Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

ΤΖΕΦ ΒΑΝΤΕΡΜΙΕΡ Αφανισμός

μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ. Καστανιώτη

Μια ομάδα, στην οποία ανήκει μια ψυχολόγος, μια βιολόγος, μια ανθρωπολόγος, μια χωρομέτρης, πηγαίνει να εξερευνήσει τη γεμάτη μυστήρια Περιοχή Χ, όπου δεν υπάρχουν ίχνη ζωής, παρά μόνο ερείπια ενός χωριού. Ομως βρίσκονται μπροστά σε έναν βυθισμένο πύργο, με τους τοίχους του γεμάτους ακατανόητα γράμματα σχηματισμένα από μύκητες, ενώ σε μιαν άλλη πλευρά της Περιοχής Χ ανακαλύπτεται ένας φάρος, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν ίχνη επίθεσης. Περίεργοι συνδυασμοί φυτών, δυσοσμία, μολυσμένοι οργανισμοί συνθέτουν έναν κόσμο ερήμωσης και διάλυσης. Η απειλή, ο τρόμος, το άγνωστο, το μυστήριο, το παράδοξο, ο εφιάλτης προσδιορίζουν τις σχέσεις των μελών της ομάδας, του ατόμου με τη φύση.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Πειραιώτες

εκδ. Τόπος

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος είναι γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης και στον ανά χείρας τόμο μάς παραδίδει μια σειρά αφηγήσεων, όπου το κέντρο βάρους πέφτει πάνω στο βιωμένο, στο λοξό, στο ανεκδοτολογικό μα και στο ντοκουμέντο (πλήθος «μικρών» ειδήσεων εν είδει ρεπορτάζ πλαισιώνουν σαν ενθέματα τις ιστορίες), κοινός άξονας των οποίων όμως είναι πάντοτε το λιμάνι και ο κόσμος του. Κάθε καρυδιάς καρύδι σκιαγραφείται με αριστοτεχνικό τρόπο από έναν δεινό παραμυθά, ο οποίος είτε μας λέει κάτι βγαλμένο από το κεφάλι του είτε μεταφέρει κάτι που άκουσε ή είδε, είναι το ένα και το αυτό.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ

Καταραμένα κι ευλογημένα χαρτιά, σπαράγματα αλληλογραφίας (1960-1966)

Επιμέλεια: Μαίρη Μικέ

εκδ. Αγρα

Στον τόμο παρουσιάζονται οι επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ Γ. Ρίτσου και Μέλπως Αξιώτη από το 1960 έως το 1966. Ο Ρίτσος είναι πολυγραφότατος, η Αξιώτη πιο συγκρατημένη. Από την ανάγνωση διακρίνει κανείς την ατμόσφαιρα της εποχής, τον χαρακτήρα των δημιουργών – ο Ρίτσος φαίνεται πιο συναισθηματικός, σταθερός συμπαραστάτης στη φίλη που ζει εξόριστη στην Ανατoλική Γερμανία. Ενδιαφέρεται για την έκδοση των βιβλίων της στην Αθήνα. Η Αξιώτη γράφει για τα βιβλία της, για τα άτομα στα οποία θα ήθελε να σταλούν, ενώ δεν αναφέρεται στις συνθήκες ζωής στην Ανατολική Γερμανία.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

JULIAN BARNES

Ο αχός της εποχής

μτφρ.: Θωμάς Σκάσσης

εκδ. Μεταίχμιο

Επειτα από το τρυφερά θρηνητικό «Ενα κάποιο τέλος», έχουμε έναν ακόμα εξαίσιο Μπαρνς μεταφρασμένο από τον πεζογράφο Θ. Σκάσση. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο του στοχαστικού Βρετανού συγγραφέα είναι η ζωή και το έργο του μουσουργού Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που έγραψε τη δική του ιστορία στη μουσική σε μια ταραγμένη εποχή και μια χώρα όπου η έννοια της εξουσίας είχε πάρει διαστάσεις παράνοιας και φρίκης. Ποια η σχέση ενός χαρισματικού καλλιτέχνη με τον φονικό αυταρχισμό ενός δικτάτορα; Ο Μπαρνς αναδεικνύει στον Ρώσο συνθέτη τον οραματιστή που έκρυβε, καταφέρνοντας να επιβιώσει με ελιγμούς και πιρουέτες.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΑΡΝΑΛΔΟΥΡ ΙΝΔΡΙΔΑΣΟΝ Παγωμένη νύχτα μτφρ.: Νίκη Προδρομίδου

εκδ. Μεταίχμιο

Ο Ισλανδός συγγραφέας του αστυνομικού είδους επανέρχεται με μια περιπέτεια της «διπλανής πόρτας». Ενας Ταϊλανδός μαθητής βρίσκεται δολοφονημένος. Ο επιθεωρητής Ετλεντουρ αναζητεί την αλήθεια ξεκινώντας από το σχολείο. Αρχικά όλα δείχνουν ότι το κίνητρο έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Ο Ινδρίδασον, όμως, διεισδύει στην ισλανδική και, εν γένει, στη δυτική κοινωνία, αναδεικνύει κίνητρα που υφέρπουν και φέρνει στο φως σκιές της ανθρώπινης ύπαρξης. Γι’ αυτόν ή για τον ήρωά του η ζωή είναι τυχαίο συνονθύλευμα απρόβλεπτων συμπτώσεων που καθορίζουν την τύχη των ανθρώπων, όπως μια καταιγίδα που ξεσπά και σκορπίζει καταστροφές.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή