«Επιστροφή» στο βιβλίο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΚΛ ΠΑΝΚ

«Η επιστροφή»

μτφρ.: Ιλάειρα

Διονυσοπούλου

εκδ. Key Books

Η κινηματογραφική «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου είναι από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, όχι μόνο λόγω της αξίας της, αλλά ακόμα περισσότερο διότι πιθανότατα θα δώσει στον Λεονάρντο ντι Κάπριο το Οσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, που εδώ και χρόνια αξίζει. Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν πως η επική ιστορία επιβίωσης που περιγράφεται στο φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάικλ Πανκ, το οποίο κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books.

Διαβάζοντας το βιβλίο, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στον νου είναι πως ο Μεξικανός σκηνοθέτης απλώς «τσιμπολόγησε» σεναριακά το κείμενο του Πανκ, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο κυρίως ως πηγή έμπνευσης για τα υπέροχα κάδρα της ταινίας του. Και αυτό γιατί η τελευταία, από άποψη πλοκής, φέρει στοιχεία μόνον από το πρώτο κομμάτι του βιβλίου, διατηρώντας επί της ουσίας μόνο τον βασικό αφηγηματικό κορμό. Σύμφωνα με αυτόν, ο ιχνηλάτης Χιου Γκλας αναλαμβάνει να οδηγήσει μια ομάδα σκληραγωγημένων παγιδευτών στις παγωμένες εκτάσεις των Βραχωδών Ορέων, κάπου στα 1820. Ο ίδιος, ωστόσο, θα δεχθεί την τρομερή επίθεση μιας αρκούδας Γκρίζλι, η οποία θα τον αφήσει μισοπεθαμένο· αφού ληστεύεται και εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του, ο Γκλας ξεκινά έναν απίστευτο αγώνα επιβίωσης στην άγρια φύση με βασική κινητήρια δύναμη τη δίψα για εκδίκηση. Αν και αρκετοί κατηγόρησαν το σενάριο του Ινιαρίτου ως «υπερβολικό» ή «μη πιστευτό», με την ανάγνωση του βιβλίου διαπιστώνει κανείς πως τα πιο ακραία περιστατικά έμειναν απέξω…

Η αφήγηση του Μάικλ Πανκ παίρνει διάφορες μορφές: ώρες ώρες νομίζει κανείς πως έχει μπροστά του έναν κανονικό οδηγό επιβίωσης στη φύση, με τις λεπτομερέστατες περιγραφές όλων των διαδικασιών και των τεχνασμάτων που ακολουθεί ο πρωταγωνιστής προκειμένου να ανάψει φωτιά, να βρει τροφή ή καταφύγιο κ.ο.κ. Σε άλλα πάλι σημεία, ο τόνος είναι πολύ πιο λυρικός –ειδικά στις περιγραφές των τοπίων, οι οποίες σίγουρα ενέπνευσαν και τον Ινιαρίτου– ενώ τέλος τα καλύτερα και πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του βιβλίου είναι εκείνα όπου παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής με τους ριψοκίνδυνους εμπόρους, τους κάθε λογής τυχοδιώκτες, τις ινδιάνικες φυλές, γενικώς όλους αυτούς τους χαρακτήρες μιας ελάχιστα γνωστής, στο ευρύ κοινό, περιόδου της αμερικανικής Ιστορίας.

Από τα παραπάνω, ψήγματα μόνο περιέχονται στην κινηματογραφική μεταφορά, πράγμα λογικό, μιας και το κέντρο βάρους της ταινίας τοποθετείται αποκλειστικά σχεδόν στον κεντρικό ήρωα. Και όσον αφορά αυτόν, πάντως, το βιβλίο είναι πιο αποκαλυπτικό: εκεί, για παράδειγμα, ενσωματώνεται η εξιστόρηση του παρελθόντος του Χιου Γκλας –υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο– τον οποίο συναντάμε ως φίλο των Ινδιάνων, ναυτικό, έμπορο, ακόμα και πειρατή, σε μια απολαυστική αφήγηση των περιπετειών του. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τη «νέμεση» του Γκλας, τον τρομακτικό Φιτζέραλντ (ο χαρακτήρας του Τομ Χάρντι στην ταινία), για του οποίου τον σκοτεινό βίο μαθαίνουμε επίσης επιπλέον λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή