Νέες εκδόσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΚΟΛΝΤΙΓΚ

Ο άρχοντας των μυγών

μτφρ.: Ρένα Χατχούτ

εκδ. Καστανιώτης

Το πρώτο βιβλίο του νομπελίστα Αγγλου συγγραφέα, μια αλληγορία για την ανθρώπινη φύση, για την καταστροφική ορμή του να αποκτήσει ισχύ, να γίνει ο απόλυτος ηγεμών. Μολονότι οι κοινωνίες έχουν προοδεύσει, τα μέλη τους συνεχίζουν να κρύβουν πρωτόγονη επιθετικότητα και ανηθικότητα. Οταν το αεροπλάνο πέφτει σε ένα απομονωμένο και έρημο νησί, μια ομάδα επιζώντων νέων φοιτητών οδηγείται σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, επιδεικνύοντας καταστροφικές τάσεις. Και… ο παράδεισος του νησιού μετατρέπεται σε κόλαση, η αθωότητα δίνει τη θέση της στη βία και την καχυποψία, το ομαδικό πνεύμα χάνεται, γιατί ο καθένας βρίσκεται απομονωμένος στον εαυτό του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

GUY VERHOFSTADT

Η ασθένεια της Ευρώπης

μτφρ.: Μαργαρίτα Μπονάτσου

εκδ. Παπαδόπουλος

Φανατικός υποστηρικτής των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», ο Βέλγος φιλελεύθερος ασκεί κριτική στη σημερινή Ευρώπη. Τι απέγιναν τα οράματα του Ρομπέρ Σουμάν; Πώς κατέληξαν τα πλάνα του Ζαν Μονέ; Σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πολιτικοοικονομικά προβλήματα, που αρνείται να ασκήσει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και που δεν κατορθώνει να αποτελέσει ισότιμο συνομιλητή με τους παγκόσμιους του ανταγωνιστές, τις ΗΠΑ και την Κίνα; Μόνο αν μετατραπεί σε δημοκρατική ομοσπονδία, λέει ο Verhofstadt, θα μπορέσει η Ευρώπη να προχωρήσει.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

KEVIN J. HAYES

Εντγκαρ Αλαν Πόε

μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

εκδ. Μεταίχμιο

Η μελέτη του καθηγητή της αγγλικής γλώσσας σε πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα δίνει χρήσιμα στοιχεία για την προσωπικότητα και το έργο του Αμερικανού συγγραφέα, ο οποίος επηρέασε διάφορες μορφές τέχνης: την λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο. Προσωπικότητα με έντονα πάθη, δύστροπος, συνέβαλε στη δημιουργία πολυσχιδούς έργου, με ιστορίες αλλόκοτες και σκοτεινές, κάνοντας ορατό τον τολμηρό κόσμο της φαντασίας και του υποσυνειδήτου. Απέδειξε ότι η φαντασία δεν έχει όρια και ότι είναι ικανός να δημιουργήσει πρωτότυπα έργα, ζώντας σε άθλιες συνθήκες.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟΛΟΓΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΣΤΑΪΚΟΣ

Αριστοτέλους βιβλιοθήκη

Η σπουδαιότερη συλλογή βιβλίων που συγκροτήθηκε ποτέ

εκδ. Ατων

Με την οικονομική αρωγή του μαθητή του, Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης ενδεχομένως συγκρότησε στο πλατωνικό Λύκειο τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του 4ου π.Χ. αιώνα, συγκεντρώνοντας έργα από το σύνολο της γραπτής παράδοσης. Διότι πώς αλλιώς θα ήταν σε θέση να συνομιλεί με τους προγενέστερους φιλοσόφους, παραθέτοντας εκτενώς και σχολιάζοντας κριτικά τις σκέψεις τους; Δεινός μελετητής των μυστικών της παγκόσμιας βιβλιοθηκονομίας, ο Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος τεκμηριώνει πειστικά τις αρχαιογνωστικές υποθέσεις του.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΓΛΑΣ

Αισώπου…  παρα – μύθοι

εκδ. Λιβάνης

Mια ανατρεπτική, εναλλακτική θεώρηση τριών γνωστών μύθων του Αισώπου είναι το νέο βιβλίο του Αριστείδη Δάγλα, με τίτλο «Αισώπου… παρα – μύθοι». Οι αξίες της συντροφικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, έρχονται να ακονιστούν και να αναδειχθούν, μέσα από την ανατροπή του νοηματικού ιστού των τριών μύθων του Αισώπου «Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια», «Η Αλεπού και η Καρακάξα», «Η Αλεπού και ο Πελαργός». Τα σκίτσα είναι της Λιάνας Δενεζάκη.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή