Νέες εκδόσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΕΪΤ ΧΑΜΕΡ

Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό

μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη

εκδ. Μεταίχμιο

Η μικρή Κάρμελ είναι διαφορετική από τα άλλα παιδιά, και η μητέρα της, που το γνωρίζει, προσπαθεί να χτίσει τη σχέση τους. Οταν εξαφανίζεται, αρχίζει ένας εφιάλτης και για τις δύο. Μέσω των δύο αφηγήσεων και των διαφορετικών οπτικών γωνιών, ο αναγνώστης παρακολουθεί τις παράλληλες ζωές των γυναικών, την αγωνία, τις ενοχές, τον φόβο για το άγνωστο και την απειλή. Θα βρεθεί η εξαφανισμένη Κάρμελ; Θα δοθεί τέλος στην αναζήτησή της; Θα αναγνωρίσει η μητέρα την κόρη; Ή μήπως όλη αυτή η περιπέτεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παραδοχή ότι δεν χάνονται ποτέ οι εσωτερικοί δεσμοί; Είναι η Κάρμελ ένα χαρισματικό άτομο, όπως πιστεύει ο απαγωγέας της;

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΘΗΣ

Από τον Χορτάτση στον Κουν

Επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου

εκδ. Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Αναγεννησιακή κρητική δραματουργία, θέατρο του νεοελληνικού Διαφωτισμού, ρεπερτόριο των πρώτων ελληνικών θιάσων, άνθηση της κωμωδίας και της κοινωνικής σάτιρας στον 19ο αι., εδραίωση του επαγγελματικού θεάτρου στο νέο ελληνικό κράτος, καθιέρωση του σκηνοθέτη και σκηνικές αναζητήσεις στον 20ό αι. Με τη συγκέντρωση του διάσπαρτου επιστημονικού έργου του Σπάθη (1925-2014) συγκροτείται μια άτυπη ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Πρόκειται για μια ιστορία με κενά αλλά με σημαίνουσες καταθέσεις από έναν εκ των πρωτοπόρων της νεοελληνικής θεατρολογίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ANDERS ROSLUND, STEFAN THUNBERG

Made in Sweden, Ο Χορός της Αρκούδας

μτφρ.: Μαρία Πηγαδά

εκδ. Κλειδάριθμος

Το μυθιστόρημα στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία συγκλόνισαν την σουηδική κοινωνία, όταν η συμμορία «Στρατιωτική Ομάδα» σκορπούσε τον φόβο. Τα μέλη της είναι συγγενικά πρόσωπα ενός εκ των δύο συγγραφέων. Ο πρωταγωνιστής, μαζί με τα δύο αδέρφια του και τον παιδικό τους φίλο, έχοντας ως πρότυπο τον επιθετικό πατέρα, σχεδιάζει διαρρήξεις αποθηκών του στρατού και ληστείες τραπεζών. Είναι ψύχραιμος και οργανωτικός και δεν αφήνει ίχνη, ενώ δημιουργεί πανικό στην ομάδα των αστυνομικών οι οποίοι έχουν αναλάβει να τον εντοπίσουν μαζί με τους συνεργούς του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΟΥΒΕΛΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΕΡΗ

Αδίδακτη ύλη

εκδ. Βεργίνα

Ενας άνδρας και μια γυναίκα «στήνουν» ένα ερωτικό συμπόσιο έξω από το πλαίσιο κάθε συμβατικής λογικής, μέσα από τις αφορμές της ιστορίας, της ποίησης και της φιλοσοφίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αριθμό ιστοριών, ισάριθμο με τους αστερισμούς. Με την αυθαιρεσία κάθε ορθολογιστικής σκέψης, φτιάχνουν νέους ιστορικούς συσχετισμούς και αλληλουχίες, ακυρώνοντας κάθε βούληση και νομιμοποιώντας κάθε ερμηνεία. Μια ερωτική ιστορία διαμεσολαβημένη από τα δημιουργήματα της σκέψης, με έναν και μοναδικό στόχο, τη συνάντηση των δύο φύλων.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΡΙΤΙΚΗ

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ

Περιμένοντας τους Βαρβάρους

μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

εκδ. Πατάκη

Στον τόμο με τίτλο «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» συγκεντρώνονται 24 δοκίμια του πολυγραφότατου Ντάνιελ Μέντελσον, που έχουν πρωτοδημοσιευτεί στα περιοδικά New Yorker και New York Review of Books. Το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια σημαντική πτυχή του μεταφραστή του Καβάφη στα αγγλικά και του συγγραφέα των βραβευμένων «Χαμένων» (Πόλις, 2010). Εκτός από τα δοκίμια που είναι αφιερωμένα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, υπάρχουν και τα –ίσως– πιο γνωστά κείμενα του Μέντελσον που συσχετίζουν την αρχαία Ελλάδα με τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή