Μan Booker International, για πρώτη φορά μακρά λίστα

Μan Booker International, για πρώτη φορά μακρά λίστα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Με αλλαγές ανακοινώθηκε φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο η μακρά λίστα για το Man Booker International. Δεκατρία μυθιστορήματα συγγραφέων από διάφορες χώρες, μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα, συναγωνίζονται για το μεγάλο βραβείο, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 16 Μαΐου σε επίσημο δείπνο στο Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ στο Λονδίνο. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μακρά λίστα για το Μan Booker International, το οποίο από αυτή τη χρονιά ενώνει τις δυνάμεις του με το βραβείο ξένης λογοτεχνίας της Independent. Επιπλέον, το Man Booker International θα απονέμεται ετησίως, επιβραβεύοντας ένα μυθιστόρημα και όχι το πρόσωπο του συγγραφέα, όπως γινόταν έως τώρα. Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον αρθρογράφο της Independent, Μπόιντ Τόνκιν, και άλλους σημαντικούς συγγραφείς, ανάμεσά τους και την ποιήτρια Ρουθ Πάντελ, εξέτασε 155 τίτλους και κατέληξε σε 13.

«Η λίστα καθρεφτίζει τη μυθοπλασία που διαπερνά κάθε όριο» δήλωσε για τις επιλογές της επιτροπής ο Μπόιντ Τόνκιν. Και πράγματι. Οι 13 συγγραφείς που επελέγησαν για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά τους είναι: Ορχάν Παμούκ, Τουρκία (για το τελευταίο μυθιστόρημά του «Κάτι παράξενο στον νου μου», στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα). Ζοζέ Εδουάρδο Αγκουαλούσα, Ανγκόλα. Ελενα Φεράντε, Ιταλία (η διάσημη, μυστηριώδης, δημοφιλής Ιταλίδα συγγραφέας). Χαν Κανγκ, Νότιος Κορέα. Maylis de Kerangal, Γαλλία. Εκα Κουρνιάβαν, Ινδονησία. Γιαν Λιάνκε, Κίνα. Φίστον Μουάνζα Μουτζίλα, Κονγκό/Αυστρία. Ραντουάν Νάσαρ, Βραζιλία. Marie NDiaye, Γαλλία. Κενζάμπουρο Οε, Ιαπωνία (ο διάσημος νομπελίστας). Ακι Ολικάινεν, Φινλανδία (43χρονος που με το πρώτο του βιβλίο με θέμα τον λιμό στη Φινλανδία το 1866-68, εντυπωσίασε). Ρόμπερτ Ζίταλερ, Αυστρία (που είναι επίσης και ηθοποιός).

Η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει τη βραχεία λίστα των έξι υποψηφιοτήτων στις 14 Απριλίου. Το βραβείο είναι χορηγία του Man Group, που στηρίζει επίσης το διάσημο Man Booker Prize for Fiction για την αγγλόφωνη λογοτεχνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή