Το λουλούδι του Σεντ Εξιπερί

Το λουλούδι του Σεντ Εξιπερί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην περασμένη Τρίτη 1η Μαρτίου, ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι επέστρεψε στη Γη, έπειτα από 340 ημέρες συνεχούς παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Κοίτα τη σημερινή φωτογραφία», λέει ο κύριος Γκρι. «Μια όμορφη ζίννια που καλλιεργήθηκε στο Διάστημα, με φόντο τη Γη. Μία από τις πολλές φωτογραφίες που τράβηξε ο Κέλι, τις οποίες ανέβαζε καθημερινά στο μπλογκ του και στις σελίδες του κοινωνικής δικτύωσης». Κοιτάζω το λουλούδι και πίσω του να απλώνεται η κατασκότεινη απεραντοσύνη – τα χρώματα του άνθους εναρμονίζονται με το βαθύ μπλε της Γης. Η ζίννια αυτή κινδύνευσε σοβαρά να μαραθεί και με πολύ αγώνα ο Κέλι την ανέστησε, ενώ, παρέα με τους Ρώσους κοσμοναύτες που τον συντρόφευαν κατά καιρούς, ο Κέλι είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε το πρώτο μαρούλι που καλλιεργήθηκε έξω από τον πλανήτη μας. «Να που υπάρχει εξωγήινη ζωή τελικά», έγραψε αστειευόμενος.

Καθώς γράφονται τούτες οι αράδες (Τρίτη, 1 Μαρτίου), ο Αμερικανός αστροναύτης επιστρέφει στη γαλάζια μήτρα του, αφού γιόρτασε πριν από δέκα ημέρες τα γενέθλιά του στο Διάστημα – χωρίς τον δίδυμο αδελφό του, Μαρκ, επίσης αστροναύτη, ο οποίος βρισκόταν στη Γη. «Ολο αυτό ήταν μέρος ενός πειράματος», εξηγεί ο κ. Γκρι: «Να μελετηθεί η ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας παράλληλα με την ανάπτυξη ενός πανομοιότυπου, δίδυμου οργανισμού, που απολαμβάνει την ίδια στιγμή τη γήινη βαρύτητα».

Κάποτε με συντροφιά μα συχνά πολύ μόνος, ο Κέλι πραγματοποιούσε εντός του Διαστημικού Σταθμού πλήρη περιστροφή της Γης κάθε ενενήντα λεπτά με ταχύτητα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα και σε ύψος 400 χιλιομέτρων, συνεχώς απασχολημένος με τη συντήρηση του Σταθμού, με επισκευές, επιδιορθώσεις και κατασκευές, φωτογραφίζοντας στις λιγοστές ώρες ανάπαυλας τη Γη, πότε με Nikon DSLR και πότε με κάμερες IMAX. Οι εικόνες μερικών από τα πιο παγερά, αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας μοιάζουν μέσα από τον φακό του αστροναύτη με υπέροχα ζεστούς ιμπρεσιονιστικούς πίνακες.

«“Η ομορφιά είναι η αρχή του τρομερού”, όπως είχε γράψει και ο Ρίλκε», σχολιάζει ο κύριος Γκρι συνεπαρμένος. Οι φωτογραφίσεις αυτές ήταν επίσης μερικές από τις στιγμές στοχασμού, εσωτερικής ισορροπίας, για τον μοναχικό αστροναύτη. «Οταν ζεις στον χώρο της δουλειάς σου για ένα χρόνο, αυτές οι ισορροπίες είναι πολύ σημαντικές», εξήγησε ο Κέλι στο μπλογκ του.

Κοιτάζουμε με τον κύριο Γκρι τη φωτογραφία του λουλουδιού με το σύμπαν από πίσω του να το κλείνει από παντού. Δεν μιλάμε παρά ακούμε το «Κύριε Ελέησον» από τη Μεγάλη Λειτουργία Κ 427 του Μότσαρτ στην κλασική πια ερμηνεία της Ορχήστρας του Αγίου Μαρτίνου στους Αγρούς υπό τον Νέβιλ Μάρινερ. Η φωτογραφία της ζίννιας τραβήχτηκε πριν από λίγες μόλις εβδομάδες και ο Κέλι ήθελε να δείξει το υπέροχο κατόρθωμά του. «Ενας άνθρωπος, μόνος τον περισσότερο καιρό, “κάπου εκεί πάνω”», σχολιάζει ο κύριος Γκρι, «να ποτίζει και να φροντίζει ένα λουλούδι εν μέσω διαστημικών περιπάτων και άλλων απαιτητικών τεχνικών εργασιών στον Σταθμό. Ο Σεντ Εξιπερί θα ήταν σίγουρα πολύ συγκινημένος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή