Νέες εκδόσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΑ

STEFAN IHRIG

Ατατούρκ και Ναζί. Δάσκαλος και μαθητές στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού

πρόλογος: Βλάσης Αγτζίδης, μτφρ.: Νίκος Ρούσσος

εκδ. Παπαδόπουλος

Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ, φιγουράρει σε περίοπτη θέση η ιστορική ομιλία του Χίτλερ στο Ράιχσταγκ απ’ την οποία ξεχωρίζει η περίφημη φράση: «Ποιος θυμάται σήμερα τις διώξεις των Αρμενίων», σε μια προσπάθεια να κάμψει τους όποιους δισταγμούς εν όψει της «λύσης» στο λεγόμενο εβραϊκό πρόβλημα. Η αναφορά δεν είναι τυχαία. Η διασύνδεση Γερμανίας-Τουρκίας, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, υπήρξε στενότατη και στο σημαντικό αυτό βιβλίο ο καθηγητής Ιστορίας Στεφάν Ιρινγκ, ειδικός στη Γερμανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία έως το 1945, φωτίζει μια γνωστή αλλά όχι και τόσο μελετημένη πτυχή της νεότερης Ιστορίας.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΛΕΥΚΩΜΑ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ,

ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Εξ ουρανού. Το Αγιον Ορος από τα νέφη

εκδ. Τέχνης Οίστρος

Τουλάχιστον ας το δούμε εξ ουρανού… Απ’ την ίδια οπτική -άπαγε απ’ εμού της βλασφημίας- που το αντικρίζουν οι άγιοι κι οι τάξεις των αγγέλων. Επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και με τριάντα ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στο ενεργητικό του, ο Αριστείδης Κοντογιώργης φωτογράφιζε τον Αθω επί ένα σχεδόν έτος μέσα από ένα θηριώδες ελικόπτερο και από ύψος 8.000 ποδών. Το πανόραμα των είκοσι αρχαίων μοναστηριών, των απόκρημνων σκητών και της άγριας θαλασσινής φύσης του Αγίου Ορους συνοδεύουν τα πληροφοριακά κείμενα του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Μάνου Στεφανίδη.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ

MARCUS REDIKER

Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Ναυτικοί, πειρατές και ο κόσμος της θάλασσας, 1700-1750

μτφρ.: Κώστας Αντύπας

εκδ. Αλεξάνδρεια

Διαγράφοντας τις ρομαντικές ιστορικές μορφές των καπετάνιων, των ναυτών και των πειρατών στο πρώτο μισό του 18ου αι., ο Αμερικανός καθηγητής Ιστορίας Marcus Rediker θεωρεί τη θάλασσα τροφό του αυταρχισμού και ταυτόχρονα τροφό της δημοκρατίας. Διότι ο κανόνας της θάλασσας είναι η άμεση και η τυφλή υπακοή στον νόμο του ενός που είναι ο καπετάνιος και που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο εκφραστής του κεφαλαίου. Ομως, παράλληλα το θαλάσσιο εμπόριο κινητοποίησε πολλές χιλιάδες ανθρώπων που ξόδεψαν τη ζωή τους μαχόμενοι κατά της απολυταρχίας και των προνομίων.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΟΜΕΡΟ ΑΡΙΤΖΙΣ

Η Σμύρνη στις φλόγες, ντοκουμέντο-βιογραφία

μτφρ.: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

εκδ. Πατάκης

Ο ποιητής, δοκιμιογράφος και πεζογράφος Ομέρο Αρίτζις, αφηγείται την ιστορία του Μικρασιάτη πατέρα του, στρατιώτη στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έζησε τη φρίκη της καταστροφής της Σμύρνης και την προσφυγιά. Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια, αλλά και με ονειρικές εικόνες την είσοδο του νεαρού άντρα στην κόλαση της πόλης, αλλά και την έξοδό του από αυτήν. Ο συγγραφέας συγκινημένος και επηρεασμένος από τις διηγήσεις του πατέρα του, μιλάει για τον πόνο του πρόσφυγα, του κατατρεγμένου, για την καταστροφή της πόλης, για τη σφαγή των Ελλήνων και των Αρμενίων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΧΑΚΑΝ ΓΚΙΟΥΝΤΑΪ

Κι άλλο

μτφρ.: Στέλλα Βρετού

εκδ. Ωκεανίδα

Ενας Τούρκος συγγραφέας, που γεννήθηκε στη Ρόδο και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες, γράφει για ένα φλέγον σύγχρονο ζήτημα. Για το δουλεμπόριο που συντελείται στα τουρκικά παράλια, τη μεταφορά μεταναστών από το ένα άκρο της Τουρκίας στο άλλο, για τον πόνο, τον θάνατο, τα συμφέροντα. Ο μικρός Γκαζά εγκαταλείπει το σχολείο για να δουλέψει μαζί με τον πατέρα του που είναι διακινητής μεταναστών. Με τη ματιά ενός παιδιού παρακολουθούνται ανθρώπινες ιστορίες, η δυστυχία και η απόγνωση εκείνων που εγκαταλείπουν τον γενέθλιο τόπο, την «κόλαση» των συγκρούσεων, για να αναζητήσουν τον «παράδεισο» στη Δύση. Ακόμα και οι πιο σκληρές στιγμές της ιστορίας αποδίδονται με τρυφερότητα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή