Tι θα δούμε στην 13η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Tι θα δούμε στην 13η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 έως τις 15 Μαΐου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που οριστικοποιήθηκε στην περσινή ΔΕΒΘ και που προέβλεπε την ανακήρυξη του 2016 ως έτους Ελληνορωσικής Φιλίας, η Ρωσία συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην 13η Έκθεση, σε κεντρικό χώρο έκτασης 500τμ της διοργάνωσης. Συζητήσεις με συγγραφείς, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, συνεργατικές δράσεις με τα σπουδαία μουσεία της Ρωσίας, εκπαιδευτικά γλωσσικά και μεταφραστικά προγράμματα, δράσεις για εφήβους και παιδιά θα πλαισιώσουν αυτό το μεγάλο αφιέρωμα στη Ρωσία.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η τιμώμενη Ρωσία περιλαμβάνει πολλούς άξονες δράσεων, προκειμένου να αποτυπώσει το πολιτιστικό προφίλ και τους δεσμούς τόσο με τον χώρο του Βιβλίου, όσο και με τους χώρους των Τεχνών και της Εκπαίδευσης, δίνοντας μας έτσι ένα πανόραμα της σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητάς μιας μεγάλης χώρας. Παράλληλα θα αναδειχθούν οι υπαρκτές ή οι εν δυνάμει σχέσεις με την πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, είτε αυτές αφορούν στην παρουσίαση προγράμματος επιχορήγησης της μετάφρασης και έκδοσης ρωσικών βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, είτε τη σύγχρονη εκδοτική δραστηριότητα των ρωσικών μοναστηριών του Άθω.

Ειδικότερα οι βασικές θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν είναι:

– Εκδόσεις – Θέματα Λογοτεχνίας

Η Ρωσία εγκαινιάζει τη συμμετοχή της στη 13η ΔΕΒΘ με διάλεξη για τη Ρωσική λογοτεχνική πρωτοπορία, με ομιλητή τον Ολέγκ Λεκμάνοφ, διδάκτορα φιλολογίας, καθηγητή της Φιλολογικής σχολής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου «Ανώτατη Οικονομική Σχολή» και του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών.

– Συζήτηση με θέμα «Yπάρχει αλήθεια στις  φαντασίες ενός συγγραφέα», στην οποία συμμετέχουν οι Αλίσα Γκανίεβα, δοκιμιογράφος, πεζογράφος και υποψήφια στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Russian Booker», ο Σεργκέι Λουκιάνενκο συγγραφέας έργων φαντασίας και Έλληνες συγγραφείς και ποιητές.

– Στρογγυλό τραπέζι  με θέμα «Η λογοτεχνία στο σύγχρονο ρωσικό πολιτισμό. Μορφές, σχήματα και προσωποποιήσεις»με συνομιλητές τους Γιούρι Λέπσκι, Αντόν Ζελνόφ, Νικολάι Καρτόζια, Ρομάν Λίμπεροφ, Ολέγκ Λεκμάνοφ, Βλαντιμίρ Μακαρίχιν και  Λιουντμίλα Στέρν. 

– Ποιητική βραδιά υπό τον τίτλο «Καβάφης, Μπρόντσκι και άλλοι», με  διαδοχικές αναγνώσεις ποιημάτων από Ρώσους και Έλληνες ποιητές. Από τη Ρωσία συμμετέχουν οι Ολέσια Νικολάεβα, Μαξίμ Αμέλιν, Ολέγκ Λεκμάνοφ, Ντμίτρι Μπακ.

– Διάλεξη με θέμα «100 ποιητές των αρχών του XX αιώνα»με ομιλητή τον Ντμίτρι Μπακ, ιστορικό λογοτεχνίας και κριτικό, δημοσιογράφο, μεταφραστή, ποιητή και διδάκτορα φιλολογίας, καθηγητή του Ρωσικού κρατικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, διευθυντή του Κρατικού Λογοτεχνικού Μουσείου.

– Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθολογία της σύγχρονης ρωσικής πεζογραφίας», που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Φίλντισι. Συμμετέχουν οι ανθολογούμενοι συγγραφείς Μαξίμ Όσιποφ, Αλίσα Γκανίεβα.

– Παρουσίαση της συλλογής πεζογραφικών έργων της συγγραφέα Ολέσια Νικολάεβα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον ελληνικό εκδοτικό οίκο Πορφύρα. Η Ολέσια Νικολάεβα είναι ποιήτρια, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, καθηγήτρια του λογοτεχνικού Ινστιτούτου Γκόρκι, βραβευμένη με το βραβείο «Poet» (2006) και με το λογοτεχνικό βραβείο του Πατριάρχη της Μόσχας (2012).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή