Νέες εκδόσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΕΤΗ

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ

Το ασφαλιστικό και η κρίση

εκδ. Πόλις

Σε κάθε συζήτηση για το ασφαλιστικό τα τελευταία έτη, το όνομα που ακούγεται πιο συχνά είναι αυτό του Τάσου Γιαννίτση με αναφορές στη μεταρρύθμιση που δεν «πέρασε» το 2001. Ο συγγραφέας επιλέγει αυτή τη στιγμή, καταμεσής των αντιδράσεων για το νέο σχετικό νομοσχέδιο, να παρέμβει. Δεν του ασκεί κριτική, ούτε υπερασπίζεται την προτεινόμενη πολιτική του, αλλά κάνει κάτι πιο χρήσιμο. Σε 112 πυκνές σελίδες εξηγεί τις παραμέτρους αυτού του πολύπλοκου προβλήματος, σταθμίζει με στοιχεία τη βαρύτητα που είχε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009 και καταλήγει στην αναγκαιότητα μιας νέας μεγάλης συμφωνίας για την επίλυσή του. Απολύτως επίκαιρο και χρήσιμο βιβλίο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΙΑΝ ΡΑΝΚΙΝ

Φάκελος Ρέμπους – οι άγνωστες υποθέσεις

μτφρ.: Νάντη Σακκά

εκδ. Μεταίχμιο

Ο επιθεωρητής Ρέμπους δραπετεύει από τα μυθιστορήματα και πρωταγωνιστεί σε σύντομες αφηγήσεις που έχουν μπρίο, χιούμορ και έξυπνες ανατροπές. Παλιές και νέες υποθέσεις, οι οποίες ξεκινούν από τα χρόνια της μαθητείας και φτάνουν μετά τη συνταξιοδότησή του, διαδραματίζονται στους δρόμους του σκοτεινού Εδιμβούργου, στα γραφεία των Αγίων της Σκιώδους Βίβλου, και αποκαλύπτουν ότι τέλειοι φόνοι δεν υπάρχουν, ότι οι αστυνομικοί δεν αρκεί να ανακαλύπτουν την αλήθεια, αλλά και να γνωρίζουν τι να την κάνουν.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΟΜΕΡΣΕΤ ΜΟΜ

Χονολουλού και άλλα διηγήματα

μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Αγρα

Ο τόμος περιλαμβάνει διηγήματα με δράση και ψυχολογικού τύπου απεικονίσεις. Οι περιπέτειες των ηρώων διαδραματίζονται στις εσχατιές της βρετανικής αυτοκρατορίας, στο υγρό τοπίο της Μαλαισίας, στην Ινδονησία και τη Χαβάη. Ανθρώπινα πάθη, ανταγωνισμοί, χαρακτήρες που δοκιμάζουν τις αντοχές τους, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της αφήγησης. Γραφή απλή και εμπλουτισμένη από εναλλαγές χαρακτήρων, αντιδράσεων, προσδοκιών. Θύματα των παθών και της ευφυΐας τους, οι ήρωες άγονται και φέρονται από τα ελάχιστα, που γι’ αυτούς φαίνονται ως μέγιστα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΝΙΚΟΣ ΦΩΚΑΣ

Η μοναξιά της ποίησης

εκδ. Νεφέλη

Στους χρόνους της επίπλαστης ευημερίας υπήρξαν διανοούμενοι που κατονόμασαν τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τα ελλείμματα. Η εμβέλεια του λόγου τους ήταν ελάχιστη, όμως η καθολική ελληνική κοινωνική κατάπτωση σήμερα τους δικαιώνει. Γραμμένα μεταξύ 1981-2003, τα 30 δοκίμια του τόμου του Ν. Φωκά (γ. 1927) μιλούν για την κρίση πριν από την επίσημη εμφάνισή της: το έλλειμμα εθνικής παιδείας, την απουσία ηθικού αντισταθμίσματος, την αντιπνευματικότητα της ελληνικής πνευματικής ζωής. Και μες στη συνολική αγωνία του, αναδεικνύουν τη θερμή αγάπη του για την ποίηση και την έγνοια του για τη γλώσσα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ

RODERICK BEATON

Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία

Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα

εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Στην έρευνά του γύρω από την πρώτη εμφάνιση της νεοελληνικής συνείδησης, ο Ρόντρικ Μπίτον χρησιμοποίησε το εθνο-συμβολιστικό μοντέλο του Ant. D. Smith που θεωρεί πως τα εθνικά κινήματα του 18ου αι. αναβίωσαν παλαιότερα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Ο συγγραφέας υποστηρίζει έτσι πως η συνειδητοποίηση της ελληνικής εθνότητας με καθοριστικό παράγοντα την ομιλούμενη γλώσσα και όχι την παιδεία διακρίνεται στα κείμενα του 12ο αι. για να επιταθεί από τους Ελληνες ανθρωπιστές ώς τον 15ο αι., να ξεχαστεί και να αναβιώσει ξανά από τον ελληνικό Διαφωτισμό στον 18ο και 19ο αι.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή