Νέες εκδόσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή

Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή

επιμ.: Κώστας Θ. Καλφόπουλος

εκδ. Πατάκη

Για όσους στα νιάτα μας αγαπήσαμε τον φιλήσυχο προσγειωμένο αστυνόμο Μπέκα καταβροχθίζοντας το «Εγκλημα στο Κολωνάκι» ή το «Νυχτερινό τηλεφώνημα», το διαρκώς διογκούμενο ενδιαφέρον για τον Γιάννη Μαρή αποτελεί μια ευπρόσδεκτη, δίκαιη αναγνώριση. Οι δεκαοκτώ δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, εκδότες και ο γιος του εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τον βίο και την εποχή του πατριάρχη του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος, τους ενόχους και τα θύματα των έργων του, για την κινηματογραφική και τηλεοπτική τους τύχη, για τη θέση, τέλος, του συγγραφέα ανάμεσα στους διάσημους του ευρωπαϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΝΟΥΒΕΛΑ

ΤΖΟΖΕΦ ΚΟΝΡΑΝΤ

Η επιστροφή

μτφρ.: Τάκης Μενδράκος, πρόλογος: Δ. Ελευθεράκης εκδ. Πατάκης

Ο σύζυγος επιστρέφει στο σπίτι του, μετά τη δουλειά του στο Σίτι, και βρίσκει την επιστολή της γυναίκας του, στην οποία του ανακοινώνει ότι τον εγκαταλείπει για χάρη ενός κοινού τους φίλου. Ο συγγραφέας εισχωρεί στην καρδιά του σκότους του ζευγαριού, ξεκλειδώνει τα μυστικά τους, αποκαλύπτει τους φόβους, τις φοβίες, τους εγωισμούς και τις ανασφάλειες. Αποδεικνύεται ότι στις σχέσεις τίποτε δεν είναι δεδομένο και απόλυτο παρά μονάχα η ρευστότητα  και η αιφνίδια ανατροπή των βεβαιοτήτων. Ενα σπουδαίο ψυχογράφημα για την προδοσία και την απουσία εμπιστοσύνης.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ

Μπέττυ

μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ, επίμετρο: Marcel Ayme

εκδ. Αγρα

Ψυχολογικό μυθιστόρημα με θέμα την περιπετειώδη ζωή της ομώνυμης ηρωίδας, που ανατρέπει την καθημερινότητά της και επιλέγει να βυθιστεί στο αλκοόλ και στις εφήμερες ερωτικές σχέσεις. Η αυτοκαταστροφική πορεία της βρίσκει αντίσταση, όταν θα εμφανιστεί στη ζωή της μια ώριμη γυναίκα, που θα επιδιώξει να τη φροντίσει, να της θέσει τα όρια εξαρχής. Τότε αναπτύσσονται μεταξύ τους σχέσεις συναισθηματικής εξάρτησης και δυναμικές που οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ποια είναι τελικά το θύμα; Ατμοσφαιρικές περιγραφές, αλλά και λεπτοί χειρισμοί παρουσιάζουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στο δυνατό και στο αδύναμο.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΚΛΕΡ ΡΟΝΤΙΕ

Μετανάστες και πρόσφυγες

μτφρ.: Νίκος Κούρκουλος

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Δεν είναι μόνον οι πληροφορίες που η νομικός Κλερ Ροντιέ δίνει γύρω από το ζήτημα των σύγχρονων μεταναστευτικών-προσφυγικών ρευμάτων. Είναι και η περιγραφή των τεράστιων πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών εντάσεων και διλημμάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ευρωπαϊκά κράτη και οι κάτοικοί τους από τη μια πλευρά και οι απελπισμένοι πληθυσμοί των αφρικανικών κι ασιατικών χωρών που αναγκάζονται να απομακρυνθούν απ’ τις εστίες τους από την άλλη. Υπό μορφή ερωταποκρίσεων εξετάζει τους επιθυμητούς στόχους και τις ρεαλιστικές εναλλακτικές αναδεικνύοντας τα προβλήματα που θέτει η αναλλοίωτη ανθρώπινη σταθερά των μαζικών μετακινήσεων σωτηρίας.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΜΙΛΛΕΡΙ

Η φωλιά της οχιάς

μτφρ.: Φωτεινή Ζερβού

εκδ. Πατάκης

Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο ονειρεύεται ότι βρίσκεται μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής του Ρουσό και ότι μαζί με την αγαπημένη του φτάνουν σε ένα δάσος στον Παράδεισο. Οταν θα ξυπνήσει, θα βρει στην πόρτα του έναν άστεγο, στον οποίο θα προσφέρει καφέ και τη δυνατότητα να απολαύσει το μπάνιο του. Η πραγματικότητα, όμως, είναι σκληρή, γιατί δεν θα αργήσει να αναλάβει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός λογιστή μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Εξετάζονται οι σχέσεις των μελών της οικογένειας και αποκαλύπτονται μυστικά και ψέματα. Αραγε το κίνητρο του δολοφόνου ή των δολοφόνων είναι ερωτικό ή οικονομικό; Ο επιθεωρητής χρησιμοποιώντας τις γνωστές του μπλόφες, καθώς και τη φαντασία του, θα φτάσει στην άκρη του νήματος.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή