Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

MARCUS SAKEY

Οι Χαρισματικοί

μτφρ.: Αποστόλης Πρίτσας

εκδ. Πόλις, σελ. 638

Ο Μάρκους Σέικι μας ταξιδεύει σε μια εναλλακτική δυστοπία, όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε «Κανονικούς» και «Χαρισματικούς» ή «Αφύσικους», με τους δεύτερους να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, υπερφυσικές για τους υπόλοιπους. Η αμερικανική κυβέρνηση τους φακελώνει και η ειδική αστυνομική υπηρεσία τους παρακολουθεί στενά, ενώ (αναπόφευκτα) μια ομάδα τους εξεγείρεται και καταφεύγει στην τρομοκρατία. Φαινόμενα όπως του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της κοινωνικής ισοπέδωσης μπαίνουν στο μικροσκόπιο του συγγραφέα, ο οποίος αμπαλάρει εξαιρετικά το σύνολο σε συσκευασία ενός καταιγιστικού αστυνομικού θρίλερ.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

LEO PERUTZ

Ο Μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας

μτφρ.: Ρόζα Ιωαννίδου

εκδ. Κίχλη, σελ. 278

Βρισκόμαστε στη Βιέννη το 1909, ο Ευγένιος Μπίσοφ, ηθοποιός του Αυλικού Θεάτρου, βρίσκεται νεκρός. Ο θάνατός του θα συνδεθεί με σειρά μυστηριωδών θανάτων, για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να πει εάν είναι αυτοκτονία ή φόνος. Μια σειρά από πρόσωπα μπαίνουν στο στόχαστρο και αναζητείται η εμπλοκή τους. Ο Λέο Πέρουτς χτίζει αριστοτεχνικά ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που καθηλώνει τον αναγνώστη. Πίσω από αυτό κρύβεται η αγωνία της συνείδησης που καλείται να αντιμετωπίσει το φάσμα της ενοχής, ιδίως στην άλλοτε κραταιά αυστροουγγρική αυτοκρατορία των αρχών του 1900 και ό,τι ακολούθησε για την Ευρώπη.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΙΗΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ

Για ένα πιάτο χόρτα

εκδ. Υψιλον, 2016, σελ. 66

Υπερρεαλιστικές εικόνες, αναφορές σε τόπους της πατρίδας μας, οι οποίες, ωστόσο, αποδίδουν εντυπώσεις και διαθέσεις στιγμιαίες, συνιστούν την τελευταία ποιητική συλλογή του Γ. Βέη. Ερμητικές εις εαυτόν συνομιλίες παρεμβάλλονται, για να εκφραστεί η απορία για όσα μας περιβάλλουν, για τον γρίφο της μνήμης, του εφήμερου και του ονείρου. Η φύση είναι μυστηριώδης, όπως η τέχνη της γραφής, αλλά και αινιγματώδεις οι παράδοξοι συνδυασμοί των λέξεων και των ποιητικών τοπίων. Χαρακτηριστικά της συλλογής είναι οι αμφισημίες, οι νύξεις και οι υπονομεύσεις των νοημάτων, ενώ ορισμένοι στίχοι μετατρέπονται σε «κλειδιά» ανάγνωσης και ερμηνείας. Συχνά, αυθαίρετης.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ANN CLEEVES

Λευκές νύχτες

εκδ. Κλειδάριθμος, 2016, σελ. 462

Σε μια μικρή και απομονωμένη κοινότητα, στα νησιά Σέτλαντ της Σκωτίας, σ’ ένα απόκοσμο τοπίο, όπου οι κάτοικοι κρύβουν μυστικά, το «κακό», ο φόβος και η απειλή ταράζουν τη φαινομενικά ήσυχη και αθώα κοινωνία. Ο επιθεωρητής Πέρεζ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγνώστου, σε μια παράγκα, και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η έρευνα, όμως, θα φέρει στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά, ενώ ένα δεύτερο πτώμα θα κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο τις Αρχές. Ολα ξεκίνησαν κατακαλόκαιρο, μια λευκή νύχτα, όταν, στο πάρτι σε γκαλερί, ένας περίεργος Αγγλος κατέρρευσε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει το όνομά του, ούτε από πού κατάγεται.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΕΜΠΕΡΣΟΦ

Το κορίτσι από τη Δανία

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αλεξάνδρεια, 2016, σελ. 358

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Λίλης Ελμπε, μιας από τις πρώτες περιπτώσεις επιτυχούς χειρουργικής επέμβασης αλλαγής φύλου στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός συγγραφέας μελέτησε άρθρα εφημερίδων, συνεντεύξεις της Λίλης και ένα βιβλίο, για να συνθέσει τη βιογραφία της ηρωίδας του. Περιγράφεται το παρελθόν, όταν δηλαδή ζούσε σαν άντρας, η παιδική ηλικία, τα χρόνια του γάμου του. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να καταδειχθεί πώς ο ίδιος αντιλαμβανόταν τη ζωή του, τον ίδιο του τον εαυτό. Αποδίδεται η ατμόσφαιρα της εποχής, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 στην Κοπεγχάγη, στο Παρίσι και στη Δρέσδη.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή