Νέες εκδόσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΕΥΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Eλλη Αλεξίου – Ενας αιώνας ζωής

εκδ. Καστανιώτης

Βιώματα και μνήμες από τη διαδρομή της Ελλης Αλεξίου στην εκπαίδευση, αλλά και απόψεις της για τη ζωή, τον έρωτα, τους αγώνες, καταθέτει η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου. Πρόκειται για ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, που μας κάνει κοινωνούς στη ζωή μιας εξέχουσας μορφής των ελληνικών γραμμάτων και προκύπτει μέσα από τις συζητήσεις που είχαν οι δύο γυναίκες. Πολυτιμότερες όλων οι σημειώσεις της για την τέχνη της διδασκαλίας: «“Ενας δάσκαλος” –διαβάζουμε στο βιβλίο της Νικολαΐδου– θα γίνει καλός δάσκαλος μόνο εάν αγαπήσει τα παιδιά, όχι όμως από καθήκον. Πρέπει να τ’ αγαπήσει με αληθινή, με γνήσια στοργή, να εκπηγάζει από μέσα του η στοργή. Δεν διδάσκεται η αγάπη».

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Η θεραπευτική σχέση

Συλλογικό

επιμ.: Καραμανωλάκη, Χαραλαμπάκη, Μιχόπουλος

εκδ. Καστανιώτης

Το βιβλίο μεταφέρει μια σειρά από ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, από τον κλάδο ψυχοθεραπείας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Σκοπός αυτών των επιστημονικών συναντήσεων ήταν η ανάδειξη της σημασίας της θεραπευτικής σχέσης στη θεραπευτική διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Το βιβλίο μελετά τη θεραπευτική σχέση ως αλληλεπίδραση των δύο πόλων και έπειτα επεξεργάζεται διάφορα είδη θεραπευτικής σχέσης. Και επειδή η ψυχοθεραπεία δεν είναι μία, έτσι και η θεραπευτική σχέση περιγράφεται από την οπτική της ψυχαναλυτικής, γνωσιακής και συστημικής οπτικής.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΑΡΝΑΛΔΟΥΡ ΙΝΔΡΙΔΑΣΟΝ

Παγωμένη νύχτα

μτφρ: Νίκη Προδρομίδου

εκδ. Μεταίχμιο

Ο Ισλανδός συγγραφέας του αστυνομικού είδους επανέρχεται με μια περιπέτεια που θα μπορούσε να είχε γίνει δίπλα μας. Ενας Ταϊλανδός μαθητής βρίσκεται δολοφονημένος. Ο επιθεωρητής Ετλεντουρ αναζητεί την αλήθεια, ξεκινώντας από το σχολείο και τους συμμαθητές του θύματος. Αρχικά όλα δείχνουν ότι το κίνητρο έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Ο Ινδρίδασον διεισδύει στην ισλανδική και, εν γένει, στη δυτική κοινωνία, αναδεικνύει κίνητρα που υφέρπουν και φέρνει στο φως σκιές της ανθρώπινης ύπαρξης. Γι’ αυτόν ή για τον ήρωά του, η ζωή είναι ένα τυχαίο συνονθύλευμα απρόβλεπτων συμπτώσεων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

GEORGE STEINER

Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι

μτφρ.: Κώστας Σπαθαράκης

εκδ. Αντίποδες

Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι; Επος ή δράμα; Είναι η πρώτη μελετητική δοκιμή ενός διανοούμενου που έγινε κλασικός, καλλιεργώντας το είδος μιας ποιητικής, φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής κριτικής. Ηταν και οι δυο σύγχρονοι, χριστιανοί και κορυφαίοι συγγραφείς. Για τον Τολστόι παίζουν κρισιμότατο ρόλο το τοπίο της ρωσικής γης και οι ρυθμοί των εποχών, ενώ για τον Ντοστογιέφσκι η σύλληψη της λύτρωσης. Ο Στάινερ είναι φανερό πως προτιμά τον Ντοστογιέφσκι για την ικανότητά του να διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή και για την ένταση που ρυθμίζει την κάθε του σελίδα σε σχέση με τον μεγάλο παγανιστικό, ομηρικό Τολστόι.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΙΒΑΝ ΤΟΥΡΓΚΕΝΙΕΦ

Πατέρες και γιοι

μτφρ.: Ελένη Μπακοπούλου

εκδ. Αγρα

Ο συγγραφέας του μέτρου, που αγάπησε τις συνήθειες της Δύσης, επισκιάστηκε από ομοτέχνους της πατρίδας του και συναναστράφηκε με δυτικούς, όπως ο Φλομπέρ, στο μυθιστόρημά του αναπαριστά τις συγκρούσεις μεταξύ νέων και γονέων, την εποχή που καταργήθηκε η δουλεία στη Ρωσία. Οι αντιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ γενεών, αλλά και μεταξύ συνομηλίκων, με άλλη ιδιοσυγκρασία. Ο ήρωας υιοθετεί απόψεις, δοκιμάζοντας τις αντοχές του, ενώ γίνεται «δούλος» βεβαιοτήτων και απόλυτων θέσεων. Μπορεί η επιστήμη να λύσει τα προβλήματα του ανθρώπου; Και τα συναισθήματα; Πόσο επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή