Νέα συντροφιά (και) για τον χειμώνα

Νέα συντροφιά (και) για τον χειμώνα

6' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιός και σημαντικός εκδοτικός οίκος σημείωσε στο φθινοπωρινό του πρόγραμμα πως τα υπό έκδοση βιβλία του είναι αυτά που «ελπίζουμε να κυκλοφορήσουν ώς τις αρχές του 2017». Με αυτή την ελπίδα και την ευχή από την «Κ», σταχυολογήσαμε τη διόλου ευκαταφρόνητη εκδοτική παραγωγή του ερχόμενου φθινοπώρου (δεν είναι και τόσο μακριά: κάτι περισσότερο από ένα μήνα) σε ό,τι αφορά την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Οι ελληνικοί εκδοτικοί φαίνεται ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε πείσμα της συνεχιζόμενης κρίσης. Για αρχή, εκδοτικό γεγονός είναι οπωσδήποτε η νέα ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά με τον τίτλο «Ανω Τελεία» (εκδ. Ικαρος), όπως επίσης το τελευταίο δοκίμιο του Κωστή Παπαγιώργη «Ο εαυτός» (εκδ. Καστανιώτη) και το μυθιστόρημα «Αγνή» (εκδ. Ψυχογιός) του διάσημου Τζόναθαν Φράνζεν. Σημειώστε μερικά από τα ονόματα και τους τίτλους που ακολουθούν, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εκδοτικών προγραμμάτων, θα επανέλθουμε προσεχώς με την αντίστοιχη πλούσια λίστα του παιδικού βιβλίου όσο και με άλλους τίτλους που αναμένονται με ενδιαφέρον από τους τομείς της Ιστορίας, της βιογραφίας, του δοκιμίου, των επιστημών κ.ά.

Ελληνική λογοτεχνία

Από τις εκδόσεις Πατάκη: στα «Αστραφτερά πεδία» της Σώτης Τριανταφύλλου οι σκέψεις, οι ιστορίες, τα ταξίδια Παρίσι – Αθήνα, οι αναμνήσεις γίνονται ένα μωσαϊκό και αφορμή για να μιλήσει η συγγραφέας για τη λογοτεχνία, τη νιότη, την πολιτική, τον έρωτα και τον θάνατο. Ο Νίκος Δαββέτας, συνεργάτης της «Κ», εμφανίζεται επίσης με μυθιστόρημα, το «Ωστικό κύμα»: η ιστορία μιας οικογένειας με αφορμή βομβιστική επίθεση φανατικών ισλαμιστών στο μετρό του Λονδίνου. Η Ελενα Χουζούρη μιλάει για το εβραϊκό ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης στο «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ», ενώ από τον Αύγουστο Κορτώ θα διαβάσουμε το εξομολογητικό «Μικρό χρονικό τρέλας».

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη ξεχωρίζει οπωσδήποτε ένα πεζογράφημα της διακεκριμένης ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι». Ακολουθούν τα μυθιστορήματα «Εκουατόρια» του Μιχάλη Μοδινού, «Αντίο στις αυλές των θαυμάτων» της παλιάς συνεργάτιδας της «Κ» Μαριάννας Τζιαντζή και το «Μάθε με να με αγαπάω» της Φωτεινής Τσαλίκογλου. Ειδική μνεία στο νέο μυθιστόρημα του καταξιωμένου Βασίλη Αλεξάκη «Το κλαρινέτο» για το Παρίσι και την Αθήνα τού σήμερα από το Μεταίχμιο που απέκτησε τα δικαιώματα όλων του των βιβλίων. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα διαβάσουμε και τα «Τελευταία νέα από την Ιθάκη» του Κώστα Ακρίβου, το πρώτο βιβλίο της συνεργάτιδας της «Κ» Μαριαλένας Σπυροπούλου, η ιστορία ενηλικίωσης μιας κοπέλας, με τίτλο «Ρου», και το νέο βιβλίο του αρθρογράφου της «Κ» Τάκη Θεοδωρόπουλου «Στη χώρα του περίπου».

Ο Αρης Σφακιανάκης θα διηγηθεί την παράξενη ιστορία ενός συγγραφέα που γίνεται ήρωας στο βιβλίο που θέλει να γράψει στις «Νύχτες στη λιμνοθάλασσα» (Κέδρος), ενώ η Ερη Ρίτσου βάζει την ηρωίδα της Μαρία Γεωργίου αντιμέτωπη με ένα φρικιαστικό έγκλημα στον απόηχο των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 στο «Ο νεκρός δολοφονήθηκε».

Οι Αντίποδες θα κυκλοφορήσουν το μυθιστόρημα «Ιάκωβος» του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (και συνεργάτη της «Κ») Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου, ενώ από τον ιστορικό Ικαρο θα κυκλοφορήσει η συλλογή 57 διηγημάτων (1974-2012) «Τα συγγραφικά δικαιώματα» του Δημήτρη Νόλλα με επίμετρο της Τιτίκας Δημητρούλια. Από τις εκδόσεις Πόλις σημειώνουμε το μυθιστόρημα «Το άκυρο αύριο» του Κοσμά Χαρπαντίδη για την περίοδο 1941-44 και το «ημερολόγιο» της δημοσιογράφου της «Κ» Ξένιας Κουναλάκη «Στις ταινίες κλαίω στις πιο άσχετες σκηνές». Τέλος, το κλασικό «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού θα επανακυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Gutenberg.

Στον τομέα της ποίησης, πέρα από την «Ανω Τελεία» της Κικής Δημουλά, ξεχωρίζει η ανθολογία πεζού και ποιητικού λόγου του Οδυσσέα Ελύτη «Ο κόσμος ο μικρός ο μέγας» (Ικαρος) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο του ποιητή, όπως και η έκδοση του β΄ τόμου των ποιημάτων του Τέλλου Αγρα από το ΜΙΕΤ σε επιμέλεια Κώστα Στεργιόπουλου.

Ξένη λογοτεχνία

Το Μεταίχμιο θα εκδώσει, μεταξύ άλλων, το «Mr. Vertigo» του Πολ Οστερ, το θρίλερ «Αννα» του Νικολό Αμανίτι, το ψυχολογικό «Μάτι» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ενώ ο Τζον Ρέμπους επιστρέφει στο «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» του αγαπητού στο ελληνικό κοινό Ιαν Ράνκιν. Να μην παραλείψουμε και το «Χόλιγουντ» του Τσαρλς Μπουκόφσκι.

Οι εκδόσεις Πατάκη θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας της Νάπολης «Το νέο όνομα» από την πολυσυζητημένη Ελενα Φεράντε, «Το τραπέζι της γάτας» του Μάικλ Οντάατζε, το αστυνομικό non-fiction αριστούργημα «Εν ψυχρώ» του Τρούμαν Καπότε, «Το χρονικό του έρωτα» του επίσης δημοφιλούς Αλέν ντε Mποτόν, το μυθιστόρημα «Καρχηδόνα» της πολυγραφότατης Τζόις Κάρολ Οουτς. Συναρπαστικό αναμένεται και το «Ζώντας τη νύχτα», για την ποτοαπαγόρευση και τους γκάνγκστερ, του Ντένις Λεχέιν, ενός από τους σεναριογράφους του θρυλικού «The Wire».

Ενας σύγχρονος κλασικός, ο Αλφρεντ Ντέμπλιν, διηγείται ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1923) στο «Οι δύο φίλες και η υπόθεση φαρμακείας» (Καλέντης), ενώ από τις ίδιες εκδόσεις θα επανακυκλοφορήσουν τα «Πορφυρά ποτάμια» του Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ. Από τον Gutenberg θα διαβάσουμε τον «καταραμένο» Εντγκαρ Αλαν Πόε και την «Αφήγηση του Αρθουρ Γκόρντομ Πιμ» και το «Καραβοφάναρο στο Μαύρο Νερό» του Κολμ Τουαμπίν. Από τον Καστανιώτη θα κυκλοφορήσουν το βραβευμένο με Νομπέλ (1930) «Δεν γίνονται αυτά εδώ» του Σίνκλερ Λιούις, ο «Ιούδας» του Αμος Οζ και «Ο παραστρατημένος εφημέριος και άλλες ιστορίες» του Τόμας Χάρντι.

Το βιβλίο που καθιέρωσε τον Ολιβερ Σακς και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα «Ξυπνήματα», θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αγρα, όπως επίσης το «Φίλμπι: Πορτρέτο του κατασκόπου σε νεαρά ηλικία» του Ρόμπερτ Λίτελ.

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος θα κυκλοφορήσει, ανάμεσα στα άλλα, το αριστούργημα «Ανατολικά της Εδέμ» του Τζον Στάινμπεκ, ενώ από τον Κέδρο θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε για πρώτη φορά στα ελληνικά τον βραβευμένο Τεντ Τσιανγκ και το βιβλίο του λοξής επιστημονικής φαντασίας «Η ιστορία της ζωής σου».

Μιας και ο λόγος για την επιστημονική φαντασία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται «Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς» του Φίλιπ Ντικ, πάντοτε από τον Κέδρο. Από τις ίδιες εκδόσεις θα δούμε το στοχαστικό και ανθρώπινο «Εδώ είμαι» του νέου και δυνατού Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, την αστική ζούγκλα που δημιουργείται στο θρίλερ «High-rise» του Τζ. Μπάλαρντ, τις περιπέτειες του ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ στα βιβλία «Και οι νεκροί ανασταίνονται» και «The Other Side of Silence» του κοσμαγάπητου Φίλιπ Κερ. Για τους φίλους του σύμπαντος που δημιούργησε ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν θα κυκλοφορήσει «Η ιστορία του Κουλέρβο» με τις σημειώσεις και τα προσχέδια του συγγραφέα αναφορικά με την πηγή έμπνευσης του έργου του, την Καλεβάλα.

Οι εκδόσεις Αντίποδες ετοιμάζουν το «Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν» της μεγάλης Φλάνερι Ο’ Κόνορ, κλασικό μυθιστόρημα γύρω από τη σύγκρουση της πίστης και της λογικής, της πατριαρχίας και της ανατροφής, ενώ από την Κριτική θα κυκλοφορήσει το «Απόκρυφο Βερολίνο» του Φρανζ Χέσελ, μια κατάδυση στην μποέμ γερμανική πρωτεύουσα του 1920.

«Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο» του νέου Αμερικανού Αντονι Μάρα θα κυκλοφορήσει από τον Ικαρο (από τον ίδιο συγγραφέα και εκδοτικό οίκο είχαμε διαβάσει τον έξοχο «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων») όπως και το «Μπρούκλιν» του σπουδαίου Ιρλανδού Κολμ Τουαμπίν, που μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο.

Από τον Ψυχογιό, εκτός από την «Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν, θα κυκλοφορήσουν επίσης το δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Η καρδιά πεθαίνει τελευταία» της Μάργκαρετ Ατγουντ, «Ο προφήτης του Θεού. Η ζωή του Μωάμεθ» του Ζιλμπέρ Σινουέ, «Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας» του Γιαν Μαρτέλ (συγγραφέα του «Πι»), «Τα κορίτσια» της Εμα Κλάιν και «Τα χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας» του πρόσφατα χαμένου Ουμπέρτο Εκο.

Από τις εκδόσεις Πόλις περιμένουμε το «Νησί του Σημείου Νέμο» του Ζαν-Μαρί Μπλας ντε Ρομπλές που επιστρατεύει τον Ιούλιο Βερν και τη λογοτεχνία του ρομαντισμού σε ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, το ποιητικό και γλυκόπικρο «Η μελαγχολία της αντίστασης» του Λάζλο Κρασναχορκάι, αλλά και τη «Συριακή Διαθήκη» του Μπαρούκ Σαλαμέ, αστυνομικό μυστήριο στα βάθη της Ανατολής για το ειρηνικό Ισλάμ, τον κίνδυνο των προκαταλήψεων, τη βία και όσα απασχολούν την εποχή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή