Νέες εκδόσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GEORGE SIMENON

Ο Μαιγκρέ φοβάται

μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα

Στο καταθλιπτικό υγρό Φοντεντέ γίνονται φόνοι. Επιστρέφοντας από ένα συνέδριο στο Μπορντό για να συναντήσει τον παλιό φίλο του ανακριτή Σαμπό, ο Μαιγκρέ φθάνει σε μια πόλη την οποία έχει κατακλύσει ο φόβος. Τα θύματα άγνωστα μεταξύ τους, οι μάρτυρες μασούν τα λόγια τους και οι υποψίες στρέφονται κατά μιας οικογένειας ξεπεσμένων πλουσίων της μικρής επαρχιακής αριστοκρατίας που αντιστέκεται στις έρευνες. Ο Μαιγκρέ παραμένει σιωπηλός στο πλάι, παρατηρώντας. Οι συλλογισμοί του όμως δίνουν λύση στο μυστήριο, υποδεικνύοντας τον ένοχο που μέχρι τέλους παραμένει πέραν κάθε υποψίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΖΗΣ

Γράμματα από… γρανίτη

εκδ. Γόρδιος

Μια σουρεαλιστική αντιμετώπιση της καθημερινής πραγματικότητας, βγαλμένης μέσα από έναν διάλογο Λόγου και Αντιλόγου, που καταλήγει στην αμφισβήτησή της ως υπαρξιακής οντότητας, υποδεικνύοντας τον αληθινό κόσμο, από τον οποίο αρχίζει και στον οποίο τελειώνει η ψευδαίσθησή της. Επιδιώκεται δε η ανατροπή του «περί Ψυχής ορισμού», όπως διατυπώθηκε από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη κ.ά. ενώ αναδεικνύεται η Ψυχή ως διαισθητική παρουσία –ως ψευδώνυμο– του πνεύματός μας. Το βιβλίο αποτελεί έναν «οδηγό» με 800 αποφθέγματα και συμβουλές προς ανώριμους, ώριμους και υπερώριμους. Ολα αποστάγματα του νου, της πείρας και της ψυχής του συγγραφέα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ – ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΤΖΟΥΝΗ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ

Τσέρνομπιλ, Ενα χρονικό του μέλλοντος

μτφρ.: Ορέστης Γεωργιάδης

εκδ. Πατάκης

Μαρτυρίες ατόμων που εργάστηκαν για να καθαριστεί η περιοχή κοντά στο Τσέρνομπιλ μετά το ατύχημα του 1986, συγγενών πυροσβεστών και αξιωματικών, αλλά και χωρικών περιέχονται στο χρονικό της συγγραφέως που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2015. Αποτυπώνεται το τοπίο ενώ σχολιάζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας, οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις. Οσοι έζησαν τον τρόμο αφηγούνται πώς φώλιασε μέσα τους το «κακό», πώς σημάδεψε αυτούς και τις επόμενες γενιές. Με γραφή ζωντανή, με ειλικρίνεια και πικρή ειρωνεία, αποδίδονται γεγονότα και συναισθήματα, αλλά καταρρακώνεται η έννοια του ηρωισμού.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

GRAPHIC NOVEL

FABIO MOON & GRABRIEL BA

Two Brothers

εκδ. Dark Horse

Δύο αδέρφια κάνουν κόμικ για δύο αδέρφια. Οι Βραζιλιάνοι αδερφοί Fabio Moon και Gabriel Ba διασκευάζουν σε graphic novel το μυθιστόρημα του Milton Hatoum «Τα Αδέρφια» και μας μεταφέρουν στην πατρίδα τους τα έτη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίς χρώματα, χρησιμοποιούν με επιδεξιότητα το άσπρο και το μαύρο και δημιουργούν αντιθέσεις που τονίζουν τους ετερόκλητους χαρακτήρες των διδύμων. Οι εικόνες διαθέτουν ένταση. Τα δύο αδέρφια ακολουθούν δρόμους διαφορετικούς. Ο ένας ρέμπελος, γυναικάς και πότης, και ο άλλος συνεπής και με πετυχημένη επαγγελματική καριέρα. Οταν οι δρόμοι τους τέμνονται, οι συνέπειες… τραγικές.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ

Πώς να κρυφτεί απ’ τα παιδιά;

εκδ. Αρμός

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις απλά για όσα συμβαίνουν τα τελευταία έτη στην Ελλάδα της κρίσης. Εκτός από τα γνωστικά εργαλεία, χρειάζεται και αρκετή ευαισθησία για να ξύσεις κάτω από την επιφάνεια και να προσεγγίσεις πολύπλευρα κάθε θέμα. Ο Δ. Κουρέτας το έχει καταφέρει με κείμενά του που έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα. Στο βιβλίο «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Ζώντας στην Ελλάδα της κρίσης» έχει συγκεντρώσει αρκετά από αυτά. Κυρίως, μιλάει για όσα βρίσκονται στη σφαίρα του αντικειμένου του, είναι καθηγητής Φυσιολογίας και Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά δεν περιορίζεται σ’ αυτά.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή