Νέες εκδόσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Πολιτισμοί του Διαδικτύου

επιμέλεια: Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος

εκδ. Πεδίο 

Οι «εικονικές» κοινότητες του Ιντερνετ, οι «πολιτισμικές συγκρούσεις» σε μπλογκ και ιστοσελίδες, η σχέση του Facebook με τον λαϊκό πολιτισμό και ο ρόλος του Διαδικτύου στη διάδοση των «αστικών θρύλων» είναι ορισμένα από τα θέματα, τα οποία επιχειρούν να αναδείξουν καθηγητές λαογραφίας και άλλοι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον συλλογικό τόμο «Πολιτισμοί του Διαδικτύου». Μολονότι αντλεί υλικό από το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός, Διαδίκτυο και νέες τεχνολογίες», το οποίο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το εύληπτο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο απευθύνεται εξίσου σε ειδικούς και στο ευρύ κοινό.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ

Είναι όμορφη η ζωή, αδελφέ μου!

μτφρ.: Λιάνα Μυστακίδου

εκδ. Λιβάνη

Αχ, οι ατελέσφοροι κοινωνικοί αγώνες! Αχ, τα χρόνια που η ζωή παιζόταν κορώνα γράμματα! Ανάμεσα σε ένα αυτοβιογραφικό εγώ και στον τριτοπρόσωπο πολιτικά στρατευμένο ήρωά του, ο Τούρκος κομμουνιστής Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) αναπολεί λίγο πριν από τον θάνατό του τις ηρωικές στιγμές των μεγάλων οραμάτων, τις τολμηρές ώρες της παρανομίας, τις θερμές μέρες του έρωτα – τότε που ο θάνατος ήταν επιλογή και όχι αδυσώπητη, αναπόφευκτη συνθήκη.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

GUY VERHOFSTADT

Η ασθένεια της Ευρώπης

μτφρ.: Μαργαρίτα Μπονάτσου

εκδ. Παπαδόπουλος

Φανατικός υποστηρικτής των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» ο Βέλγος φιλελεύθερος Guy Verhofstadt ασκεί κριτική στην Ευρώπη. Τι απέγιναν τα οράματα του Σουμάν; Πώς κατέληξαν τα πλάνα του Μονέ; Σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πολιτικοοικονομικά προβλήματα, που αρνείται να ασκήσει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και που δεν κατορθώνει να αποτελέσει ισότιμο συνομιλητή με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές του, τις ΗΠΑ και την Κίνα; Μόνο αν τολμήσει να μετατραπεί σε δημοκρατική Ομοσπονδία, λέει ο Verhofstadt, θα μπορέσει να επιβιώσει, να προχωρήσει.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΑΛΙΣ ΜΟΝΡΟ

Η αγάπη μιας καλής γυναίκας

μτφρ.: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

εκδ. Μεταίχμιο

Η Καναδή συγγραφέας, στα επιλεγμένα διηγήματα, αποδεικνύεται χαρισματική αφηγήτρια ιστοριών, που ενώ φαίνονται απλές, υπονοούν σύνθετες ανθρώπινες καταστάσεις. Ανθρωποι απλοί, χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες, κινούνται με ρυθμούς νωθρούς και αναζητούν την ευτυχία ή τμήμα της. Μια έφηβη ερωτεύεται έναν πιλότο αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο «πρίγκιπάς» της βρίσκεται δίπλα της· η νοσοκόμα είναι ερωτευμένη με κάποιον αλλά η προσήλωσή της στο καλό και το δίκαιο την οδηγούν στη διευθέτηση της κατάστασης. Με λιτές περιγραφές, συλλαμβάνει το μικρό, συνδέει στιγμιότυπα και εξαλείφει τη σκουριά.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΤΖΟΝ ΜΠΑΝΒΙΛ

Η μπλε κιθάρα

μτφρ.: Τόνια Κοβαλένκο

εκδ. Καστανιώτης

Ο Ιρλανδός συγγραφέας επανέρχεται σε προσφιλή του θέματα. Ενας μεσήλικας, πρώην ζωγράφος, επιδίδεται στην τέχνη της κλοπής, γιατί ικανοποιείται από την προσπάθεια να αποκτά αντικείμενα μικρής αξίας, που ανήκουν σε άλλους. Οταν αποκαλύπτεται ο παράνομος δεσμός του με τη νεότερη σύζυγο του φίλου του, αποσύρεται στον τόπο καταγωγής του, όπου ανασυνθέτει γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του, ενώ οι αναδρομές στην παιδική ηλικία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν, ρίχνουν φως σε επιλογές του. Η σχέση του με τη μητέρα ερμηνεύει τους δεσμούς του με τις γυναίκες, αλλά και την τάση να αποσπά ό,τι ανήκει σε άλλους.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή