Νέες εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΚΟΟΥ

Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εκδ. Πόλις

Ο Τζόναθαν Κόου επιστρέφει με μια ευφυέστατη «ιστορία δρόμου», η οποία λειτουργεί ως όχημα μιας σειράς από οξυδερκείς κοινωνικές και ψυχολογικές παρατηρήσεις. Ο πρωταγωνιστής του, ο Μάξουελ Σιμ, είναι ένας μεσήλικος, πρόσφατα χωρισμένος, ο οποίος έχει παρατήσει τη δουλειά του λόγω κατάθλιψης. Μια ελπιδοφόρα επαγγελματική πρόταση θα τον οδηγήσει σ’ ένα οδικό ταξίδι από την μία άκρη του Ηνωμένου Βασιλείου έως την άλλη. Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, περισσότερο ή λιγότερο αποξενωμένος από τους γύρω του και χτυπημένος από παντοειδείς κρίσεις, είναι το θέμα του Κόου, ο οποίος με το ανάλαφρο στυλ του επιτυγχάνει να ρίξει μια ψύχραιμη ματιά στις πιο τραγικές αλήθειες.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΔΡΑΜΑ

ΤΑΣΟΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ

Κριτικές Θεάτρου

Νεοελληνική δραματουργία (1975-1989)

Επιμ.: Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου

εκδ. Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

Βαρύνουσα μορφή της νεοελληνικής κριτικής (τα τελευταία έτη της ζωής του στην «Καθημερινή»), ο Τ. Λιγνάδης (1926-1989) κατέγραψε και αποτίμησε τις επιδόσεις του νεοελληνικού θεάτρου, ανέδειξε τα επιτεύγματα και επισήμανε τις αδυναμίες του με φιλολογικές γνώσεις, επινοητικότητα, θάρρος. Το 2014 κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος με κριτικά του κείμενα για το αρχαίο δράμα. Ο δεύτερος τόμος, με 170 κριτικές για παραστάσεις του νεοελληνικού δραματολογίου της περιόδου 1975-1989, αναδεικνύει τις θέσεις του για την πρώτη μεταπολιτευτική δεκαπενταετία.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ – ΔΩΡΑ ΜΕΝΤΗ

Και με τον ήχον των για μια στιγμή επιστρέφουν…

Η ελληνική ποίηση στον εικοστό αιώνα

εκδ. Gutenberg

Η σπουδαιότητα, η αντιπροσωπευτικότητα, η νεωτερικότητα του έργου, σε συνδυασμό με τις υποκειμενικές τους προτιμήσεις και το ενδιαφέρον τους να αναδείξουν ποιητές λιγότερο προβεβλημένους, είναι τα κριτήρια που εφάρμοσαν στην επίτομη ποιητική ανθολογία τους ο Ευρ. Γαραντούδης (εισαγωγικά σημειώματα) και η Δώρα Μέντη (ανθολόγηση και πρόλογος). Δίνοντας επιπλέον έμφαση στη Μεταπολεμική εποχή, περιλαμβάνουν 216 ποιητές, φιλοδοξώντας να μεταφέρουν στους νεότερους τον ήχο της φωνής μειζόνων και ελασσόνων ποιητών, καταξιωμένων και επικαιρικών, παραδοσιακών και μοντέρνων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Γ. ΝΙΚΑΣ

Ενα πάθος, Διηγήματα 1947-2003

εκδ. Νικολόπουλος

Απολαυστικές ιστορίες με απρόοπτα. Μερικές αναφέρονται σε συνήθειες μιας άλλης εποχής, αν και διακρίνονται ανθρώπινες καταστάσεις που διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου. Χιούμορ, ειρωνεία, σαρκασμός στην τριτοπρόσωπη αφήγηση συμβάντων με περιστατικά όπως: τον έρωτα ενός ώριμου άντρα για μια κατά πολύ νεότερή του κοπέλα, την χωρίς μέλλον σχέση ενός παράνομου ζευγαριού, τις φοβίες μιας γυναίκας, τη σχέση που αναπτύσσεται με αφορμή ένα σκύλο, τον πανικό ενός τρομοκράτη για τη σύλληψη. Μικροί κόσμοι του χθες και του σήμερα συναντούν τη σχετικότητα των σχέσεων και τη ρευστότητα της καθημερινότητας.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ

Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία

εικον.: Ντάριο Φο

μτφρ.: Φωτεινή Ζερβού

εκδ. Κλειδάριθμος

Σαν παραμύθι διαβάζεται το ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο αναπλάθει όσα συνέβησαν στη Δανία κατά τον 18ο αιώνα, με πρωταγωνιστές τον βασιλιά Χριστιανό Ζ΄, τη 15χρονη σύζυγό του Καρολίνα Ματθίλδη της Μ. Βρετανίας, τον γιατρό-εραστή της και τον γιο του βασιλιά, Φρειδερίκο. Οταν ο παραλογισμός του βασιλιά συναντά τις ιδέες του γιατρού και το πάθος εμπνέει τα πρόσωπα, τότε οι μεταρρυθμίσεις είναι δυνατόν να συμβούν και να αλλάξουν την πορεία ενός λαού. Η αντίδραση στις αλλαγές, όπως τη μείωση των προνομίων των ευγενών και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, θα ανακόψει την πρόοδο.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή