Μια ζωή στα σκουπίδια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απόγευμα του 2001, ο Βρετανός βιογράφος και σεναριογράφος Αλεξάντερ Μάστερς παρέλαβε ένα δέμα με 148 σημειωματάρια, που είχαν βρει δύο φίλοι του σε μία οικοδομή στο Κέμπριτζ. «Ελπίζω τα ημερολόγιά μου να μην ανατιναχτούν προτού οι άνθρωποι προλάβουν να τα διαβάσουν – έχουν ανυπολόγιστη αξία», είχε γράψει το χέρι ενός ανώνυμου συγγραφέα στο περιθώριο μιας σελίδας. Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι ο Μάστερς να βρει το θάρρος να ανοίξει τις κούτες με τα μυστηριώδη τετράδια και, όπως εξομολογείται ο ίδιος γράφοντας στην εφημερίδα Guardian, το περιεχόμενό τους έμελλε να τον στοιχειώσει για αρκετούς μήνες.

Οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη: Πρώτον, ο μυστηριώδης ημερολογιογράφος, που κατέγραφε τόσο ενδελεχώς τις λεπτομέρειες της ζωής του, τελικά ήταν γυναίκα και άκουγε στο όνομα Λόρα Φράνσις. Δεύτερον, ο εραστής της, στον οποίο συνήθιζε να αναφέρεται με το αρχικό Ε., αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα, και μάλιστα 50 ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερή της. Σταδιακά, ο συγγραφέας συμπλήρωνε τα κομμάτια του παζλ, τρυπώνοντας χωρίς καθόλου διακριτικότητα στην προσωπική ζωή μιας άγνωστης, για την οποία γνώριζε τόσο πολλά. Σύντομα, ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι τα ημερολόγια, που καλύπτουν αποσπασματικά πάνω από τέσσερις δεκαετίες, είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της αφήγησης.

Ομως η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε αργότερα, όταν ο Μάστερς είχε την ιδέα να αναζητήσει το όνομα της γυναίκας στον τηλεφωνικό κατάλογο και ανακάλυψε ότι ήταν όχι μόνο ζωντανή αλλά και πρόθυμη να τον γνωρίσει. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η Λόρα Φράνσις δεν έχει καν αντιληφθεί πως 148 τετράδια έλειπαν από τον σωρό. Στην πρώτη τους συνάντηση της ζήτησε την άδεια να γράψει τη βιογραφία της. «Θα συνεργαστώ σε οτιδήποτε θέλετε να γράψετε», ήταν η απρόσμενη απάντησή της, και όταν τη ρώτησε αν την ενοχλούσε που το περιεχόμενο των ημερολογίων της επρόκειτο να εκτεθεί σε κοινή θέα, εκείνη δήλωσε χωρίς δισταγμό: «Δεν έχει κανένα νόημα να τα καταγράφεις όλα, αν δεν πρόκειται να τα διαβάσει κανείς». Το βιβλίο «A Life Discarded» του Αλεξάντερ Μάστερς μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις Fourth Estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή