Νέες εκδόσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΚΙΜΙΟ

GIORGIO AGAMBEN

Πιλάτος και Ιησούς

μτφρ.: Δέσποινα Λαμπαδά

εκδ. του Εικοστού Πρώτου

Η δίκη του Ιησού είναι από τα σημεία-κλειδιά στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου η αιωνιότητα συναντάται με την Ιστορία σε μιαν αποφασιστική στιγμή. Ο Ιησούς, το βασίλειο του οποίου δεν είναι του κόσμου τούτου, δέχτηκε να τεθεί στην κρίση ενός δικαστή, του Πιλάτου, που αρνείται να τον δικάσει. Τι είναι όμως μια δίκη χωρίς κρίση; Και τι σημαίνει πως τη διαδέχθηκε μια θανατική ποινή χωρίς καταδίκη; Ισως ότι αυτός που ήλθε στον κόσμο για να τον σώσει, και όχι για να τον κρίνει, πρέπει να υποστεί μια δίκη χωρίς κρίση – ή ότι δικαιωνόμαστε όχι διά του νόμου αλλά διά της πίστης, και όπως ο νόμος δεν δικαιώνει ούτε μπορεί και να δικάσει.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

JACQUES LE GOFF

Ο Μεσαίωνας και το χρήμα

μτφρ.: Δέσποινα Λαμπαδά

εκδ. του Εικοστού Πρώτου

Το χρήμα δεν υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της μεσαιωνικής εποχής ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομία ούτε την πολιτική ούτε την ψυχολογία και την ηθική. Είναι όμως μια πραγματικότητα που η μεσαιωνική κοινωνία αναγκάζεται να υπολογίζει όλο και περισσότερο βάσει των όρων που έθετε η Εκκλησία, έως να καταλάβει την κυρίαρχη θέση που άρχισε να λαμβάνει από τον 16ο αι. και μετά. Κληρονόμος των καλύτερων παραδόσεων της περιώνυμης Σχολής των Annales, ο Jacques Le Goff εκθέτει τη σκέψη της Ευρώπης γύρω από τα δάνεια και τους τόκους στην προκαπιταλιστική εποχή.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

Δημοτικά τραγουδάκια εθνικά μαζευμένα από τους τραγουδιστάδες εις το Ληξούρι (Κεφαλληνία – Επαρχία Πάλης) τους 1842

Επιμέλεια: Γιάννης Παπακώστας, Παντελής Μπουκάλας

εκδ. Αγρα

Εξαιρετική η δουλειά των επιμελητών στην έκδοση της Συλλογής Λασκαράτου, για να απολαύσει ο αναγνώστης την «ωραία απλότητα» της λαϊκής μούσας. Ο Γ. Παπακώστας καταγράφει την πορεία του ανώνυμου χειρογράφου, για να αποκαλυφθεί ο συλλογέας, ο Ανδ. Λασκαράτος (1811-1901). Ο Λασκαράτος, όπως σημειώνει ο Π. Μπουκάλας, ήταν ο πρώτος λογοτέχνης που συγκέντρωσε δημοτικά ποιήματα. Συγκεντρώνει τσακίσματα, όπως και δίστιχα και μονόστιχα γνωμικά, που διαθέτουν ρυθμό και παιδαγωγική αξία, τα ερωτικά, σατιρικά και αστεία, τα γνωμικά ηθικά.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ

Χαιρετισμός στον Κώστα Ε. Τσιρόπουλο

Επιμέλεια: Δημήτρης Αγγελής, Virginia Lopez Recio, Κώστας Θ. Ριζάκης

εκδ. Φρέαρ

Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα φίλων και συνεργατών του συγγραφέα, δοκιμιογράφου, ποιητή, μεταφραστή και εκδότη Κ. Τσιρόπουλου, μια παλαιά συνέντευξή του, ένα θεατρικό έργο του, αποσπάσματα από το μυθιστόρημά του «Σκύλλα και Χάρυβδις» (1990). Ιδρυτής της «Ευθύνης» (1961) και των «Εκδόσεων των Φίλων», με έδρα το βιβλιοπωλείο της στοάς στην Πανεπιστημίου 10, όπου συναντούσε συγγραφείς και καλλιτέχνες, πρόβαλε το έργο ποιητών και συγγραφέων. Ενδεικτικά: Φ. Κόντογλου, Γ. Βιζυηνός, Α. Τερζάκης, Γ. Θεοτοκάς, Κ. Τσάτσος, Ν. Βρεττάκος, Federico G. Lorca, Ortega y Gasset, Miguel de Unamuno κ.ά.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

David Bowie. Αναζητώντας τον Starman

εκδ. Fairead

Η Μαρία Μαρκουλή έγραφε στα «Νέα» μερικά από τα πιο φρέσκα και ζωντανά κείμενα περί μουσικής, ήταν μια έγκυρη φωνή με κριτήριο και πένα. Το θετικό είναι ότι συνέχισε να γράφει και κατά τη «μετα-Τα Νέα» εποχή, εκδίδοντας μουσικές μονογραφίες, δημοσιεύοντας διηγήματα ή στήνοντας ιντερνετικά πρότζεκτ. Εδώ, βάζει όλη της την τέχνη για να σκιαγραφήσει με αφηγηματικό οίστρο τον Ντέιβιντ Μπόουι. Στο βάθος, μέσα από έναν προσωπικό τόνο κι εκμεταλλευόμενη δημιουργικά τους διάφορους «διαστημικούς» κόσμους του Μπόουι, προσπαθεί να εξιχνιάσει το αίνιγμα πίσω από αυτό το φαινόμενο του ροκ και της ποπ κουλτούρας.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή