Ο Πάολο Μοτούρα, της νέας γενιάς σχεδιαστών της Ντίσνεϊ, στο Comic Con 2

Ο Πάολο Μοτούρα, της νέας γενιάς σχεδιαστών της Ντίσνεϊ, στο Comic Con 2

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Ποπάι που ήταν στο διπλανό ράφι δεν τα πηγαίναμε ποτέ καλά. Είχε ασπρόμαυρες σελίδες, έτρωγε σπανάκι αμφιβόλου προελεύσεως από μια κονσέρβα και έκλεινε τις υποθέσεις του με ξύλο. Με τον Μίκυ Μάους τα πράγματα ήταν αλλιώς. Η Λιμνούπολη με τις παπιοπεριπέτειες του Θείου Σκρουτζ και της οικογένειάς του και το Μίκυ Σίτι με τον ντετέκτιβ ποντικό ήταν δύο ελκυστικοί κόσμοι για τις Παρασκευές μετά το σχολείο.

Τα σχέδια του Ντον Ρόσα και του Καρλ Μπαρκς συντρόφευσαν αμέτρητους πιτσιρικάδες από το 1966, οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του Μίκυ Μάους. Το 1990 ο νεαρός τότε Πάολο Μοτούρα γνώρισε στα στούντιο της Ντίσνεϊ στο Μιλάνο έναν από τους μεγάλους κομίστες της εταιρείας, τον Τζιοβάνι Μπατίστα Κάρπι, που ήταν στην ίδια γενιά με τους Ρομάνο Σκάρπα και Τζόρτζο Καβατσάνο. Τότε έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο, όπως λέει στην «Κ», και ξεκίνησε να σκιτσάρει τους αγαπημένους του ήρωες. «Ο μεγάλος “δάσκαλος” των κόμικς, ο Μπατίστα Κάρπι, μου έδωσε να εικονογραφήσω το πρώτο μου σενάριο», τονίζει και περιγράφει αυτό που κάνει ως «κάτι περισσότερο από δουλειά και κάτι λιγότερο από τρόπο ζωής».

Οσο περνούσαν τα χρόνια, η ποιότητα του χαρτιού στο Μίκυ Μάους άλλαζε προς το καλύτερο και μαζί του άλλαζε και ο σχεδιασμός των ηρώων του. Από τα τετραγωνισμένα καρέ των πρώτων δεκαετιών και την απλή εικονογράφηση των χαρακτήρων με μια βασική χρωματική παλέτα περάσαμε μετά το 2000 σε πιο εξεζητημένα σχέδια, με περισσότερες λεπτομέρειες, φωτοσκιάσεις, ενώ άλλαξε και το «στήσιμο» του περιεχομένου με ιστορίες μυστηρίου σε συνέχειες και κινηματογραφική σκηνοθεσία. «Το ιταλικό στυλ είναι πιο στυλιζαρισμένο. Η πρόκληση για τους σχεδιαστές είναι να προσελκύσουμε και να γοητεύσουμε νέους αναγνώστες με νέες θεματικές και στυλ, χωρίς να απομακρυνόμαστε από το κλασικό πνεύμα του κόσμου που έπλασε ο Ντίσνεϊ», τονίζει ο Ιταλός σχεδιαστής. Ο βραβευμένος Μοτούρα, ένας από τους καλύτερους σχεδιαστές της νέας γενιάς της Ντίσνεϊ, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του δεύτερου «Thessaloniki Comic Convention» και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των φίλων της 9ης τέχνης.

Στην τριήμερη γιορτή των κόμικς θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο storyboard artist της δημοφιλούς σειράς «Game of Thrones», Ουίλιαμ Σίμσον, ο σχεδιαστής του κόμικ «Fight Club 2», Κάμερον Στιούαρτ, ο storyboard artist της τηλεοπτικής σειράς «Doctor Who», Μάικ Κόλινς, ο κομίστας Τιερί Καπετσόνε, γνωστός από τα σχέδια του για τα φημισμένα «Στρουμφάκια», αλλά και σπουδαίοι Ελληνες σχεδιαστές, όπως ο Βασίλης Γκογκτιζλάς, ο Ηλίας Κυριαζής, ο Σπύρος Δερβενιώτης κ.ά. Το Σάββατο 7 Μαΐου θα μοιραστούν χιλιάδες δωρεάν κόμικς στη «Free Comic Book Day», ενώ στην Αποθήκη 1 θα προβάλλονται ταινίες για μικρούς και μεγάλους.

​​«The Comic Con 2», 6 – 8 Μαΐου, Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή