Νέες εκδόσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΠΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη

και άλλες άγνωστες λέξεις

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Ο συγγραφέας, νομικός αλλά και βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Πάνος Χριστοδούλου, μεταφέρει τους μικρούς αναγνώστες μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο, με χιούμορ και εύληπτο τρόπο, στη νομική επιστήμη. Ο ήρωας του βιβλίου, Δίκαιος Πολυδίκης, παλαίμαχος δικαστής ως παππούς του αφηγητή μας ταξιδεύει στους νόμους, στις δίκες, στη δικανική ορολογία, μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι αφήγησης και περιπλάνησης.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

FRANCOIS ANSERMET, PIERRE MAGISTRETTI

Τα ίχνη της εμπειρίας

Απόδοση: Βασιλική Βακάκη

Επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας

εκδ. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

Το βιβλίο προέκυψε από τη συνάντηση δύο επιστημονικών κλάδων, της ψυχανάλυσης και της βιολογίας, η οποία βασίστηκε στην κοινή διαπίστωση ότι κάθε εμπειρία αφήνει ένα ίχνος. Η ψυχανάλυση μιλά για τα ίχνη που αφήνει η εμπειρία στην ανθρώπινη ψυχή. Πώς όμως αποτυπώνονται στον εγκέφαλο και συνολικότερα στο σώμα μας; Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, η απάντηση κρύβεται στη νευρωνική πλαστικότητα, οι μηχανισμοί της οποίας λειτουργούν ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, διαμορφώνοντας το μέλλον του.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GERALD DURRELL

Η οικογένειά μου και άλλα ζώα

μτφρ.: Μ. Δημητρά, Δ. Σίμου

εκδ. Καλειδοσκόπιο

Ο φυσιοδίφης Τζέρλαντ Ντάρελ (1925-1995) που το 1982 χρίστηκε Ιππότης για την προσφορά του στην Προστασία της Αγριας Ζωής, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κέρκυρα. Στην αυτοβιογραφική του «Οικογένεια και άλλα ζώα», με αγγλοσαξονικό χιούμορ και αυτοσαρκασμό, περιγράφει τις εμπειρίες της οικογένειάς του στο μεσοπολεμικό νησί που μαζί με τη χλωρίδα και την πανίδα, ξεχειλίζει από ζωντάνια, ζεστασιά και αυθορμητισμό. Μικρότερος αδελφός του Λόρενς Ντάρελ έγραψε πλήθος έργων, με στόχο όπως υποστήριζε, να χρηματοδοτήσει την ερευνητική του αποστολή.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ

Οι φυγάδες

εκδ. Πατάκης

Σε ζούγκλα της Λατ. Αμερικής, ένας στρατιώτης φιλοξενείται από έναν Αγγλο καθολικό ιερέα, που ζει σε ινδιάνικο χωριό. Οι ιθαγενείς δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ξένο, ενώ αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τους ακτήμονες καταπατητές, που υποστηρίζονται από αντάρτες. Ο αρχηγός του χωριού αναλαμβάνει να σκοτώσει τον ιαγουάρο, που κατέφυγε στη γη των ινδιάνων, για να επιβιώσει, μετά την καταστροφή του δάσους. Η απειλή επικρέμαται παντού, η φύση αλλάζει, καθώς η πρόοδος εισχωρεί ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ζούγκλας, οι ινδιάνοι θαυμάζουν τον πολιτισμό, τα ζώα απειλούν άλλα ζώα και τον άνθρωπο.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΤΕΡΙ ΙΓΚΛΕΤΟΝ

Το νόημα της ζωής

μτφρ.: Ανδρέας Ανδρεάδης

εκδ. Θύραθεν

Υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» αναρωτιέται ο θεωρητικός της λογοτεχνίας Τέρι Ιγκλετον. Για να καταλήξει, αφού δείξει πώς προσέγγισαν το ζήτημα μεγάλοι συγγραφείς, πως το νόημά της ζωής είναι να ζούμε χωρίς καμιά σκοπιμότητα, χωρίς κανένα πρόταγμα και κανέναν βαρυσήμαντο μεταφυσικό σκοπό. Το νόημα της ζωής ρυθμίζεται με άλλα λόγια από την έλλειψη νοήματος. Απάντηση όχι οριστική, όπως καταλήγει, καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά της νεωτερικής εποχής μας είναι πως ποτέ δεν κλείνει τον κύκλο των διερωτήσεών της για κάθε σοβαρό ζήτημα που την απασχολεί.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή