Νέες εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜEΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ

Η Κάδμω

Φιλολογική επιμ.: Μαρία Κακαβούλια

εκδ. Κέδρος

Στοχαστική, όμορφη, σκοτεινή, η Κάδμω συλλογίζεται το τέλος, κάνοντας έναν πικρό απολογισμό ζωής. Στο κύκνειο άσμα της (1972), η δεινή εισηγήτρια του μοντερνισμού στο ελληνικό μυθιστόρημα, Μέλπω Αξιώτη (1903-1973), σκέφτεται, μέσω της ηρωίδας της σε πρόσωπο δεύτερο, πάνω στα συναισθήματα, στις δύσκολες αγωνιστικές επιλογές της και στα μυστικά της προσπάθειάς της να εκφραστεί. Πρωτοποριακή, αριστερή και στρατευμένη, η Αξιώτη δημιούργησε με το χαρακτηριστικά δικό της «ιδίωμα» γραφής έργο που, όπως τονίζει στο εμπεριστατωμένο επίμετρό της η επιμελήτρια, Μαρία Κακαβούλια, συγκαταλέγεται στα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΟΔΗΣ ΡΟΥΦΟΣ

Χρονικό μιας σταυροφορίας

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Πολλαπλά σημαντικό έργο το «Χρονικό μιας σταυροφορίας» (1954-1958) του Ρ. Ρούφου (1924-1973) αποτυπώνει τη νεοελληνική περιπέτεια των μέσων του 20ού αιώνα, μέσω των σελίδων του και της αναγνωστικής υποδοχής του. Διότι από το πρώτο στο τρίτο μέρος της τριλογίας του έντιμου αστού δημιουργού, από τη «Ρίζα του μύθου» (1954), δηλαδή στην «Αλλη όχθη» (1958) παρακολουθούμε τη διάλυση των αντικομμουνιστικών εμμονών του, τη συμφιλιωτική διάθεση και τη χείρα που τείνει στους πρώην αντιπάλους, αναγνωρίζοντας δίκαια και τις δύο πλευρές σε μια εποχή τυφλής αδιαλλαξίας, όπως η δεκαετία του ‘50.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΝΑΜΠΟΚΟΦ

Η άμυνα του Λούζιν

μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος-Ικαρος

Μπαμπασάκης

εκδ. Μεταίχμιο

Πρόκειται για ένα από τα τρία μυθιστορήματα που έγραψε ο συγγραφέας, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Βερολίνο. Ηρωας είναι ένας ευφυής σκακιστής που γίνεται θύμα του ταλέντου του, μη δυνάμενος να το διαχειριστεί. Ζει στον δικό του κόσμο, μακριά από την πραγματικότητα, με εμμονή στο σκάκι και τα προβλήματά του. Οι προσπάθειες της γυναίκας του να τον εντάξει στον πραγματικό κόσμο, αποβαίνουν μάταιες. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση είναι συμπυκνωμένη, οι μεταβάσεις γίνονται ασθματικά, ενώ εμφανίζονται χαρακτήρες των οποίων τα στοιχεία αναφέρονται μετά την παρεμβολή άλλων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής

μτφρ.: Αρης Αλεξάνδρου

Πρόλογος: D.H. Lawrence, επίμετρο: Γ. Μπλάνας

εκδ. Γκοβόστης

Η ιστορία είναι μία παραβολή που βρίσκεται στο μυθιστόρημα του Φ. Ντοστογιέφσκι «Αδερφοί Καραμάζοφ». Την αφηγείται ο Ιβάν, ο οποίος θέτει ερωτήματα στον αδερφό του, τον Αλιόσα, περί της φύσεως του Θεού. Ο Χριστός εμφανίζεται στη Σεβίλλη του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια των διώξεων που υπέστησαν οι «αιρετικοί» από την Ιερά Εξέταση. Οι απλοί άνθρωποι τον αποδέχονται με ενθουσιασμό, αυτός συμπεριφέρεται με ταπεινότητα. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής, όμως, διατάσσει να τον συλλάβουν, ενώ του προτείνει να τον ελευθερώσει μόνο εφόσον εκείνος δεχτεί να επιστρέψει στα ουράνια.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΪΜΑΚΑΜΗΣ

Τέσσερις εποχές σε μια μέρα

εκδ. Πρότυπες Εκδόσεις

Οι «Τέσσερις εποχές σε μια μέρα» παρασέρνουν τον αναγνώστη σ’ ένα παιχνίδι συναισθημάτων, από την υπαρξιακή αναζήτηση του Φθινοπώρου, στο σκοτάδι του Χειμώνα που κρύβει την ελπίδα που θα ανθίσει την Ανοιξη και θα ακμάσει το Καλοκαίρι. Προσφέρει μια γκάμα αναζητήσεων ενός σκεπτόμενου ατόμου που ζει σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο χαρά και απογοήτευση, αγάπη και μίσος, αέναη προσπάθεια και φόβο αποτυχίας, ακμή και παρακμή, αισιοδοξία και στενοχώρια, έρωτα και απώλεια, ζωή και θάνατο… Ο Ν. Καϊμακάμης ζει τις Τέσσερις Εποχές και σκιαγραφεί τα σκαμπανεβάσματα μιας ζωής που ανακαλύπτει και γεύεται την κάθε στιγμή με απώτερο σκοπό την ευτυχία.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΤΖΟΥΝΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή