Αυθεντικά κόμικς του… Star Wars

Αυθεντικά κόμικς του… Star Wars

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θυμάμαι να αγοράζω ένα από αυτά τα κόμικ στην Ομόνοια το 1977. Η γλώσσα ήταν, φυσικά, αγγλικά και ήταν τότε που η Μάρβελ είχε αρχίσει να ασχολείται με τα κινηματογραφικά κόμικς», θυμάται ο Στέλιος Νικολάου, ο οποίος επιμελήθηκε τη σειρά των τριών κόμικ τόμων «Star Wars» που διέθεσε η Κυριακάτικη «Κ» σε συνεργασία με την Ντίσνεϊ. Ο ίδιος, με εμπειρία 25 χρόνων στα περιοδικά της Ντίσνεϊ, τονίζει ότι είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση για τους θαυμαστές της ποπ εποποιίας του Τζορτζ Λούκας: «Επανεκδώσαμε μέσα από την “Καθημερινή” τα κόμικς που βγήκαν περίπου την ίδια εποχή με τις τρεις πρώτες, χρονολογικά, ταινίες του “Πολέμου των Αστρων”. Οπότε είναι τα αυθεντικά κόμικς, και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τους θαυμαστές των ταινιών και του μύθου που περιβάλλει τους ήρωες». Κάθε τόμος περιέχει έξι ιστορίες, και αυτό αποτελεί ένδειξη για την αγορά των κόμικς εκείνης της εποχής. «Στην Αμερική τα κόμικς ήταν το πολύ 17 σελίδες και έβγαινε ένα κάθε μήνα. Ο κάθε τόμος που εκδώσαμε αντιστοιχεί σε τεύχη έξι μηνών για εκείνη την εποχή», μας λέει ο κ. Νικολάου.

Η Μάρβελ εκείνη την εποχή είχε αποκτήσει εμπειρία στη μεταφορά κινηματογραφικών ταινιών στο χαρτί. Είχε προηγηθεί το 1976 η προσαρμογή της «Οδύσσειας του Διαστήματος» από τον φημισμένο σκιτσογράφο Τζακ Κίρμπι, και τον Απρίλιο του 1977 βγήκε το πρώτο τεύχος της σειράς «A New Hope» του «Πολέμου των Αστρων» από το πενάκι του Χάουαρντ Τσάικιν. «Τα πρώτα κόμικς εκείνης της εποχής είχαν την προσωπική φροντίδα του Τζορτζ Λούκας και αυτό τούς δίνει ιδιαίτερη αξία. Η επανέκδοση της συγκεκριμένης σειράς από την “Καθημερινή”, που αποτελεί συνώνυμο της ποιότητας στον εκδοτικό χώρο και σέβεται το κοινό της, μου δίνει μεγάλη χαρά», αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα πρόσεξαν ότι τα αυθεντικά κόμικς περιέχουν ορισμένες σκηνές και λεπτομέρειες που δεν υπάρχουν στις ταινίες που κυκλοφόρησαν μετά το «κόψιμό» τους στο τελικό μοντάζ. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή στη σειρά «A New Hope», κατά την οποία ο νεαρός Λουκ Σκάιγουοκερ συναντά τον φίλο του Μπιγκς στον πλανήτη Τατουίν. Η συνάντησή τους ολοκληρώνεται σε δύο σελίδες στο κόμικς, όπου ο Μπιγκς αποκαλύπτει στον Λουκ τη σχέση του με τους Επαναστάτες και την απόφασή του να συνταχθεί μαζί τους, την ώρα που ο Σκάιγουοκερ αμφιταλαντεύεται για το κατά πόσον μπορεί να «εγκαταλείψει» τον γεωργό θείο του. «Εβλεπα καρέ καρέ την ταινία “A New Hope” για να είμαι σίγουρος για τη μετάφραση και είδα τη σκηνή με τον Μπιγκς. Εκεί φαίνεται η καταπίεση που υφίσταται ο Λουκ, ο πόθος για να φύγει, όλα αυτά που λειτουργούν καταλυτικά για τη μετέπειτα πορεία του. Επίσης, ο Τζάμπα έχει στο κόμικς την παλιά, αυθεντική, του μορφή», τονίζει ο κ. Νικολάου.

Οσο περνάνε τα χρόνια, τα τεύχη του «Πολέμου των Αστρων» ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις στον σχεδιασμό και στη σκηνοθεσία των καρέ. Στα τεύχη της πρώτης σειράς, το 1977, η αφήγηση ήταν περισσότερο περιγραφική και γλαφυρή, επιδιώκοντας να μεταφέρει την ατμόσφαιρα και να «εξηγήσει» το σχέδιο. «Αργότερα το σχέδιο έγινε πιο λεπτομερές, πιο δουλεμένο και η αφήγηση διαφορετική. Ο λόγος μειώνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις απουσιάζει κιόλας, και δίνεται βαρύτητα στην εικόνα, άρα στον σχεδιασμό», επισημαίνει ο κ. Νικολάου. Διαφορές υπάρχουν και στη διαμόρφωση των σελίδων και στη σκηνοθεσία των καρέ.

«Από μία σελίδα χωρισμένη σε 3 σειρές καρέ έχουμε πολλές φορές μία μεγάλη εικόνα που εμπεριέχει μικρότερα καρέ για να διατηρείται ο ρυθμός της δράσης. Τα κόμικ ακολούθησαν την κινηματογραφική σκηνοθεσία», τονίζει ο υπεύθυνος της σειράς.

Συλλεκτικό Φάλκον στον Ελληνικό Κόσμο

Η γνωριμία μου με τον Ομπι Ουάν Κενόμπι και τον Λουκ Σκάιγουοκερ έγινε με μία κασέτα VHS από το συνοικιακό βίντεοκλαμπ, ένα καλοκαίρι στη δεκαετία του ’90, πολύ μετά το κινηματογραφικό ντεμπούτο των τριών ταινιών του Λούκας. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν απέκτησα το Μιλένιουμ Φάλκον του Χαν Σόλο.

Ενα συλλεκτικό Φάλκον εκτίθεται, μεταξύ άλλων ιστορικών παιχνιδιών της διαστημικής σάγκα, στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από το Ιδρυμα ΣΟΦΙΑ. Στη γωνιά των Star Wars Stories μια επιβλητική προτομή του Νταρθ Βέιντερ με λαμπερά κόκκινα μάτια κυριαρχεί στον χώρο, και ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα χάρτινο ομοίωμά του σε φυσικό μέγεθος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση της ταινίας και φέρει πιστοποιητικό γνησιότητας.

Γύρω του κρέμονται φιγούρες με τους ήρωες των ταινιών, άλλες ανέγγιχτες στα κουτιά τους και ορισμένες με εμφανή τα σημάδια της φθοράς από τα χέρια κάποιου ενθουσιώδη πιτσιρικά του ’70 και του ’80. Τα διαστημόπλοια, τα κανόνια λέιζερ, τα αεροσκάφη μάχης πλαισιώνουν την έκθεση με παιχνίδια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, όπως την Kenner, την Palitoys, τη Hasbro, τη Lego κ.ά., ένδειξη για τη διείσδυση που είχε η μυθολογία του Star Wars σε μικρούς και μεγάλους. «Χάρη στην προώθηση που έγινε πολύ έξυπνα από τις εταιρείες παιχνιδιών, τα παιδιά σήμερα ξέρουν πολύ καλύτερα το “Star Wars” από εμάς που το γνωρίσαμε τότε», μας λέει ο κ. Νικολάου. Τα περισσότερα παιχνίδια, όπως μαθαίνουμε, αγοράστηκαν από δημοπρασίες, υπαίθριες αγορές ή παλαιοπωλεία. Η σπανιότητά τους καθορίζεται και από την κατάσταση στην οποία διασώζονται, τη συσκευασία και τον συνολικό αριθμό παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν. Ορισμένες φορές στις δημοπρασίες πωλούνται χωριστά τα κουτιά των παιχνιδιών, ενώ όταν ένα παιχνίδι δεν έχει ανοιχτεί και είναι κλειστό από το εργοστάσιο εκτοξεύεται η συλλεκτική του αξία.

Νέα ταινία το 2017

Υπομονή έως τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να κάνουν οι λάτρεις των Τζεντάι για να δουν στη μεγάλη οθόνη το 8ο επεισόδιο του «Πολέμου των Αστρων». Στοιχεία της υπόθεσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά είναι βέβαιον ότι θα ανακαλύψουμε την ιστορία της Ρέι και τη σχέση της με τον Λουκ Σκάιγουοκερ, όπως μαθαίνουμε από τη Feelgood. Παράλληλα με τον κύριο μύθο θα ετοιμαστούν αρκετά spin-offs, όπως το «Rogue One», με ήρωα έναν επιστήμονα που βοήθησε στην κατασκευή του Αστρου του Θανάτου, ο οποίος αποφασίζει να το καταστρέψει.

​​Σύντομα θα ανακοινωθεί από την «Καθημερινή» το νέο «Star Wars» περιοδικό, το οποίο θα πωλείται στα περίπτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή