευτικά εργαλεία για τη λογοτεχνική ανάγνωση και να τον ενισχύσουν στην ατομική, προσωπική, υποκειμενική του αναμέτρηση με το κείμενο και τα νοήματά του. Στο κέντρο του αναγνωστικού παιχνιδιού η ιδεολογία, η τεχνολογία και η κοινωνία, η ιστορία, η εκπαίδευση και ο κανόνας, τα στερεότυπα, οι ταξινομήσεις, τα αρχεία και το ύφος. 

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΠΑΣΚΑΛ ΜΠΡΥΚΝΕΡ

Ενας καλός γιος

μτφρ.: Γιάννης Στρίγκος

εκδ. Πατάκη

Πώς είναι να μισείς τον πατέρα σου και ταυτόχρονα να τον αγαπάς; Πώς είναι να εύχεσαι να πεθάνει και ταυτόχρονα να τον παρατηρείς ως αντι-πρότυπο; Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, σε ένα βιβλίο φόβου και συγχώρεσης, μας καλεί σε ένα οριακό έργο ενηλικίωσης, σε έναν κόσμο που σε καλεί συνεχώς να επιβιώσεις μεταξύ ζωής και θανάτου, ανάμεσα στην κατάφαση και στην άρνηση. Ναι, η σωτηρία της ψυχής (και της ζωής) είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Η δύσκολη τέχνη

εκδ. Αντίποδες

Οι σοφιστείες του Νεοέλληνα, τα λογικά βραχυκυκλώματά του, η τάση του να συμφιλιώνει τα άκρα, να αγκαλιάζει τα αντικρουόμενα επιχειρήματα που είχε απορρίψει παλιότερα. Οι αθεράπευτες πλάνες, οι μεταστατικές ιδεοληψίες του αλλά και η έπαρση για τον υποτιθέμενο αντικομφορμισμό και τις μοναχικές επαναστάσεις του, οι οποίες φυσικά λαμβάνουν χώρα μονάχα στη φαντασία. Το ντελιριακό κείμενο του Δημήτρη Ελευθεράκη σαρώνει όλα τα παραπάνω στο διάβα του, ισορροπώντας επιτυχημένα στο μεταίχμιο δοκιμιακού και μυθοπλαστικού λόγου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή