Νέες εκδόσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗ

Μία, το αόρατο κορίτσι

εκδ. Κέδρος

Επιστημονική φαντασία για παιδιά. Σε σύμπαν μακρινό, φουτουριστικό, στημένο με φαντασία, με αποικήσεις πλανητών, ιπτάμενα οχήματα και παράξενες λέξεις, αρκετές από λογοπαίγνια. Οι άνθρωποι είναι χρωματιστοί, είναι μπλε, κόκκινοι, κίτρινοι κ.λπ., και σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει η Μία, το κορίτσι που το χρώμα του είναι διάφανο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο – ίσως μια γενετική ανωμαλία. Η Μία, λόγω του χρώματός της, δέχεται την περιφρόνηση και τις κοροϊδίες των συμμαθητών της και βρίσκεται μπλεγμένη σε μια ιστορία που παίρνει μεγάλες διαστάσεις και ακουμπά ανάλαφρα τα θέματα της διαφορετικότητας, της φυλετικής διάκρισης και της οικολογίας. Μια ιστορία που δίνει το έναυσμα για περαιτέρω σκέψεις και συζητήσεις.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ROLLO MAY

Η ανακάλυψη του Είναι.

Αυτογνωσία και το νόημα της ζωής

Εισαγωγή: Γιάννης Ζέρβας

μτφρ.: Αυγουστίνος Τσιριμώκος

εκδ. Αρμός

Ο Μέι, ο «πατέρας» της υπαρξιακής ψυχολογίας, έθεσε τις βάσεις για τη θέαση της ψυχολογίας μέσα από την υπαρξιακή φιλοσοφία. Εννοιες όπως το άγχος, ο θάνατος, ο έρωτας είναι ζητήματα με τα οποία έχει καταπιαστεί. Ο Γιάλομ υπήρξε μαθητής του. Παρά τη στενή σχέση του Μέι με την Ελλάδα –πέρασε από τη Θεσσαλονίκη– τα βιβλία του δεν έτυχαν μετάφρασης στα ελληνικά, με εξαίρεση ένα που αφορούσε το άγχος. Ο Αρμός εκδίδει φέτος δύο από τα σπουδαιότερά του. Η ανακάλυψη της αυτογνωσίας είναι το κεντρικό νήμα της σχολής του Μέι.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΙΩΑΝΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ

Αύγουστος Οίνος

εκδ. Ωκεανίδα

Στο πρώτο λογοτεχνικό ντεμπούτο της η νεαρή Ιωάννα Θεοδωράτου (γενν. 1986), από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, πραγματεύεται την απώλεια, τον έρωτα, τις σχέσεις των ανθρώπων όσο και τη θλίψη του παρελθόντος μέσα από τα καλοκαίρια που έχει ζήσει η ηρωίδα της Μαρίνα. Οπως λένε για τα παιδιά ότι μεγαλώνουν τα καλοκαίρια, η Θεοδωράτου στήνει ένα καλοκαιρινό σκηνικό για να περιγράψει τις διαδικασίες ωρίμανσης μέσα από τον έρωτα μιας νέας γυναίκας.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΜΕΡΙΛΙΝ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Λάιλα

μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Επίμετρο: Μια συζήτηση της Μ.Ρ. με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κι ένα κείμενο του Σταύρου Ζουμπουλάκη

εκδ. Μεταίχμιο

Μερικά βιβλία είναι τυχερά. Αλλα γοητεύουν το κοινό, άλλα την κριτική και ορισμένα γοητεύουν ηγέτες, όπως ο Ομπάμα. Η βραβευμένη με Πούλιτζερ Μέριλιν Ρόμπινσον αφηγείται την ιστορία μιας κοπέλας, που περνάει δύσκολα παιδικά χρόνια, αλλά καταφεύγει σε μια εκκλησία για να προφυλαχθεί από τη βροχή και εκεί ανακαλύπτει τη σωτηρία. Ο πάστορας θα γίνει ο μέντοράς της, θα τη βαπτίσει και θα παντρευτούν. Οταν όλοι ψάχνουν την ευτυχία και τα έχουν δοκιμάσει όλα, έρχεται η πίστη να προσφέρει γαλήνη.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΦΕΡΝΤΙΑΝΟ ΣΕΣΙ

Ενα κορίτσι στο Αουσβιτς

εκδ. Καλέντης

Η ιστορία είναι φανταστική, μόνο ως προς τα πρόσωπα. Οι καταστάσεις είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα. Η μικρή Ελίζα είναι Εβραία, ζει στη Βιέννη, όμως το τέρας του ναζισμού θέλει να την εξολοθρεύσει. Στην αρχή κλείνεται σε γκέτο και στη συνέχεια παίρνει το τρένο για το Αουσβιτς. Και κρατάει ημερολόγιο, από την κόλαση στην οποία θα βρεθεί. Γινόμαστε μάρτυρες σκληρών σκηνών, βλέπουμε τους γονείς να προσπαθούν με κάθε τρόπο να την προστατεύσουν, και τη μικρή Ελίζα που δεν χάνει το κουράγιο της. Το «Κορίτσι στο Αουσβιτς» καταφέρνει να μιλήσει στα παιδιά μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και σε εφήβους με αμεσότητα και χωρίς υπεκφυγές.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή