Νέες εκδόσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ

ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εγώ το μαύρο θα κρατάω έως θανάτου

εκδ. Κέδρος

Πεζόμορφα ποιήματα μας συστήνει, στην τελευταία ποιητική συλλογή του, ο Κ. Παπαγεωργίου, με την «υπόσχεση» ότι «θα κρατάει έως θανάτου το μαύρο», κι «ας τραγουδούνε οι άλλοι». Στίχοι που μπορούν να εκληφθούν και ως γνωμικά ή αποτιμήσεις και αμφίσημα συμπεράσματα. Οι ονειρικές και εικαστικές εικόνες δημιουργούν, και μέσω των ασύνδετων λέξεων, απόντων των αρμών, έναν κόσμο ρευστό και τυχαίο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και απρόσμενο, χωρίς συνοχή και συγκρότηση, γυμνό. Για άλλη μια φορά πρωτοτυπεί, μιας και δεν επαναλαμβάνεται τεχνικά και θεματικά. Οι επαναλήψεις των αντιθέτων, όπως σιωπή – τραγούδι, χιόνι – λάσπη, και λέξεων που επανέρχονται, εντείνουν την αίσθηση ότι οι βεβαιότητες είναι μάταιες.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

MΑΙΡΗ-ΤΖΟΑΝ ΓΚΕΡΣΟΝ

Ο πλαισιωμένος εαυτός

μτφρ.: Δημήτρης Κόκκαλης

Επιμέλεια: Κάτια Χαραλαμπάκη

Πρόλογος: Σωτήρης Μανωλόπουλος

εκδ. Καστανιώτη

Η Μαίρη-Τζόαν Γκέρσον, ψυχαναλύτρια και ομαδική, οικογενειακή θεραπεύτρια, παρουσιάζει τις εξελίξεις στην ψυχοθεραπευτική περιοχή της θεραπείας του ζευγαριού και της οικογένειας, εμμένοντας στο συστημικό μοντέλο. Το ενδιαφέρον του τίτλου εμπεριέχεται στην ανάγκη ύπαρξης μιας σοβαρής ψυχαναλυτικής ανάλυσης για όλους τους θεραπευτές. Αλλωστε, ο πλαισιωμένος εαυτός είναι πάντα ο εαυτός βάσει του οποίου θα θεραπεύσουμε. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς της ψυχικής υγείας.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

KRISTIN HANNAH

Το Αηδόνι

μτφρ.: Χριστίνα Σωτηροπούλου

εκδ. Κλειδάριθμος

Η αφήγηση ξεκινάει με τη διαπίστωση ότι ο έρωτας αποκαλύπτει αυτό που θέλει να γίνει ο καθένας, ενώ ο πόλεμος φανερώνει την αληθινή ταυτότητα του ατόμου. Και έχει κανείς να πει πολλά για το παρελθόν, όταν μένει μόνος, μετά τον θάνατο αγαπημένων, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις σκιές και την αρρώστια. Μόλις η μνήμη αρχίζει να μιλάει, αλλάζει το τοπίο και η εποχή, μεταφέρεται η διήγηση στη Γαλλία και στην περίοδο του Β’ Π.Π. Αλλες μάχες δίδονται στο μέτωπο και άλλες στα μετόπισθεν. Ο έρωτας και η προδοσία κινητοποιούν τα αντανακλαστικά των νέων, για να προχωρήσουν στη ζωή τους, να αλλάξουν σελίδα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

TERRI APTER

Δύσκολες μητέρες

μτφρ.: Ευαγγελία Ανδριτσάνου

εκδ. Αρμός

Η Τέρι Απτερ, ψυχολόγος και συγγραφέας, βίωσε και η ίδια μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα της. Ηταν το παιδί μιας θυμωμένης μητέρας, έτσι έμαθε να παρατηρεί τον εύθραυστο κόσμο των παιδιών που μεγαλώνουν με μια μητέρα λίγο πιο δύσκολη από τις υπόλοιπες. Χώρισε με την ενδελεχή έρευνά της τις μητρικές δυσκολίες σε πέντε μεγάλες κατηγορίες, και σε αυτό το βιβλίο με παραδείγματα και επιστημονικά ευρήματα τοποθετείται ανάμεσα στις «φυσιολογικές» δυσκολίες που ενυπάρχουν στον μητρικό ρόλο και στην παθολογία που μπορεί να κουβαλά ένας επιβαρυμένος ψυχισμός.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μελέτη, 11 μελετήματα

Περιοδική έκδοση Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων

Ο τόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κείμενα των Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Μ. Σταθόπουλου, Αρ. Χριστάκη, Στ. Ημέλλου και Ευτ. Τωμαδάκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Ημερολόγιον Α’ Βαλκανικού Πολέμου» που συνέταξε ο στρατιώτης Α. Χριστάκης. Χάρις στη φροντίδα του εγγονού του, κ. Α. Αναγνώστου, σώζονται οι περιγραφές από τις πολεμικές επιχειρήσεις, από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και οι αναφορές στους αντιπάλους, Τούρκους και Βουλγάρους. Δίδονται λεπτομέρειες για τη μάχη των Γιαννιτσών, την άλωση των Ιωαννίνων, τη δολοφονία του βασιλέως Γεωργίου, το 1913.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή