Αντικείμενα προς… χρήση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​πό την «Ιστορία της Ο», τη «Σεξουαλική ζωή της Κάθριν Μ», συγγραφείς όπως η Αναΐς Νιν, ο Χένρι Μίλλερ αλλά και η αποκαλυπτική Τόνι Μπέντλεϊ με το υπέροχο «Surrender – an erotic memoir» (2004), η πορνογραφία γραμμένη από την πλευρά της γυναίκας κερδίζει πόντους σε λογοτεχνική αξία κυρίως εξαιτίας της ευθύτητας, του λυρισμού αλλά και της δύναμης που αποπνέει η γυναικεία γραφή όταν μιλά για το σεξ και το σώμα. Οι γυναίκες όταν γράφουν για το σεξ αποδεικνύουν πόσο μακριά βρίσκονται από τα στερεότυπα, που τις θέλουν ρομαντικές και φαντασιόπληκτες, που περιμένουν τον «πρίγκιπα» για να δώσουν το σώμα τους. Οι γυναίκες μπορεί να είναι και ρομαντικές και απίστευτα κυνικές. Κινούνται από την επιθυμία τους και την ικανοποίηση αυτής.

Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφορεί στο αμερικανικό δίκτυο η τηλεοπτική σειρά «Girlfriend Experience», σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Ντέιβιντ Σόντερμπεργκ («Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες», «Traffic» «Solaris», «Ocean’s 11» κ.ά.). Η σειρά εστιάζει στη ζωή μιας νεαρής φοιτήτριας Νομικής, η οποία παράλληλα μυείται στον κόσμο του πληρωμένου σεξ ως συνοδός πολυτελείας. Αποτελεί μεταφορά μιας παλαιότερης ταινίας του με τον ίδιο τίτλο αλλά άλλη πρωταγωνίστρια (στην ταινία πρωταγωνιστούσε η πρώην πορνοστάρ Σάσα Γκρέι). Παρά τις όποιες ελλείψεις και δυσκολίες στο σενάριο, η σειρά έχει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα: Την πρωταγωνίστριά της και την τόλμη να δείξει έναν κόσμο που δυσκολεύεται με τα συναισθήματα και την εγγύτητα.

Μοντέλο και ηθοποιός, η Ντανιέλ Ράιλι Κιου (Riley Keough) γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια από τη Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ και τον μουσικό Ντάνυ Κιου. Είναι το πρώτο εγγόνι του Ελβις Πρίσλεϊ και της Πρισίλα. Δεν γνωρίζουμε εάν το πρώην μοντέλο του Dolce & Gabbana διαθέτει μουσικό χάρισμα, το σίγουρο είναι ότι διαθέτει εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες και ένα πρόσωπο που σου μένει αξέχαστο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η οθόνη ελκύεται από ένα κορίτσι που αφήνεται στον κόσμο των πληρωμένων υπηρεσιών. Και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία. Το σεξ είναι πάντα διεγερτικό υλικό για έναν δημιουργό, για έναν θεατή. Ανοίγει προς εξερεύνηση έναν κόσμο όπου όλοι ταξιδεύουμε με τις φαντασιώσεις μας. Δεν υπάρχει γυναίκα που δεν φαντασιώθηκε το σεξ επί πληρωμή και δεν υπάρχει άνδρας που δεν φαντασιώθηκε να πληρώνει. Απόδειξη τα χιλιάδες πορνό σάιτ που υπάρχουν διαδικτυακά με κορίτσια της διπλανής πόρτας και χρήστες τους κανονικούς άνδρες αυτού του κόσμου.

Επιπλέον, η νεαρή Κριστίν (η ηρωίδα της σειράς) είναι πανέμορφη, πανέξυπνη, φοιτήτρια από ένα μεσοαστικό περιβάλλον, και οι ερωτικοί της παρτενέρ είναι η αφρόκρεμα των πιο γοητευτικών στελεχών της Αμερικής. Ζει το αμερικανικό όνειρο τη νύχτα. Τα ξενοδοχεία είναι πολυτελή, οι «πελάτες» της προστατευτικοί, η θέα από τα δωμάτια κόβει την ανάσα.

Και η νύχτα όσο βαθαίνει τόσο αγριεύει η ημέρα. Η Κριστίν ζει τις δύο όψεις της σελήνης, έχοντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των ανθρώπων της σύγχρονης εποχής. Το πρωί ο κόσμος κινείται «νόμιμα». Στον δικηγορικό όμιλο, όπου κάνει την πρακτική της, οι άνθρωποι χαίρουν εκτίμησης. Μόλις όμως εκείνη εισέρχεται μέσα σε αυτόν τον κόσμο και προσπαθεί να εμπλακεί, τότε αναδύονται οι κανόνες της νύχτας. Το αφεντικό της περνάει μερικές στιγμές σεξ μαζί της και μετά την «πετάει», διάφορες συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων γίνονται εν κρυπτώ, γυναίκα μεγαλοδικηγόρος για να αναλάβει μια υπόθεση προσφέρει και το κορμί της στον πελάτη, εκτός από τις νομικές συμβουλές της. Το βράδυ, όμως, πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε από την Κριστίν παρέα, μιαν αγκαλιά, στιγμές στοργής και φροντίδας. Προφανώς δεν εξιδανικεύεται το επάγγελμα της πληρωμένης συνοδού.

Ο Σόντερμπεργκ δεν εξιδανικεύει τίποτα. Δεν κάνει κήρυγμα. Απλώς δείχνει τη δυσκολία της εποχής. Μια δυσκολία να αντέξουμε τον άλλον ολόκληρο. Οχι κατακερματισμένο και ως αντικείμενο προς χρήση. Να συνδεθούμε ακόμα και όταν τα λεφτά είναι πολλά ή ακόμα και όταν μας δυσκολεύει η διεγερτική παρουσία κάποιου στο πέρασμά μας προς την άνοδο ή τη ζωή μας.

Η διέγερση διαχρονικά φέρνει αναστάτωση. Και ανατρέπει την κανονικότητα. Και οι άνθρωποι τη φοβούνται ή τη χρησιμοποιούν. Το ζήτημα είναι να αντέξουμε και πέρα από αυτήν. Να αντέξουμε κάποια στιγμή να συνδεθούμε. Και εάν συνδεθούμε ολοκληρωμένα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις απόκρυφες πλευρές των ερωτικών μας φαντασιώσεων αλλά και την ταπείνωση που επιφέρει ο συνεχώς ελλιπής εαυτός μας, κάθε μέρα και κάθε νύχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή