Το μαγικό και το άγνωστο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο ελληνικοί μύθοι: το ταξίδι του Οδυσσέα και η πτήση του Ικάρου. Από τη μία το σπάσιμο των συνόρων, η συνομιλία με τον ξένο, η γνώση, η συναναστροφή με την ετερότητα, ο πόλεμος. Από την άλλη, η απογείωση, η  διάσπαση  της βαρύτητας, η ανάταση, το άνω σχώμεν τας καρδίας, η καταστρατήγηση των δεσμών της σάρκας, των νόμων, ο απεγκλωβισμός,  η δραπέτευση, η φυγή,  η κατόπτευση, ο μετεωρισμός με τίμημα ίσως την καταστροφή και τον θάνατο. Τους δύο αυτούς μύθους, προαιώνιο όνειρο και συστατικό  του ελληνισμού ενσαρκώνει συμβολικά, ποιητικά και ουσιαστικά, η “Πρωινή γαλήνη”».

Είχε ενδιαφέρον η θέαση του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ως συγγραφέα, δημοσιογράφου, αναγνώστη πάνω στα λογοτεχνικά και συμβολικά στοιχεία που απογειώνουν το νέο μυθιστόρημα του Ηλία Μαγκλίνη (εκδόσεις Μεταίχμιο). Τα  ανέσυρε μαζί με τα ιπτάμενα όνειρα του λογοτεχνικού ήρωα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό Θεσσαλονίκης. Από αυτά σταχυολογούμε τα ουσιαστικά της ανάγνωσής του: γλαφυρές περιγραφές με πειστικό υπόβαθρο και παράπλευρα στοιχεία αφήγησης που δίνουν ένα σοβαρό ποιητικό αίτιο στη φυγή του ήρωα και στις ενδιάμεσες διαδρομές του για την πραγμάτωση του ονείρου – στην πεζογραφία, αν τα κίνητρα δεν δικαιολογούνται επαρκώς, ο ήρωας  είναι μετέωρος, δεν μπορεί να σταθεί.

Τα δαιδαλώδη μονοπάτια της συγγραφικής μαεστρίας του Η.Μ. που γλιστρούν σε παρθένες λογοτεχνικές περιοχές: από την Εδεσσα και τη φρίκη της εμφύλιας διαμάχης, την ασφυξία και τα μίση έως την Αθήνα του ’50 στη Σχολή Ικάρων (ένας παντελώς άγνωστος λογοτεχνικός χώρος) και από την Αμερική έως τον πόλεμο της Κορέας – ένα αποσιωπημένο θέμα που δεν το έχει ακουμπήσει κανένας συγγραφέας έως σήμερα.

Την τάση φυγής, απαγκίστρωσης από μια δύσκολη κατάσταση χωρίς προοπτική που υπήρχε και υπάρχει στις ψυχές όλων μας. Τις μαγικές διαδρομές, τους πολέμους, τον κόσμο που ρέει γύρω από τον ήρωα και μια ολόκληρη εποχή, την πρόθεση του ήρωα να δοκιμάσει τον εαυτό του για να φτάσει στην ανάταση, στην υπέρβαση, στην αυτοπραγμάτωση, την έμφυτη φοβία που υπερβαίνει τη λογική και την ύπαρξη, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα «πολλαπλών ταχυτήτων». Ενα βιβλίο που είναι περιπέτεια, ιστορικό, πολεμικό, ερωτικό, ταξιδιωτικό και ταυτόχρονα βαθύτατα υπαρξιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή