Νέες εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΟΛΑΝΙΟ

Το παγοδρόμιο

μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος

εκδ. Αγρα

Λαβυρινθώδεις αφηγήσεις τριών προσώπων, τρεις οπτικές γωνίες για κοινά πράγματα και γεγονότα, προσωπικές εξομολογήσεις για τους έρωτες, για το απρόοπτο, τις προσδοκίες και τις αυταπάτες, για την κοινή μοίρα όλων, τον θάνατο. Η πραγματικότητα αποδίδεται με χειμαρρώδη τρόπο, το ένα γεγονός εισχωρεί στο άλλο, η ποιητικότητα των εικόνων, ακόμα και των πιο συνηθισμένων, δημιουργεί ονειρικές καταστάσεις. Ολα διαδραματίζονται σε μια τουριστική πόλη στις ακτές της Καταλωνίας, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όταν οι άνθρωποι νιώθουν πιο ελεύθεροι να δοκιμάσουν τα όριά τους, όταν αναζητούν το καινούργιο και την αναγέννηση. Μόνο που η πραγματικότητα και το παρελθόν βρίσκονται πάντα εκεί.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΘΡΗΝ ΜΑΝΣΦΗΛΝΤ

Σε μια γερμανική πανσιόν

μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Ποικίλη Στοά, σελ. 152

Η Κάθρην Μάνσφηλντ αποτυπώνει τους χαρακτήρες της, σ’ αυτήν τη συλλογή των 13 διηγημάτων της, που έγραψε αμέσως μετά την επίσκεψή της στη Γερμανία. Με σαρκαστική διάθεση και χιούμορ εκθέτει τα πορτρέτα των χαρακτήρων της, των Γερμανών ενοίκων μιας πανσιόν, των ανθρώπινων καθημερινών τύπων, οι οποίοι διακρίνονται είτε για την εγωπάθειά τους είτε για τη ματαιοδοξία ή την αφέλειά τους. Η συγγραφέας, που υιοθέτησε τον εσωτερικό μονόλογο στα έργα της, αποδίδει τις διαθέσεις, τις εικόνες, τις λεπτομέρειες από μικρά και ίσως ασήμαντα στοιχεία, περιορίζοντας τη δράση στα στοιχειώδη. Μικρογραφίες μιας κοινωνίας με τις ιδιαιτερότητές της, δοσμένες με ειρωνεία και κομψή γραφή.

XΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

CARYL FEREY

Oύτου

μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα

Στη Νέα Ζηλανδία εκτυλίσσεται το νέο μυθιστόρημα, στα ελληνικά, του χαρισματικού «σκληρού» του γαλλικού hard boiled αστυνομικού, Καρίλ Φερέ. Οπως και το προηγούμενο «Χάκα», έτσι και το «Ούτου» είναι μια διείσδυση στο σύνθετο φυλετικό τοπίο της Νέας Ζηλανδίας με τις πολλές παραδόσεις και εσωτερικές εντάσεις. Οι ιθαγενείς Μαορί, με τις πολλές φυλές, και σε διαφορετικό βαθμό ενσωμάτωσης στη λευκή κοινωνία, αιμοδοτούν τη δράση και συνθέτουν ένα μωσαϊκό χαρακτήρων. Ο Πολ Οσμπορν, που έχει αναλάβει να διαλευκάνει κατά συρροήν εγκλήματα, είναι σκληρός αλλά σύνθετος, ένας δυναμικός ήρωας.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΕΤΗ

SIMON SINGH, EDZARD ERNST

Θεραπεία ή απάτη

μτφρ.: Ν. Αποστολόπουλος

εκδ.: Τραυλός

Οι εναλλακτικές θεραπείες, από τον βελονισμό έως την ομοιοπαθητική, παραμένουν στο στόχαστρο του συγγραφέα και παρουσιαστή επιστημονικών εκπομπών Simon Singh και του καθηγητή Ιατρικής Edzard Ernst, που το 2010 κάλεσαν εκατοντάδες εθελοντές να πάρουν «υπερβολική» δόση από ομοιοπαθητικά χάπια για να αποδείξουν ότι δεν περιέχουν ενεργά συστατικά. Στο βιβλίο τους (ειρωνικά) αφιερωμένο στον πρίγκιπα της Ουαλλίας, προσεγγίζουν κάθε μέθοδο θεραπείας μέσα από την οπτική ματιά του επιστήμονα και επιχειρούν να εξηγήσουν στον αναγνώστη πώς λειτουργεί η τεκμηριωμένη ιατρική.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΪΝΤ

Καθημερινές σεξουαλικές διαστροφές

μτφρ.: Σοφία Λεωνίδη

ανθολ.: Ρομάν Ενρίκε

εκδ.: Αγρα

Σύντομα κείμενα του «πατέρα» της ψυχανάλυσης για τις μορφές των επονομαζόμενων σεξουαλικών διαστροφών με προσωπικές του σημειώσεις και παραδείγματα. Διαστροφή, λέει ο Φρόιντ, χαρακτηρίζεται «οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα η οποία, έχοντας αποποιηθεί την αναπαραγωγή, επιζητεί την ευχαρίστηση» και μας ταξιδεύει στο ψυχαναλυτικό του σύμπαν με όχημα τις φαντασιώσεις και τα διαστροφικά σενάρια, τη σύνδεσή τους με την παιδική ηλικία και την κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη και συστήνει να μιλά κανείς για αυτά τα θέματα κοφτά και άμεσα: «Λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή