Η μακρά λίστα του Man Booker Prize, βαρόμετρο για τη λογοτεχνία

Η μακρά λίστα του Man Booker Prize, βαρόμετρο για τη λογοτεχνία

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Η ανακοίνωση της μακράς λίστας υποψηφιοτήτων για το Man Booker Prize σηματοδοτεί στην καρδιά του καλοκαιριού το πρώτο άνοιγμα προς τη νέα περίοδο του φθινοπώρου. Η λίστα των 13 μυθιστορημάτων, τα οποία επέλεξε η πενταμελής κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της Amanda Foreman, περιλαμβάνει σημαντικά ονόματα και ήδη οι πωλήσεις θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Είναι ένα βαρόμετρο αλλά και μία ένεση για την αγορά.

Το μεγάλο όνομα ανάμεσα στις υποψηφιότητες είναι σαφώς ο Νοτιοαμερικανός (και Αυστραλός) νομπελίστας συγγραφέας Τζ. Μ. Κουτσί, ο οποίος είναι υποψήφιος για το βιβλίο του με τίτλο «The Schooldays of Jesus» (που είναι η συνέχεια της «Παιδικής Ηλικίας του Ιησού», μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο). Ο Κουτσί είχε τιμηθεί με το Booker το 1983 και το 1999.

Το Man Booker Prize μπορεί να περιλάβει συγγραφείς οποιασδήποτε εθνικότητας, με την προϋπόθεση το πρωτότυπο και υπό κρίση έργο να είναι γραμμένο εξαρχής στην αγγλική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό, το Man Booker Prize είναι ένα βραβείο για μυθιστόρημα γραμμένο στα αγγλικά και όχι ένα βραβείο για μυθιστόρημα της βρετανικής ή αμερικανικής λογοτεχνίας. Αυτή η διάσταση είχε εμπλουτίσει θεαματικά το αίμα της λογοτεχνικής παραγωγής ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν νέοι συγγραφείς, όπως ο Μπεν Οκρι, με καταγωγή από τις αποικίες και την Κοινοπολιτεία, προσέφεραν στο διεθνές κοινό το new fiction.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους συγγραφείς των οποίων τα καινούργια μυθιστορήματα είναι υποψήφια για το Man Booker είναι ορισμένα γνωστά ονόματα της παλαιότερης φρουράς όπως η Σκωτσέζα A. L. Kennedy (για το βιβλίο «Serious Sweet») και η Αμερικανίδα Εlizabeth Strout (για το βιβλίο «My Name is Lucy»). Oλοι όμως έχουν σημαντικό ήδη έργο όπως ο Αφροαμερικανός Paul Beatty, η Βρετανή (και θεατρική συγγραφέας) Deborah Levy (υποψήφια επίσης το 2012), ο Σκωτσέζος συγγραφέας μυστηρίων Graeme Macrae Burnet, o Bρετανός Ian McGuire (που με το «The North Water», με θέμα τη φαλαινοθηρία στη βικτωριανή εποχή, είχε εντυπωσιάσει), ο Βρετανός καναδικής καταγωγής David Szalay (για το «All That Man Is»), η Καναδέζα Madeleine Thien (για το «Do Not Say We Have Nothing»). Ορισμένοι εμφανίζονται με πρώτα μυθιστορήματα όπως o Αμερικανός David Means (για το«Hystopia»), η Αμερικανίδα Ottessa Moshfegh, με καταγωγή από την Κροατία και το Ιράν (για το «Eileen»), η Aμερικανίδα Virginia Reeves (για το «Work Like Any Other») και ο Βρετανός Wyl Menmuir (για το «The Many»).

Το Βραβείο Man Booker συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών και η τελική απονομή θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου. Προηγουμένως, στις 13 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθεί η βραχεία λίστα με τα έξι επικρατέστερα μυθιστορήματα. Πάντως και η μακρά λίστα είναι μια περιζήτητη λίστα για όσους αναζητούν νέα λογοτεχνία ποιότητος. Το Βραβείο Booker θεσπίστηκε το 1969.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή